Πρόταση δυσπιστίας: Απορρίφθηκε με 159 «όχι» - 141 ψήφισαν «ναι». ***** Σ. Φάμελλος μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας: Η Κυβέρνηση δεν απάντησε- Η κοινωνία όμως γνωρίζει. ***** ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει προκλητικός μέχρι τελικής πτώσης. ***** Στ. Κασσελάκης: Γιατί διώξατε τους δύο συνεργάτες σας μετά την επίσκεψή τους «στα συμφέροντα που μας υπονομεύουν». ***** Ακρίβεια και κοινωνική ανισότητα θα κρίνουν τις ευρωεκλογές.

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΖΗΤΑ ΤΟ DSA ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Στοιχεία από την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που διενεργήθηκε από την Κομισιόν αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο, οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στο βασικό (baseline) σενάριο μειώνονται στο 9,3% του ΑΕΠ το 2020 από το 17,5% του ΑΕΠ το 2017Το έγγραφο έχει ημερομηνία 16 Ιουνίου και προβλέπει ότι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες, σύμφωνα με την απόφαση των εταίρων, πρέπει να είναι κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% μακροπρόθεσμα, θα αυξηθούν μετά το 2020 και θα περάσουν το 20% το 2045, φτάνοντας το 20,8% στο βασικό σενάριο. Παράλληλα η σχέση χρέους/ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 176,5% το 2017, το 159,9% το 2020, το 123,1% το 2030 και το 91,2% το 2060.

Η δυναμική του χρέους με βάση το δυσμενές οικονομικό σενάριο γίνεται εκρηκτική από τα μέσα του 2030 και μετά, με το χρέος να φτάνει το 241% του ΑΕΠ. Στο δυσμενές σενάριο, οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ το 2033 και φτάνουν το 56% του ΑΕΠ ως το 2060Να σημειωθεί ότι η ανάλυση προβλέπει ότι θα υπάρξει ένα αχρησιμοποίητο «μαξιλάρι» 27,5 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος, από τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος του ESM.

«Σοβαρές ανησυχίες»

Στο Compliance Report που επικαλείται το πρακτορείο σημειώνεται ότι η υψηλή σχέση ΑΕΠ/χρέος και οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες που προκύπτουν από το DSA δείχνουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέρει η Κομισιόν. Η έκθεση βλέπει την ανάγκη για «εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων περιορισμού του χρέους που θα χτιστούν επί των όρων και των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις του Eurogroup στις 25 Μαίου και τις 15 Ιουνίου». «Ένας κατάλληλος συνδυασμός μέτρων διαχείρισης του χρέους, περιλαμβανομένης της πλήρης εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων, επέκτασης ωριμάνσεων και περιόδου χάριτος για το κεφάλαιο και τους τόκους συν τη χρήση των κερδών από τα ομόλογα που αγοράστηκαν μέσω SMP και ANFA θα επιτρέψει να επιστρέψει το χρέος ξανά σε βιώσιμα επίπεδα σε όρους μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών». Συμπληρώνεται «πως η βιωσιμότητα χρέους και συνεπώς η ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα στο χρέος πρέπει να αξιολογηθεί κατά τρόπο που να καλύπτει ένα αριθμό αρνητικών ρίσκων».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετές δεκαετίες. Επιπρόσθετα υπάρχουν σημαντικά πτωτικά ρίσκα στην ανάπτυξη τα οποία συνδέονται με τον γηράσκοντα πληθυσμό και τις τάσεις στη συνολική παραγωγικότητα.

Να χτιστεί μαξιλάρι

Οι δόσεις προς την Ελλάδα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να χτιστεί ένα «μεγάλο» (sizeable) μαξιλάρι μετρητών ως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με το έγγραφο. Ένα ποσό περίπου 9 δισ. ευρώ θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες για περίπου 10 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Η Ελλάδα πρέπει να καλύψει 18,9 δισ. ευρώ σε πληρωμές ως το τέλος του προγράμματος σημειώνεται αλλά και να εξοφληθούν περίπου 5,6 δισ. ευρώ οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα. Όπως μάλιστα σημειώνει δεν θα πρέπει με τη λήξη του προγράμματος να υπάρχουν καθόλου οφειλές του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.
Euro2Day

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ