ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

FT: Η Ε.Ε. θα ενισχυσει την Ελλαδα και την Ισπανια αντι των χωρων της ανατολικης Ευρωπης

FT: Η Ε.Ε. θα ενισχυσει την Ελλαδα και την Ισπανια αντι των χωρων της ανατολικης Ευρωπης
Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να μεταφέρουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, διοχετεύοντας τους πόρους από χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία σε εκείνες που επλήγησαν σκληρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αναμένεται ότι θα αποτελέσουν ένα από τα πιο επίμαχα μέρη του σχεδίου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2021-2027, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Μάιο και θα σηματοδοτήσει έναν εντυπωσιακό επανασχεδιασμό της «πολιτικής συνοχής» των 350 δισ. ευρώ που στοχεύει στην υποστήριξη λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών της Ένωσης, επισημαίνει ο συντάκτης της εφημερίδας και προσθέτει:
«Οι Βρυξέλλες θέλουν να βάλουν ένα τέλος στην πρακτική της κατανομής των χρημάτων αυτών με κριτήριο σχεδόν αποκλειστικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και να το αντικαταστήσουν με ευρύτερα κριτήρια που θα καλύπτουν και άλλους τομείς, από την ανεργία των νέων, την εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι τη μετανάστευση και την καινοτομία».
Οι ακριβείς λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων συζητώνται ακόμη παρασκηνιακά, αλλά διπλωμάτες και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι η ανακατεύθυνση των πόρων από την Πολωνία, την Τσεχία και τις χώρες της Βαλτικής προς τις χώρες του νότου, όπως την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, ακόμη και σε περιφέρειες της Γαλλίας, γράφει η εφημερίδα.

Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

ΔΝΤ: ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Σε συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα (approval in principle), χωρίς να συμμετάσχει χρηματοδοτικά, προσανατολίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Τζέρι Ράις, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα παραστεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι το «Ταμείο θεωρεί πως η κατ’ αρχήν συμφωνία αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επιλογή, καθώς στόχος παραμένει η επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο».

Ωστόσο, όπως επανέλαβε, για να εκταμιεύσει χρήματα το ΔΝΤ, απαιτείται, εκτός από τη νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων, η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος. Όπως ανέφερε ο κ. Ράις, η λύση με συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα δίχως χρηματοδότηση «διασφαλίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα» και λειτουργεί ως καταλύτης για να επέλθει η συνολική συμφωνία, η οποία προϋποθέτει την ελάφρυνση του χρέους. Επίσης, όπως είπε, με τη λύση αυτή αποφεύγονται έκρυθμες καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επαναληφθούν τον Ιούλιο, με δεδομένες τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Όπως εξήγησε ο κ. Ράις, με μια συμφωνία επί της αρχής μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης από τους Ευρωπαίους δανειστές. Ωστόσο επέμεινε ότι, προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά, είναι απαραίτητο να προηγηθεί η συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους. Ο κ. Ράις επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές έχουν έρθει πιο κοντά και οι διαφορές μειώνονται καθώς στις συζητήσεις καταγράφεται πρόοδος, ωστόσο αναφερόμενος στην επίτευξη συνολικής συμφωνίας, διευκρίνισε ότι «δεν είμαστε ακόμα εκεί».
ΑΜΠΕ/Reuters

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ