ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ESM: Μετα το καλοκαιρι η εκταμιευση του β΄ μερους της δοσης

ESM: Μετα το καλοκαιρι η εκταμιευση του β΄ μερους της δοσης
Σε δύο φάσεις θα εκταμιευτεί η δόση των 8,5 δισ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπως αναφέρεται στο σημερινό newsletter του ESM, το οποίο υπογράφεται από τον επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Η πρώτη εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των εναπομεινάντων εθνικών διαδικασιών, και θα ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ. Η δεύτερη εκταμίευση, ύψους 800 εκατ. ευρώ, αναμένεται να λάβει χώρα μετά το καλοκαίρι, υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να συνεισφέρει με δικούς της οικονομικούς πόρους στην προσπάθεια αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, η δόση των 8,5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει τις αποπληρωμές των κρατικών ομολόγων του Ιουλίου, θα συμβάλλει στην πληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ταμειακού «μαξιλαριού». «Οι εξελίξεις της β’ αξιολόγησης αποδεικνύουν ότι η προσέγγιση του ESM αποδίδει καρπούς και ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί το επόμενο success story» τόνισε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Μηχανισμού.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η επιτυχία θα επέλθει μόνο εφόσον οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν. Στο πλαίσιο αυτό, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις προετοιμασίες για τη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές.
Τη Δευτέρα, 3 Ιουλίου, θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία. ****** Σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών θα πραγματοποιήσει στο Λονδίνο το επόμενο διήμερο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά και τη συμφωνία του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, έχει διαμορφωθεί κλίμα εμπιστοσύνης για προσέλκυση και αύξηση επενδύσεων.

Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

ΚΑΥΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Δύο καυτά προαπαιτούμενα με έντονες πολιτικές προεκτάσεις περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των 18 εκκρεμοτήτων που καλείται να διευθετήσει εντός των ημερών η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και ενώ αναμένεται σήμερα η συνεδρίαση του EwG για να εξετάσει την πορεία του ελληνικού ζητήματος. Το πρώτο αφορά τις συντάξεις, με τους δανειστές να απαιτούν πάγωμα των νέων μειωμένων συντάξεων έως και το 2022 αντί για το 2021 που προβλέπει ο νόμος και το δεύτερο αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το θέμα των συντάξεων ετέθη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτές και στελέχη να «ξεσπούν» στο άκουσμα της υποχρέωσης να νομοθετηθούν με τροπολογία νέες μειώσεις στις συντάξεις το 2022, ύψους 90 εκατ. ευρώΌσον αφορά στις συντάξεις, ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε τον Μάιο προβλέπει ότι εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας να αυξάνουν ετησίως, αρχής γενομένης από την 1-1-2022, το συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται, μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου, επομένως μετά τις περικοπές, με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του πληθωρισμού. Το προαπαιτούμενο της λίστας των δανειστών ορίζει ότι η δημοσιονομική εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να διασφαλιστεί έως και το τέλος του 2022. Επομένως, έως τότε, εξηγούν αρμόδιες πηγές, δεν μπορούν να υπάρξουν αυξήσεις.

Το δεύτερο καυτό προαπαιτούμενο της λίστας αφορά σε διορθώσεις επί της εισηγητικής έκθεσης του νόμου και πρόκειται για τις συλλογικές διαπραγματεύσειςΟ νόμος ο οποίος ψηφίστηκε τον Μάιο προβλέπει πως δεν θα αλλάξει τίποτα στο ισχύον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, όμως, η οποία είχε κατατεθεί στη Βουλή, οι διατυπώσεις ήταν διαφορετικές. «Με την προτεινόμενη διάταξη, η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέονται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής καθώς προβλέπεται πως αυτή θα ισχύσει έως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή έως τις 20-8-2018. Επομένως από τις 21-8-2018, το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέρχεται στο καθεστώς που όριζε ο ν. 1876/1990».

Το θέμα, όπως φάνηκε από τα πρακτικά του Eurogroup της 22ας Μαΐου, είχε τεθεί στη συνεδρίαση από τον Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε επισημάνει στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών πως δεν είχε συμφωνηθεί η αναφορά συγκεκριμένης ημερομηνίας. Είναι ίσως η πρώτη φορά όπου οι δανειστές απαιτούν διόρθωση όχι στην ψηφισμένη διάταξη νόμου αλλά στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου.
Euro2day

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΠΡΩΪΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σελίδα του Σάββα Ρομπόλη

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ