ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΠΡΕΣΠΕΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ

Σ υναντόμαστε στο τριεθνές στις Πρέσπες στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία , δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελετή υπογραφής της συμφω...

Ολόκληρη η συμφωνία ΕΛΛΑΔΑΣ - πΓΔΜ ΕΔΩ!

Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

ΚΑΥΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Δύο καυτά προαπαιτούμενα με έντονες πολιτικές προεκτάσεις περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των 18 εκκρεμοτήτων που καλείται να διευθετήσει εντός των ημερών η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και ενώ αναμένεται σήμερα η συνεδρίαση του EwG για να εξετάσει την πορεία του ελληνικού ζητήματος. Το πρώτο αφορά τις συντάξεις, με τους δανειστές να απαιτούν πάγωμα των νέων μειωμένων συντάξεων έως και το 2022 αντί για το 2021 που προβλέπει ο νόμος και το δεύτερο αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το θέμα των συντάξεων ετέθη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτές και στελέχη να «ξεσπούν» στο άκουσμα της υποχρέωσης να νομοθετηθούν με τροπολογία νέες μειώσεις στις συντάξεις το 2022, ύψους 90 εκατ. ευρώΌσον αφορά στις συντάξεις, ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε τον Μάιο προβλέπει ότι εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας να αυξάνουν ετησίως, αρχής γενομένης από την 1-1-2022, το συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται, μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου, επομένως μετά τις περικοπές, με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του πληθωρισμού. Το προαπαιτούμενο της λίστας των δανειστών ορίζει ότι η δημοσιονομική εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να διασφαλιστεί έως και το τέλος του 2022. Επομένως, έως τότε, εξηγούν αρμόδιες πηγές, δεν μπορούν να υπάρξουν αυξήσεις.

Το δεύτερο καυτό προαπαιτούμενο της λίστας αφορά σε διορθώσεις επί της εισηγητικής έκθεσης του νόμου και πρόκειται για τις συλλογικές διαπραγματεύσειςΟ νόμος ο οποίος ψηφίστηκε τον Μάιο προβλέπει πως δεν θα αλλάξει τίποτα στο ισχύον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, όμως, η οποία είχε κατατεθεί στη Βουλή, οι διατυπώσεις ήταν διαφορετικές. «Με την προτεινόμενη διάταξη, η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέονται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής καθώς προβλέπεται πως αυτή θα ισχύσει έως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή έως τις 20-8-2018. Επομένως από τις 21-8-2018, το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέρχεται στο καθεστώς που όριζε ο ν. 1876/1990».

Το θέμα, όπως φάνηκε από τα πρακτικά του Eurogroup της 22ας Μαΐου, είχε τεθεί στη συνεδρίαση από τον Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε επισημάνει στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών πως δεν είχε συμφωνηθεί η αναφορά συγκεκριμένης ημερομηνίας. Είναι ίσως η πρώτη φορά όπου οι δανειστές απαιτούν διόρθωση όχι στην ψηφισμένη διάταξη νόμου αλλά στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου.
Euro2day

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ