ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τσιπρας - Λαγκαρντ: Συμφωνια για εγκαιρη ολοκληρωση της αξιολογησης


«Μετά από πολλά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν και υπάρχει μια ορατή αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις του με την Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από τη συνάντησή τους, στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.
Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του προγράμματος και σημείωσε ότι η εφαρμογή και της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους είναι ουσιαστικής σημασίας. «
Το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα, επί της αρχής, μια νέα ρύθμιση για τη στήριξη του προγράμματος πολιτικής της Ελλάδας» ανέφερε συγκεκριμένα για να προσθέσει ότι «η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πετυχημένη έξοδό της από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος, το συντομότερο δυνατό».
Όπως επισήμανε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, τόσο η ίδια όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως υπήρξε συμφωνία με την κ. Λαγκάρντ ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα, το συντομότερο δυνατό, η γ' αξιολόγηση. «Όλοι ξέρουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι ξέρουν ότι αυτό γινόταν γιατί υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών. Αλλά τώρα είμαι ευτυχής που πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει αυτές τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε.
Στις 19:00 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Ντόνταλντ Τραμπ θα υποδεχτεί τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Οβάλ Γραφείο για την κατ' ιδίαν συνάντησή τους και στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με διευρυμένη σύνθεση. Στις 20:30 θα πραγματοποιηθούν οι κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του προέδρου των ΗΠΑ προς τα ΜΜΕ.

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΣΤΑΪΝΜΑΪΕΡ - ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το γεγονός ότι ο πρόσφατα εκλεγμένος Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ συναντιέται για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες με τον Έλληνα ομόλογο του Προκόπη Παυλόπουλο δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Προφανώς οι επισκέψεις συνιστούν προσπάθεια των δύο προέδρων να συμβάλουν στην εξομάλυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων, γράφει η Deutsche Welle. Αυτό το συμπέρασμα στηρίζεται και από το γεγονός ότι η επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιείται μερικές ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Eurogroup. Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι ποια στάση τελικά θα τηρήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η αλληλεγγύη είναι ευρωπαϊκή αρχή»

Τόσο κατά την ιδίαν συνάντηση του με τον κ. Σταϊνμάιερ, όσο και στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Παυλόπουλος έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως τόνισε στη δημόσια δήλωση του, «η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της με τόσες θυσίες». Και τώρα «ζητάει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των εταίρων» για να μπει σ' έναν δρόμο ανάπτυξης. Η χώρα ζητάει επίσης την αλληλεγγύη των εταίρων «όχι με την έννοια ενός αιτήματος συμπαράστασης». Ζητάει την εφαρμογή της αλληλεγγύης επειδή είναι μια «θεμελιώδης αρχή» που αναφέρεται σε όλες τις συνθήκες της Ε.Ε. από την εποχή της ίδρυσης της. Παραπέμποντας στο προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν τηρούν αυτή την αρχή. 

Εξαίροντας την προσφορά της Ελλάδας σε αυτό τον τομέα ο κ. Στάινμαϊερ τόνισε τη σημασία της δημιουργίας «ενός ενιαίου, ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου». Εκτός αυτού θα πρέπει εκείνες οι χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και πλήττονται εντονότερα από την κρίση να έχουν την υποστήριξη ολόκληρης της Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα ο Γερμανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα «τα τελευταία χρόνια έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες οι οποίες δεν ήταν εύκολες». «Για αυτό το λόγο αυτές οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες τυγχάνουν της αναγνώρισης και του σεβασμού μας» τόνισε. 

Αναφορικά με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο κ. Σταϊνμάιερ εκφράστηκε πολύ προσεκτικά. «Ελπίζω», είπε, «ότι οι εκκρεμείς διαφορές θα εκλείψουν μέχρι την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και ότι θα επιτευχθεί μια κοινή λύση». Πολύ πιο αισιόδοξα εκφράστηκε ο κ. Παυλόπουλος. «Είμαι βέβαιος με όσα γίνονται και την προεργασία που γίνεται, ότι η συμφωνία θα υπάρξει, η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο της μέσα στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη» δήλωσε.

Τα ελληνογερμανικά

Στις δηλώσεις τους το απόγευμα αλλά και στις προσφωνήσεις στο επίσημο δείπνο οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν τις κοινές πολιτιστικές ρίζες που ενώνουν τις δύο χώρες. Ο κ. Σταϊνμάιερ εστίασε την προσοχή του στην συμφωνία που είχε υπογράψει ως υπουργός Εξωτερικών μαζί με τον ομόλογο του Νίκο Κοτζιά για τη λειτουργία ενός ελληνο-γερμανικού Σχεδίου Δράσης. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι οι δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά μέσω «κοινών εκδηλώσεων και κοινών προγραμμάτων». 

Σε αυτό το σημείο ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ίδρυση του ελληνο-γερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας που βρίσκεται στην ελληνογερμανική ατζέντα εδώ και χρόνια. Το ίδρυμα αυτό, είπε απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, «είναι το πλέον εξέχον, αν όχι το πλέον σημαντικό σχέδιο και είναι κάτι που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα και χρειάζομαι την υποστήριξή σας ώστε να προχωρήσουμε από κοινού». Απαντώντας ο Έλληνας πρόεδρος διαβεβαίωσε τον ομόλογό του ως προς το ζήτημα του Ιδρύματος Νεολαίας πως «ό,τι υποχρεώσεις εμείς οι Έλληνες έχουμε αναλάβει, τις υποχρεώσεις αυτές θα τις τιμήσουμε, με βάση και ό,τι έχει  υπογραφεί προηγουμένως».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο θέμα των απαιτήσεων της Ελλάδας που προκύπτουν από την γερμανική κατοχή κατέστησε σαφές ότι είναι «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες». Η Ελλαδα θα επιδιώξει τη λύση αυτού ζητήματος στο πλαίσιο των θεσμών της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικαίου. Όπως διαβεβαίωσε, η Αθήνα δεν σκοπεύει να λειτουργήσει μονομερώς. Εκτός αυτού οι ελληνικές απαιτήσεις έχουν περισσότερο «συμβολική» παρά «οικονομική» σημασία.
Το πρωί του Σαββάτου οι κκ. Σταϊνμάιερ και Παυλόπουλος εγκαινιάζουν από κοινού στο Κάσελ το δεύτερο μέρος της έκθεσης τέχνης documenta 14.
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ