ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Οδηγια Γιουνκερ για «συγκρουση» με το ΔΝΤ

Οδηγια Γιουνκερ για «συγκρουση» με το ΔΝΤ
Την διάλυση του κουαρτέτου, όχι μόνο με έξοδο του ΔΝΤ αλλά και του τρόπου λειτουργίας της λεγόμενης «ευρωπαϊκής τρόικας» επιδιώκει ο πρόεδρος της Κομισιον.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες προερχόμενες από το περιβάλλον του κ. Γιούνκερ, κατά τον ίδιο, «αυτή η ιστορία με τη τρόικα πρέπει να τελειώσει τώρα», καθώς πολλές φορές υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Κομισιόν και της ΕΚΤ και του ΕΣΜ για τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού προγράμματος.
Επιπλέον ο Πρόεδρος της Κομισιόν έχει δώσει οδηγία στους αρμόδιους επιτρόπους Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί να επιμείνουν στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των δημοσιονομικών προβλέψεων από πλευράς του ΔΝΤ.
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό τότε η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. Μια σύγκρουση που μπορεί να προκαλέσει το «επεισόδιο» βάση του οποίου το Ταμείο θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι το σχέδιο Σόιμπλε για αποδυνάμωση και απο-πολιτικοποίηση της Κομισιόν έχει πλέον χάσει την υποστήριξη που είχε εντός της Γερμανίας, Κομισιόν και ESM θα μπορούν να συνεργάζονται για την επίβλεψη των προϋπολογισμών των χωρών-μελών.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι η de facto αποχώρηση και της ΕΚΤ από την εποπτεία που σχεδιάζεται για την Ελλάδα μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για «πολιτικές μανούβρες» όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Πάντως, η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα αφεθεί να παρεκκλίνει στα λάθη του παρελθόντος, και για αυτό θα προβλεφθεί «σκληρό πλαίσιο».

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΣΤΑΪΝΜΑΪΕΡ - ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το γεγονός ότι ο πρόσφατα εκλεγμένος Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ συναντιέται για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες με τον Έλληνα ομόλογο του Προκόπη Παυλόπουλο δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Προφανώς οι επισκέψεις συνιστούν προσπάθεια των δύο προέδρων να συμβάλουν στην εξομάλυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων, γράφει η Deutsche Welle. Αυτό το συμπέρασμα στηρίζεται και από το γεγονός ότι η επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιείται μερικές ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Eurogroup. Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι ποια στάση τελικά θα τηρήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η αλληλεγγύη είναι ευρωπαϊκή αρχή»

Τόσο κατά την ιδίαν συνάντηση του με τον κ. Σταϊνμάιερ, όσο και στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Παυλόπουλος έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως τόνισε στη δημόσια δήλωση του, «η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της με τόσες θυσίες». Και τώρα «ζητάει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των εταίρων» για να μπει σ' έναν δρόμο ανάπτυξης. Η χώρα ζητάει επίσης την αλληλεγγύη των εταίρων «όχι με την έννοια ενός αιτήματος συμπαράστασης». Ζητάει την εφαρμογή της αλληλεγγύης επειδή είναι μια «θεμελιώδης αρχή» που αναφέρεται σε όλες τις συνθήκες της Ε.Ε. από την εποχή της ίδρυσης της. Παραπέμποντας στο προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν τηρούν αυτή την αρχή. 

Εξαίροντας την προσφορά της Ελλάδας σε αυτό τον τομέα ο κ. Στάινμαϊερ τόνισε τη σημασία της δημιουργίας «ενός ενιαίου, ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου». Εκτός αυτού θα πρέπει εκείνες οι χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και πλήττονται εντονότερα από την κρίση να έχουν την υποστήριξη ολόκληρης της Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα ο Γερμανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα «τα τελευταία χρόνια έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες οι οποίες δεν ήταν εύκολες». «Για αυτό το λόγο αυτές οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες τυγχάνουν της αναγνώρισης και του σεβασμού μας» τόνισε. 

Αναφορικά με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο κ. Σταϊνμάιερ εκφράστηκε πολύ προσεκτικά. «Ελπίζω», είπε, «ότι οι εκκρεμείς διαφορές θα εκλείψουν μέχρι την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και ότι θα επιτευχθεί μια κοινή λύση». Πολύ πιο αισιόδοξα εκφράστηκε ο κ. Παυλόπουλος. «Είμαι βέβαιος με όσα γίνονται και την προεργασία που γίνεται, ότι η συμφωνία θα υπάρξει, η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο της μέσα στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη» δήλωσε.

Τα ελληνογερμανικά

Στις δηλώσεις τους το απόγευμα αλλά και στις προσφωνήσεις στο επίσημο δείπνο οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν τις κοινές πολιτιστικές ρίζες που ενώνουν τις δύο χώρες. Ο κ. Σταϊνμάιερ εστίασε την προσοχή του στην συμφωνία που είχε υπογράψει ως υπουργός Εξωτερικών μαζί με τον ομόλογο του Νίκο Κοτζιά για τη λειτουργία ενός ελληνο-γερμανικού Σχεδίου Δράσης. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι οι δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά μέσω «κοινών εκδηλώσεων και κοινών προγραμμάτων». 

Σε αυτό το σημείο ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ίδρυση του ελληνο-γερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας που βρίσκεται στην ελληνογερμανική ατζέντα εδώ και χρόνια. Το ίδρυμα αυτό, είπε απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, «είναι το πλέον εξέχον, αν όχι το πλέον σημαντικό σχέδιο και είναι κάτι που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα και χρειάζομαι την υποστήριξή σας ώστε να προχωρήσουμε από κοινού». Απαντώντας ο Έλληνας πρόεδρος διαβεβαίωσε τον ομόλογό του ως προς το ζήτημα του Ιδρύματος Νεολαίας πως «ό,τι υποχρεώσεις εμείς οι Έλληνες έχουμε αναλάβει, τις υποχρεώσεις αυτές θα τις τιμήσουμε, με βάση και ό,τι έχει  υπογραφεί προηγουμένως».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο θέμα των απαιτήσεων της Ελλάδας που προκύπτουν από την γερμανική κατοχή κατέστησε σαφές ότι είναι «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες». Η Ελλαδα θα επιδιώξει τη λύση αυτού ζητήματος στο πλαίσιο των θεσμών της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικαίου. Όπως διαβεβαίωσε, η Αθήνα δεν σκοπεύει να λειτουργήσει μονομερώς. Εκτός αυτού οι ελληνικές απαιτήσεις έχουν περισσότερο «συμβολική» παρά «οικονομική» σημασία.
Το πρωί του Σαββάτου οι κκ. Σταϊνμάιερ και Παυλόπουλος εγκαινιάζουν από κοινού στο Κάσελ το δεύτερο μέρος της έκθεσης τέχνης documenta 14.
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ