ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠτΔ: ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ ΧΑΡΑΓΜΕΝΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Α νεξίτηλα χαραγμένες στην ιστορική μας μνήμη, πρέπει να μείνουν οι τραγικές επιπτώσεις του εις βάρος της Δημοκρατίας, του Λαού και του Έ...

ΥΠΟΙΚ: «Σε καλο κλιμα» οι συναντησεις Τσακαλωτου - Ευρωπαιων αξιωματουχων

ΥΠΟΙΚ: «Σε καλο κλιμα» οι συναντησεις Τσακαλωτου - Ευρωπαιων αξιωματουχων
«Σε καλό κλίμα» έγιναν σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με Ευρωπαίους αξιωματούχους στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την Παρασκευή.
Ο κ. Τσακαλώτος είχε σειρά συναντήσεων με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Αργότερα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ενώπιον επενδυτών και τραπεζιτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο ημερίδας την οποία διοργάνωσε η JP Morgan.
Για σήμερα Σάββατο, ο κ. Τσακαλώτος έχει προγραμματισμένες επαφές με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

ΟΟΣΑ: ΓΟΛΓΟΘΑΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Από τις χειρότερες βαθμολογίες μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κάτω από το μέσο όρο και σε πολλές περιπτώσεις στην τελευταία θέση, λαμβάνει η χώρα μας σε όλους τους επιμέρους δείκτες απασχόλησης, για το 2017, παρά τις θετικές προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, τα επόμενα δύο χρόνια. Μάλιστα, αν και προβλέπεται ότι γενικά, η αγορά εργασίας στις χώρες του ΟΟΣΑ θα συνεχίσει να βελτιώνεται, με το ποσοστό απασχόλησης να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα, αν όχι στο τέλος του 2018 σίγουρα στις αρχές του 2019, στην Ελλάδα οι προοπτικές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Παρ’ ότι προβλέπεται αύξηση της απασχόλησης στις ηλικίες 15-74 ετών, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τη διετία 2017-2018, στο τέλος του 2018, το ποσοστό απασχόλησης θα είναι πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ότι ήταν πριν από την κρίση.

Αναλυτικά: Το ποσοστό απασχόλησης στη χώρα μας, που αυξάνεται σταδιακά από τα τέλη του 2013, εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 48% στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 από 46% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει άλλωστε η έκθεση του ΟΟΣΑ, η ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς εργασίας θα είναι μία αργή διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που εστιάζουν στην καθιέρωση μεγαλύτερης ευελιξίας. Παραδέχεται βέβαια, ότι μετά από μία παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, η ελληνική οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται ξανά στα τέλη του 2016 και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται την επόμενη διετία.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, είναι στο 23,2% με στοιχεία Φεβρουαρίου, το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών - μελών του Οργανισμού. Και όπως επισημαίνεται, παρά τη συγκρατημένη μείωσή του από τα τέλη του 2013, παραμένει πολύ υψηλό, εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας που προκλήθηκε από τη βαθιά κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα, βρισκόταν στο 48% τον Φεβρουάριο του 2017, τετραπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (12,1%). Υπερδιπλάσιο του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ, στο 73% έναντι 32%, είναι και το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων με τον Οργανισμό να χαρακτηρίζει “δύσκολη πρόκληση” την προσπάθεια επανόδου όλων των μακροχρόνια ανέργων στην εργασία.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι, η Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και στους 9 ποιοτικούς, επιμέρους δείκτες που χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά από τον Οργανισμό, αποδεικνύοντας το βαρύ κοινωνικό κόστος της οικονομικής κρίσης.
Για παράδειγμα, η χώρα μας συγκαταλέγεται στις 3 τελευταίες χώρες στους ποσοτικούς δείκτες της ανεργίας, της απασχόλησης, και της πλήρους εργασίας. Βρίσκεται στην πρώτη θέση αναφορικά με την ανασφάλεια στην αγορά εργασίας και στη δεύτερη ως προς το εργασιακό άγχος. Τέλος, πολύ “φτωχό” είναι το σκορ της χώρας μας ως προς επιμέρους στοιχεία για την κοινωνική συνοχή. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Ελλάδα μετά την Ισπανία είναι η χώρα με το υψηλότερο αριθμό εργαζόμενων που ζουν με το χαμηλότερο εισόδημα.

Το χάσμα μεταξύ φύλων ως προς την αμοιβή εργασίας είναι επίσης το τέταρτο υψηλότερο, μετά την Ιαπωνία, την Κορέα και το Μεξικό. Να σημειωθεί ότι το υψηλό μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών αντανακλά το σχετικά χαμηλό επίπεδο απασχόλησης των γυναικών, που με τη σειρά του αντανακλά χαμηλές δαπάνες για την προστασία των παιδιών, καθώς και περιορισμένη διαθεσιμότητα για συμφωνίες ευέλικτης απασχόλησης. Τέλος, στην Ελλάδα καταγράφεται το δεύτερο υψηλότερο χάσμα αμοιβών, μεταξύ των ανδρών που βρίσκονται στην ακμή της επαγγελματικής τους πορείας και των μη προνομοιούχων ομάδων, όπως είναι μητέρες με ανήλικα τέκνα, νέοι που δεν έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ηλικιωμένοι εργάτες, μετανάστες και άτομα με αναπηρία.
Euro2Day

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ