ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΛΑΓΚΑΡΝΤ: ΟΧΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ - ΝΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Ο ι Έλληνες πέρασαν από ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής την τελευταία οχταετία και κατάφεραν να βελτιώσουν αισθητά τα δημοσιονομικ...

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

ΔΝΤ: ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΕΩΣ ΤΟ 2060

Τις διαφωνίες που παραμένουν μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζ. Ράις, σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον, ενώ αποκάλυψε πρόσκληση του Πρ. Παυλόπουλου προς την Κριστίν Λαγκάρντ να επισκεφτεί την Αθήνα, κάτι που όπως είπε αποδέχτηκε με χαρά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Κληθείς να σχολιάσει έρευνες όπως αυτή του Ινστιτούτου Peterson που χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» την απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 2% του ΑΕΠ ως το 2060, ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δέχτηκε τα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2022 να είναι 3,5% του ΑΕΠ αλλά από εκεί και πέρα θεωρεί ότι ρεαλιστικό είναι να διαμορφωθούν στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ η απόφαση του Eurogroup μιλά για ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο, αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ την περίοδο από το 2023 ως το 2060Έδωσε δε έμφαση στο γεγονός ότι το Ταμείο θα στηριχθεί στην δική του ανάλυση χρέους που θα γίνει «με τις δικές μας εκτιμήσεις». Δεν έχουμε συμφωνήσει με όλες τις παραδοχές των Eυρωπαίων για την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, σημείωσε.

Κατά τον Τζ. Ράις, το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στις θέσεις του. Με κανένα τρόπο η «επί της αρχής» έγκριση δεν σημαίνει ότι θα κάνει πίσω σε ότι αφορά τις απαιτήσεις για το χρέος. Περιμένουμε οι συζητήσεις για το χρέος και την διαύγεια των μέτρων και θέλουμε γρήγορη ολοκλήρωση. «Αν δεν πιστεύαμε ότι υπάρχει καλή πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία για το χρέος δεν θα προχωρούσαμε έτσι», είπε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της το επόμενο καλοκαίρι και να βγει από το πρόγραμμα. Δεν είναι «extent and pretend», απάντησε κληθείς να σχολιάσει το άρθρο του El ErianΤέλος ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα πρόταση από την πλευρά του Ταμείου για το θέμα του χρονοδιαγράμματος και της διάρκειας του «επί της αρχής». Θύμισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε όριο 30 ημερών, σε κάποιες μεγαλύτερο και σε κάποιες καθόλου.

Πριν μια εβδομάδα έγινε ένα σημαντικό βήμα για να γυρίσει η Ελλάδα στη σταθερότητα. Φτάσαμε σε μια συμφωνία για «επί της αρχής» συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Θύμισε ότι η Κρ. Λαγκάρντ είπε αμέσως ότι το Ταμείο διατηρεί την προσέγγιση των δυο σκελών (μεταρρυθμίσεις-χρέος). Το πακέτο που ψηφίστηκε καλύπτει το Ταμείο σε ότι αφορά το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων. Στο χρέος έγινε κάποια πρόοδος αλλά χρειάζονται περισσότερα και χρειάζεται χρόνος για τη διαπραγμάτευση. Η «επί της αρχής» συμφωνία είναι μια διαδικασία που ακολουθήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν σημείωσε. Έχει αποδειχτεί αποτελεσματική στο παρελθόν. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει το πρόγραμμα, ενώ η εκταμίευση θα γίνει μόνο μετά την λήψη των μέτρων για το χρέος που θα επιβεβαιωθεί από την ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους (DSA) που θα γίνει από το ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος τύπου επανέλαβε τις θέσεις που είπε και η Κρ. Λαγκάρντ για τη συμφωνία: Διασφαλίζει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, βοηθά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς αποφεύγεται κρίση πληρωμών το καλοκαίρι, ενώ διατηρεί ζωντανή τη διαδικασία για τη περαιτέρω ρύθμιση του χρέους. Προτιμούσαμε μια πλήρη συμφωνία, αυτή ήταν η δεύτερη καλύτερη επιλογή, παραδέχτηκε αλλά είπε ότι ήταν μια εποικοδομητική προσπάθεια.
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ