ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΔΙΕΝΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΝΕΟ ΣΟΒΑΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ - ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΕΙΛΗΣΑΝ ΞΑΝΑ ΝΑ ΒΥΘΙΣΟΥΝ ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΤΗΣ ΕΝΙ

Μ ετά από συνεχείς ριψοκίνδυνους ελιγμούς και επικίνδυνα περιστατικά με τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ το γεω...

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο Σάββατο (24/2), σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Σύμφωνα με το δελτίο, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν κατά διαστήματα τα νησιά του Ιονίου, κυρίως τα νοτιότερα και τη δυτική Πελοπόννησο. Σταδιακά τις απογευματινές ώρες θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, της Κυκλάδες και την Κρήτη.

Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Νέες ανατροπές, με αύξηση των εισφορών για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους έρχονται από το 2018, έτος κατά το οποίο θα αλλάξει η βάση υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, όπως προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών. Η αύξηση της βάσης υπολογισμού, ενδέχεται να αγγίξει και τις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που θα καταστήσει σχεδόν ασύμφορη την ασφάλιση... Για το λόγο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μαζί με τους δανειστές, έχουν συμφωνήσει να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο. Έτσι, τον πρώτο χρόνο διεύρυνσης της βάσης, οι εισφορές για την κύρια ασφάλιση δεν θα είναι 20%, αλλά 15%. Τις ανατροπές στις εισφορές καθώς και το μεταβατικό στάδιο παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα και υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναλυτικά: Οι αυξήσεις έρχονται ένα χρόνο πριν από τις μειώσεις συντάξεων, το 2018 και περνούν μέσα από την αύξηση της βάσης υπολογισμού των εισφορών. Ενώ δηλαδή εντός του 2017 υλοποιείται ο νόμος Κατρούγκαλου και οι εισφορές υπολογίζονται για όλους, ως ποσοστό επί του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του προηγούμενου έτους, ήτοι έσοδα μείον δαπάνες και εισφορές, ένα χρόνο μετά, το 2018 θα υπάρξει και νέα αλλαγή, ώστε η ποσοστιαία εισφορά (π.χ. 27% για κύρια ασφάλιση και υγεία) να επιβάλλεται στο εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, πριν, όμως, αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορέςΟ λογαριασμός βγάζει σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς αυξήσεις εισφορών κατά 110 ευρώ κατά μέσο όρο, το μήνα. Ενδέχεται δε να ανέβει ακόμη περισσότερο, σε ορισμένες περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, με ετήσιο εισόδημα από 7.033 ευρώ και άνω.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίες, π.χ. έμπορος με ακαθάριστο εισόδημα προ φόρου το 2016 στις 8.500 ευρώ και καθαρό στις 7.000, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου καλείται να καταβάλλει το μήνα για κύρια ασφάλιση και υγεία (20% συν 6,95% αντίστοιχα) τις κατώτερες δυνατές εισφορές, ήτοι 157,9 ευρώ. Εφόσον αλλάξει η βάση υπολογισμού των εισφορών και ο υπολογισμός γίνεται πλέον στο ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα, οι εισφορές του θα αυξηθούν στα 191 ευρώ μήνα, ή επιπλέον 33,1 ευρώ που αντιστοιχούν σε αύξηση της τάξης του 18%.

Μάλιστα, οι νέες εισφορές αυξάνονται με... γεωμετρική πρόοδο, όσο μεγαλύτερα είναι τα εισοδήματα. Έτσι, δικηγόρος με καθαρό φορολογητέο εισόδημα το 2016 στα 52.000 ευρώ και εισόδημα προ φόρου 70.000 ευρώ, σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία πληρώνει εισφορές 1.207 ευρώ το μήνα. Εφόσον από την 1/1/2018 αλλάξει η βάση υπολογισμού των εισφορών, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 558 ευρώ το μήνα, δηλαδή μηνιαίες εισφορές της τάξης των 1.765 ευρώ, αυξημένες κατά 32% το μήνα. Προκειμένου να περιοριστούν οι υπέρογκες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, εξετάζεται να εφαρμοστεί μια μεταβατική περίοδος ενός έτους, όπου θα δίνεται έκπτωση 15% για το 2018 για όλους τους ασφαλισμένους.
Από το 2019 δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή αυτή ήταν απαίτηση των δανειστών, Ευρωπαίων και ΔΝΤ, που ζητούσαν πεισματικά να αλλάξει το ισχύον καθεστώς, υποστηρίζοντας ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς και ότι με το ισχύον σήμερα σύστημα είναι να σαν να καταβάλλονται εισφορές μικρότερες από 20%Μάλιστα, οι δανειστές ζητούν από την ελληνική πλευρά, να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει στην χώρα μας «φορολογητέο εισόδημα» και να χρησιμοποιείται το ίδιο τόσο από το ασφαλιστικό σύστημα, όσο και από τη φορολογική διοίκηση.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom με πληροφορίες από το Euro2Day

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ