ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Οδηγια Γιουνκερ για «συγκρουση» με το ΔΝΤ

Οδηγια Γιουνκερ για «συγκρουση» με το ΔΝΤ
Την διάλυση του κουαρτέτου, όχι μόνο με έξοδο του ΔΝΤ αλλά και του τρόπου λειτουργίας της λεγόμενης «ευρωπαϊκής τρόικας» επιδιώκει ο πρόεδρος της Κομισιον.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες προερχόμενες από το περιβάλλον του κ. Γιούνκερ, κατά τον ίδιο, «αυτή η ιστορία με τη τρόικα πρέπει να τελειώσει τώρα», καθώς πολλές φορές υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Κομισιόν και της ΕΚΤ και του ΕΣΜ για τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού προγράμματος.
Επιπλέον ο Πρόεδρος της Κομισιόν έχει δώσει οδηγία στους αρμόδιους επιτρόπους Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί να επιμείνουν στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των δημοσιονομικών προβλέψεων από πλευράς του ΔΝΤ.
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό τότε η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. Μια σύγκρουση που μπορεί να προκαλέσει το «επεισόδιο» βάση του οποίου το Ταμείο θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι το σχέδιο Σόιμπλε για αποδυνάμωση και απο-πολιτικοποίηση της Κομισιόν έχει πλέον χάσει την υποστήριξη που είχε εντός της Γερμανίας, Κομισιόν και ESM θα μπορούν να συνεργάζονται για την επίβλεψη των προϋπολογισμών των χωρών-μελών.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι η de facto αποχώρηση και της ΕΚΤ από την εποπτεία που σχεδιάζεται για την Ελλάδα μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για «πολιτικές μανούβρες» όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Πάντως, η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα αφεθεί να παρεκκλίνει στα λάθη του παρελθόντος, και για αυτό θα προβλεφθεί «σκληρό πλαίσιο».

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 22 ΜΑΪΟΥ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ VD

Δ. Τζανακόπουλος: Ίσως και μετά τις 22 Μαΐου 
η τελική συμφωνία
Η συζήτηση για το χρέος ενδεχομένως να μετατεθεί για τον Ιούνιο, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αφήνοντας έτσι ανοιχτό παράθυρο να μην υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ης Μαΐου.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ισχύει ο αρχικός προγραμματισμός για την ψήφιση των μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο, στις 18 ΜαΐουΠάντως, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι, στην περίπτωση που δεν υπάρξει εφαρμογή των μέτρων για το χρέος έως το 2018, δεν θα υπάρξει αντινομοσχέδιο για την άρση των μέτρων με έτος εφαρμογής το 2019 και 2020, όπως έχει δεσμευτεί πολιτικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συγκεκριμένη αναφορά έρχεται σε αντίθεση με τη διαρροή υψηλόβαθμης πηγής στο Μέγαρο Μαξίμου ότι σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση θα «κατεβάσει» νομοσχέδιο για την κατάργηση του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί στις 18 Μαΐου στη Βουλή. Εν τω μεταξύ, στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης και του συνόλου των θεσμών, ωστόσο, «μπορεί να χρειαστούν περισσότερες ημέρες για συνολική συμφωνία που θα καλύπτει το σύνολο των θεσμών».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αίρεση στο εσωτερικό του κειμένου του νόμου αναφορικά με τη μη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί σε περίπτωση μη εφαρμογής των μέτρων για το χρέος, ωστόσο, η μη εφαρμογή τους συνιστά σαφή και πολιτική δέσμευση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

Το σύνολο των θεσμών έχει θέσει στόχο τη συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες ημέρες για συνολική συμφωνία που θα καλύπτει το σύνολο θεσμών.
Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, είπε ότι κατατίθεται άμεσα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως στόχος είναι τα προαπαιτούμενα να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 18 Μαΐου.


Στη συνέχεια, σημείωσε, οι θεσμοί θα καταθέσουν την έκθεση συμμόρφωσης στο Eurogroup της 22/5 ώστε να ολοκληρωθεί και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση. Συμπλήρωσε πως παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα ενεργοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Αναμένουμε να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας πολύ σύντομα, είπε, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι παρά πολύ σύντομα θα υπάρξει μια επιτυχής έκβαση των συζητήσεων. 

Ερωτηθείς αν υπάρχει «παράθυρο» επαναδιαπράγματευσης στο μέλλον των μέτρων που συμφωνήθηκαν, είπε πως η δημοσιονομική πολιτική εξαρτάται από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και από τη διαμόρφωση της πολιτικής συνθήκης τη στιγμή που θα συζητείται η δημοσιονομική πολιτική. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή αυτό που είναι σαφές, είναι πως τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει δεν θα εφαρμοστούν εφόσον δεν εφαρμοστούν τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε πολιτική και σαφή δέσμευση ότι η υλοποίηση των μέτρων σχετίζεται με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για συγκροτημένο πολιτικό επιχείρημα που σχετίζεται με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Απέρριψε τα περί προκαταρκτικής συμφωνίας για το ύψος των πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος και υπογράμμισε ότι έχει γίνει από όλους αποδεκτό ότι δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης του 3,5% για 10ετή περίοδο

Ερωτηθείς σχετικά με τις προβλέψεις της Κομισιόν που κατεβάζει τον στόχο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2017, ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι το α’ τρίμηνο του 2017 υπήρξαν καθυστερήσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας, πράγμα που οδηγεί την Κομισιόν να αναθεωρεί ελαφρά προς τα κάτω τις προβλέψεις της. «Δεν θέτει σε κίνδυνο ούτε το χρονοδιάγραμμα ούτε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 2017 που με στασιμότητα τοποθετείται στο 2%» σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την τροπολογία για τα πρόστιμα λαθρεμπορίας για τις εταιρείες που αποκρατικοποιούνται απάντησε ότι η πρωτοβουλία είχε να κάνει με την προστασία καλόπιστων επενδυτών. «Δεν διαγράφηκαν ποτέ πρόστιμα. Έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί φιλικό επενδυτικό περιβάλλον» σημείωσε. «Πολλοί στην αρχή μας κατηγόρησαν για φωτογραφική τροπολογία και μετά μας κατηγόρησαν ότι δεν ήταν αρκούντως φωτογραφική. Δεν σχεδιάζεται καμία πρωτοβουλία για τροπολογία σχετικά με το θέμα ή κάποιο παρεμφερές» ξεκαθάρισε.

Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε γνωστό ότι προγραμματίζεται πολύ σύντομα συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
Newsroom

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ