Πρόταση δυσπιστίας: Απορρίφθηκε με 159 «όχι» - 141 ψήφισαν «ναι». ***** Σ. Φάμελλος μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας: Η Κυβέρνηση δεν απάντησε- Η κοινωνία όμως γνωρίζει. ***** ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει προκλητικός μέχρι τελικής πτώσης. ***** Στ. Κασσελάκης: Γιατί διώξατε τους δύο συνεργάτες σας μετά την επίσκεψή τους «στα συμφέροντα που μας υπονομεύουν». ***** Ακρίβεια και κοινωνική ανισότητα θα κρίνουν τις ευρωεκλογές.

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

SPIEGEL: 1967 - ΟΤΑΝ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΗΣ


Στην επτάχρονη χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα εστιάζει το Spiegel Online σε δημοσίευμά του για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967Όπως σημειώνει το Spiegel στο άρθρο του με τίτλο «Όταν η δημοκρατία πέθανε στην κοιτίδα της» οι συνταγματάρχες «ισχυρίστηκαν ότι διασώζουν την Ελλάδα από μια ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από κομμουνιστές..., υποσχέθηκαν ότι το καθεστώς τους είχε καλές προθέσεις και επρόκειτο να διατηρηθεί για μια σύντομη μεταβατική περίοδο. Τίποτα άλλο παρά ψέματα». «Ο στρατός παρέμεινε επτά χρόνια στην εξουσία. Χιλιάδες Έλληνες συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Το Spiegel σημειώνει ότι: «Το πραξικόπημα έπιασε στον ύπνο τη χώρα και την πολιτική της ηγεσία: Ειδικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα αναχώρησαν από τα στρατόπεδα λίγο μετά τη μία τη νύχτα και μέχρι την ανατολή του ήλιου είχαν θέσει την Αθήνα υπό τον έλεγχό τους». Το άρθρο περιγράφει τον τρόπο που έδρασαν οι πραξικοπηματίες στη βάση του σχεδίου Προμηθεύς, το οποίο, όπως διευκρινίζεται, «προβλεπόταν για την περίπτωση κομμουνιστικής εξέγερσης ή σοβιετικής εισβολής». Όπως επισημαίνεται, η χούντα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας αναστέλλοντας έντεκα άρθρα του Συντάγματος, ενώ «συνελήφθησαν υποστηρικτές της αριστεράς και δυνάμει αντίπαλοι του καθεστώτος. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, βρίσκονταν στη φυλακή τουλάχιστον 8.000 άτομα».


Όπως γράφει το Spiegel: «Στα πιο γνωστά μέλη του αντιστασιακού κινήματος συγκαταλεγόταν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Περικλής Κοροβέσης, ο οποίος ήταν έως το 2009 μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. (…) Ο Κοροβέσης είχε καταθέσει ως μάρτυρας ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τους βασανισμούς που υπέστη. Η σχετική έκθεση έγινε σημείο αναφοράς από μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως και δημοσιεύθηκε αργότερα ως βιβλίο σε αρκετές γλώσσες».

Ο Περικλής Κοροβέσης, 75 ετών σήμερα, περιγράφει στον ανταποκριτή του γερμανικού περιοδικού από «το μικρό του διαμέρισμα στα Πατήσια» τη σύλληψή του και τα βασανιστήρια που υπέστη στα κτήρια της Ασφάλειας. «Τον χτύπησαν επανειλημμένα, του έκαναν ηλεκτροσόκ και εικονικές εκτελέσεις. Στο βιβλίο του περιγράφει και το μαστίγωμα στα πέλματα (φάλαγγα), μία από τις προσφιλείς μεθόδους των βασανιστών», γράφει το Spiegel.

Μετά την πτώση της χούντας το 1974 «κανείς από τους πραξικοπηματίες δεν έδειξε ποτέ μεταμέλεια. Και κανείς δεν ζει πια σήμερα. (…) Όμως ο θάνατός τους δεν απέτρεψαν τη νέα ενδυνάμωση της ιδεολογίας τους», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, παραπέμποντας στην ανοδική πορεία της Χρυσής Αυγής από το πολιτικό περιθώριο μέχρι την είσοδό της στη βουλή.
Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, η σημερινή κρίση χρέους στην Ελλάδα επέτρεψε την ανάδυση των αξιών των πραξικοπηματιών, του τριπτύχου «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια», σε συνδυασμό με μια εχθρική στάση απέναντι στις δυτικές αξίες. «Ορισμένοι Έλληνες συγκρίνουν τη χούντα με την Ε.Ε. και πιστεύουν ότι η δημοκρατία και η ελευθερία πέθαναν ακόμη μια φορά εξαιτίας της λιτότητας που επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι δανειστές», σημειώνει το δημοσίευμα.
Από την πλευρά του ο Περικλής Κοροβέσης θεωρεί «παράλογη» την άποψη «ότι σήμερα ζούμε υπό μια νέα χούντα. Αν ήταν έτσι, δεν θα συζητούσαμε εσείς κι εγώ ελεύθερα εδώ σήμερα», σχολιάζει απευθυνόμενος στον ανταποκριτή του γερμανικού περιοδικού.
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ