ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τσιπρας - Λαγκαρντ: Συμφωνια για εγκαιρη ολοκληρωση της αξιολογησης


«Μετά από πολλά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν και υπάρχει μια ορατή αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις του με την Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από τη συνάντησή τους, στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.
Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του προγράμματος και σημείωσε ότι η εφαρμογή και της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους είναι ουσιαστικής σημασίας. «
Το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα, επί της αρχής, μια νέα ρύθμιση για τη στήριξη του προγράμματος πολιτικής της Ελλάδας» ανέφερε συγκεκριμένα για να προσθέσει ότι «η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πετυχημένη έξοδό της από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος, το συντομότερο δυνατό».
Όπως επισήμανε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, τόσο η ίδια όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως υπήρξε συμφωνία με την κ. Λαγκάρντ ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα, το συντομότερο δυνατό, η γ' αξιολόγηση. «Όλοι ξέρουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι ξέρουν ότι αυτό γινόταν γιατί υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών. Αλλά τώρα είμαι ευτυχής που πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει αυτές τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε.
Στις 19:00 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Ντόνταλντ Τραμπ θα υποδεχτεί τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Οβάλ Γραφείο για την κατ' ιδίαν συνάντησή τους και στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με διευρυμένη σύνθεση. Στις 20:30 θα πραγματοποιηθούν οι κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του προέδρου των ΗΠΑ προς τα ΜΜΕ.

Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

«ΠΛΑΦΟΝ» ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Πλαφόν» στο ύψος των περικοπών, πέριξ του 20% με 25%, επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, μετά την αποδοχή για μείωση 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις εντός του 2019. Στόχος του οικονομικού επιτελείου και ιδιαίτερα του υπουργείου Εργασίας είναι να οριστεί ένα ανώτατο όριο μειώσεων στις συντάξεις, προκειμένου να προστατευθούν οι συνταξιούχοι από περικοπές που σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή κοβόταν στο σύνολό της η προσωπική διαφορά, θα άγγιζαν και το 39%Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης έγινε αποδεκτή από το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, ενώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις.

Στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σενάρια που περιλαμβάνουν ένα «μεικτό» σύστημα περικοπών, με την εμπλοκή και των επικουρικών συντάξεων, εφόσον τα νούμερα δεν βγαίνουν μόνο από τις κύριες, υπό την προϋπόθεση ότι «οι αριθμοί θα βγουν». Βάσει του σχεδίου, ο κύριος όγκος των εξοικονομήσεων, περίπου 0,9% του ΑΕΠ, θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης των προσωπικών διαφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η προσωπική διαφορά να μειώνεται τόσο, ώστε η συνολική σύνταξη να μην μειώνεται πάνω από 20%. Μικρότερου μεγέθους μειώσεις θα υπάρξουν και στις επικουρικές συντάξεις, επίσης μέσω των προσωπικών διαφορών, όπως αυτές έχουν ήδη υπολογιστεί. Στον τελικό λογαριασμό, ένα μικρό κομμάτι της τάξης του 0,05% του ΑΕΠ ενδέχεται να εξοικονομηθεί από το πάγωμα των νέων συντάξεων.

Όσο για τα στοχευμένα αντίμετρα που εξετάζει η κυβέρνηση, ειδικά για τους συνταξιούχους εξετάζεται η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, η οποία θα εφαρμοστεί αναλογικά με το ύψος της σύνταξης. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να μηδενιστεί η συμμετοχή των χαμηλοσυνταξιούχων. Παράλληλα, εντός των λεγόμενων αντίμετρων, περιλαμβάνονται δράσεις για την ενίσχυση της οικογένειας με επέκταση του επιδόματος σε πρώτο και δεύτερο παιδί, επιδότηση θέσεων εργασίας για τη νέα γενιά, στοχευμένο στεγαστικό πρόγραμμα, με επιδότηση ενοικίου, επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών προκειμένου να καλυφθεί το 1/3 των βρεφών έως 4 ετών, αύξηση των σχολικών γευμάτων ώστε τουλάχιστον το 1/2 των παιδιών δημοτικού και γυμνασίου να τα λαμβάνουν, καθώς και αναπτυξιακές δράσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο μέτωπο των εργασιακών, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, η όποια αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα αλλάξει μετά τη λήξη του προγράμματος, ήτοι το 2018. Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων η κυβέρνηση απορρίπτει την αύξηση του ποσοστού στο 10%, αλλά θα φύγει η προέγκριση από τον υπουργό. Παρεμβάσεις θα υπάρξουν στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά η κυβέρνηση έχει ήδη καταστήσει σαφές πως δεν δέχεται επαναφορά του λοκ άουτ. Στα εργασιακά, σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί άμεσα, η αναστολή των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, από τον Σεπτέμβριο του 2018, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει ισχυρό επιχείρημα της κυβέρνησης ως προς το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Αλλαγές θα υπάρξουν στο θέμα της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, με την τελική απόφαση να περνά στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Άλλωστε, μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου άνοιξε ο δρόμος για νομοθετική παρέμβαση από πλευράς υπουργείου Εργασίας. Τέλος, αλλαγές θα υπάρξουν και στον συνδικαλιστικό νόμο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες παρ’ ότι απορρίφθηκαν οι πιέσεις για αλλαγή στον τρόπο λήψης απόφασης αναφορικά με τις απεργίες, συμφωνήθηκε τελικά να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί σε ορισμένα συνδικαλιστικά προνόμια, όπως π.χ. οι συνδικαλιστικές άδειες.
Euro2Day

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ