ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠτΔ: ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ ΧΑΡΑΓΜΕΝΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Α νεξίτηλα χαραγμένες στην ιστορική μας μνήμη, πρέπει να μείνουν οι τραγικές επιπτώσεις του εις βάρος της Δημοκρατίας, του Λαού και του Έ...

ΥΠΟΙΚ: «Σε καλο κλιμα» οι συναντησεις Τσακαλωτου - Ευρωπαιων αξιωματουχων

ΥΠΟΙΚ: «Σε καλο κλιμα» οι συναντησεις Τσακαλωτου - Ευρωπαιων αξιωματουχων
«Σε καλό κλίμα» έγιναν σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με Ευρωπαίους αξιωματούχους στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την Παρασκευή.
Ο κ. Τσακαλώτος είχε σειρά συναντήσεων με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Αργότερα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ενώπιον επενδυτών και τραπεζιτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο ημερίδας την οποία διοργάνωσε η JP Morgan.
Για σήμερα Σάββατο, ο κ. Τσακαλώτος έχει προγραμματισμένες επαφές με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

«ΠΛΑΦΟΝ» ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Πλαφόν» στο ύψος των περικοπών, πέριξ του 20% με 25%, επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, μετά την αποδοχή για μείωση 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις εντός του 2019. Στόχος του οικονομικού επιτελείου και ιδιαίτερα του υπουργείου Εργασίας είναι να οριστεί ένα ανώτατο όριο μειώσεων στις συντάξεις, προκειμένου να προστατευθούν οι συνταξιούχοι από περικοπές που σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή κοβόταν στο σύνολό της η προσωπική διαφορά, θα άγγιζαν και το 39%Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης έγινε αποδεκτή από το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, ενώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις.

Στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σενάρια που περιλαμβάνουν ένα «μεικτό» σύστημα περικοπών, με την εμπλοκή και των επικουρικών συντάξεων, εφόσον τα νούμερα δεν βγαίνουν μόνο από τις κύριες, υπό την προϋπόθεση ότι «οι αριθμοί θα βγουν». Βάσει του σχεδίου, ο κύριος όγκος των εξοικονομήσεων, περίπου 0,9% του ΑΕΠ, θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης των προσωπικών διαφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η προσωπική διαφορά να μειώνεται τόσο, ώστε η συνολική σύνταξη να μην μειώνεται πάνω από 20%. Μικρότερου μεγέθους μειώσεις θα υπάρξουν και στις επικουρικές συντάξεις, επίσης μέσω των προσωπικών διαφορών, όπως αυτές έχουν ήδη υπολογιστεί. Στον τελικό λογαριασμό, ένα μικρό κομμάτι της τάξης του 0,05% του ΑΕΠ ενδέχεται να εξοικονομηθεί από το πάγωμα των νέων συντάξεων.

Όσο για τα στοχευμένα αντίμετρα που εξετάζει η κυβέρνηση, ειδικά για τους συνταξιούχους εξετάζεται η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, η οποία θα εφαρμοστεί αναλογικά με το ύψος της σύνταξης. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να μηδενιστεί η συμμετοχή των χαμηλοσυνταξιούχων. Παράλληλα, εντός των λεγόμενων αντίμετρων, περιλαμβάνονται δράσεις για την ενίσχυση της οικογένειας με επέκταση του επιδόματος σε πρώτο και δεύτερο παιδί, επιδότηση θέσεων εργασίας για τη νέα γενιά, στοχευμένο στεγαστικό πρόγραμμα, με επιδότηση ενοικίου, επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών προκειμένου να καλυφθεί το 1/3 των βρεφών έως 4 ετών, αύξηση των σχολικών γευμάτων ώστε τουλάχιστον το 1/2 των παιδιών δημοτικού και γυμνασίου να τα λαμβάνουν, καθώς και αναπτυξιακές δράσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο μέτωπο των εργασιακών, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, η όποια αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα αλλάξει μετά τη λήξη του προγράμματος, ήτοι το 2018. Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων η κυβέρνηση απορρίπτει την αύξηση του ποσοστού στο 10%, αλλά θα φύγει η προέγκριση από τον υπουργό. Παρεμβάσεις θα υπάρξουν στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά η κυβέρνηση έχει ήδη καταστήσει σαφές πως δεν δέχεται επαναφορά του λοκ άουτ. Στα εργασιακά, σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί άμεσα, η αναστολή των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, από τον Σεπτέμβριο του 2018, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει ισχυρό επιχείρημα της κυβέρνησης ως προς το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Αλλαγές θα υπάρξουν στο θέμα της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, με την τελική απόφαση να περνά στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Άλλωστε, μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου άνοιξε ο δρόμος για νομοθετική παρέμβαση από πλευράς υπουργείου Εργασίας. Τέλος, αλλαγές θα υπάρξουν και στον συνδικαλιστικό νόμο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες παρ’ ότι απορρίφθηκαν οι πιέσεις για αλλαγή στον τρόπο λήψης απόφασης αναφορικά με τις απεργίες, συμφωνήθηκε τελικά να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί σε ορισμένα συνδικαλιστικά προνόμια, όπως π.χ. οι συνδικαλιστικές άδειες.
Euro2Day

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ