ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Eurogroup: Η ωρα των μεγαλων αποφασεων

Eurogroup: Η ωρα των μεγαλων αποφασεων
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν σε μία συμφωνία- πακέτο για τη μετά προγράμματος εποχή. Με τη συνεδρίαση να συμπίπτει με τα 20 χρόνια από την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη νομισματική ένωση.
Όπως σημείωσαν κλείνει το δεκαετές «επώδυνο επεισόδιο» στη χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορία τελειώνει εδώ. Η επομένη της 20ης Αυγούστου θα βρει τη χώρα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και με την ελπίδα για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεδρίαση θα καταλήξει σε συμφωνία και έκανε λόγο για μία νέα φάση, στην οποία εισέρχεται τόσο η Ελλάδα όσο και η νομισματική ένωση.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, επανέλαβε την ανάγκη για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, που θα πείσει τους αγορές, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε ότι από την 21η Αυγούστου, για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ESM, δεν θα υπάρχει ενεργό πρόγραμμα σε εξέλιξη.
Στην ετήσια έκθεση του ESM, που δόθηκε σήμερα, στη δημοσιότητα, επισημαίνεται πάντως ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη success story. Για να γίνει και αυτή μία ιστορία επιτυχίας, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία, θα πρέπει να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και μετά τη λήξη του προγράμματος, ξεκαθαρίζει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

«ΠΛΑΦΟΝ» ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Πλαφόν» στο ύψος των περικοπών, πέριξ του 20% με 25%, επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, μετά την αποδοχή για μείωση 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις εντός του 2019. Στόχος του οικονομικού επιτελείου και ιδιαίτερα του υπουργείου Εργασίας είναι να οριστεί ένα ανώτατο όριο μειώσεων στις συντάξεις, προκειμένου να προστατευθούν οι συνταξιούχοι από περικοπές που σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή κοβόταν στο σύνολό της η προσωπική διαφορά, θα άγγιζαν και το 39%Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης έγινε αποδεκτή από το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, ενώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις.

Στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σενάρια που περιλαμβάνουν ένα «μεικτό» σύστημα περικοπών, με την εμπλοκή και των επικουρικών συντάξεων, εφόσον τα νούμερα δεν βγαίνουν μόνο από τις κύριες, υπό την προϋπόθεση ότι «οι αριθμοί θα βγουν». Βάσει του σχεδίου, ο κύριος όγκος των εξοικονομήσεων, περίπου 0,9% του ΑΕΠ, θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης των προσωπικών διαφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η προσωπική διαφορά να μειώνεται τόσο, ώστε η συνολική σύνταξη να μην μειώνεται πάνω από 20%. Μικρότερου μεγέθους μειώσεις θα υπάρξουν και στις επικουρικές συντάξεις, επίσης μέσω των προσωπικών διαφορών, όπως αυτές έχουν ήδη υπολογιστεί. Στον τελικό λογαριασμό, ένα μικρό κομμάτι της τάξης του 0,05% του ΑΕΠ ενδέχεται να εξοικονομηθεί από το πάγωμα των νέων συντάξεων.

Όσο για τα στοχευμένα αντίμετρα που εξετάζει η κυβέρνηση, ειδικά για τους συνταξιούχους εξετάζεται η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, η οποία θα εφαρμοστεί αναλογικά με το ύψος της σύνταξης. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να μηδενιστεί η συμμετοχή των χαμηλοσυνταξιούχων. Παράλληλα, εντός των λεγόμενων αντίμετρων, περιλαμβάνονται δράσεις για την ενίσχυση της οικογένειας με επέκταση του επιδόματος σε πρώτο και δεύτερο παιδί, επιδότηση θέσεων εργασίας για τη νέα γενιά, στοχευμένο στεγαστικό πρόγραμμα, με επιδότηση ενοικίου, επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών προκειμένου να καλυφθεί το 1/3 των βρεφών έως 4 ετών, αύξηση των σχολικών γευμάτων ώστε τουλάχιστον το 1/2 των παιδιών δημοτικού και γυμνασίου να τα λαμβάνουν, καθώς και αναπτυξιακές δράσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο μέτωπο των εργασιακών, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, η όποια αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα αλλάξει μετά τη λήξη του προγράμματος, ήτοι το 2018. Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων η κυβέρνηση απορρίπτει την αύξηση του ποσοστού στο 10%, αλλά θα φύγει η προέγκριση από τον υπουργό. Παρεμβάσεις θα υπάρξουν στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά η κυβέρνηση έχει ήδη καταστήσει σαφές πως δεν δέχεται επαναφορά του λοκ άουτ. Στα εργασιακά, σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί άμεσα, η αναστολή των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, από τον Σεπτέμβριο του 2018, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει ισχυρό επιχείρημα της κυβέρνησης ως προς το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Αλλαγές θα υπάρξουν στο θέμα της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, με την τελική απόφαση να περνά στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Άλλωστε, μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου άνοιξε ο δρόμος για νομοθετική παρέμβαση από πλευράς υπουργείου Εργασίας. Τέλος, αλλαγές θα υπάρξουν και στον συνδικαλιστικό νόμο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες παρ’ ότι απορρίφθηκαν οι πιέσεις για αλλαγή στον τρόπο λήψης απόφασης αναφορικά με τις απεργίες, συμφωνήθηκε τελικά να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί σε ορισμένα συνδικαλιστικά προνόμια, όπως π.χ. οι συνδικαλιστικές άδειες.
Euro2Day

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ