LIVE-ΒΟΥΛΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ - Σε υψηλους τονους η συζητηση


Κορονοϊός: 4 νέοι θάνατοι και 13 διασωληνωμένοι - Ένα νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης. ***** Στ. Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. ***** ΥΠΟΙΚ: 136.000 e-mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS. ***** Λευκός Οίκος: «Ανοησίες» ο ισχυρισμός της Ρωσίας για εμπλοκή της Ουκρανίας στην τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall.

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

ΚΟΡΚΙΔΗΣ: Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ

Η ανάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν θα έρθει ούτε από τη συμφωνία της Μάλτας, ούτε από την επιστροφή των θεσμών, ούτε από τη νομοθέτηση των μέτρων της 2ης αξιολόγησης, αλλά από τη δημιουργία και διατήρηση θετικών προσήμων στην αγορά για τους υπόλοιπους μήνες του 2017 και όλο το 2018, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, κ. Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup. Όπως αναφέρει στην σχετική του ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει τα κύρια σημεία που «ξεκόλλησαν» το αδιέξοδο της αξιολόγησης και οδήγησαν σε καταρχήν, αλλά όχι τεχνική, συμφωνία:

«Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη λύση της ευρωπαϊκής έμπνευσης που προβλέπει μέτρα σε δύο ισόποσες δόσεις, και συγκεκριμένα ως εξής:
  • Τα δημοσιονομικά μέτρα θα φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ, ή 3,6 δισ. ευρώ.
  • Τα μέτρα θα ληφθούν σε δύο δόσεις με το ένα μέρος να εφαρμόζεται το 2019 και το άλλο το 2020.
  • Τα μέτρα για το 2019-20 θα προνομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες.
  • Στη παρούσα αξιολόγηση θα εφαρμοστούν όλα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα της Συμφωνίας του 2015.
  • Το αίτημα για τη ρύθμιση του χρέους δεν αποσαφηνίζεται, ενώ δεν καθορίζεται η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.
  • Οι δανειστές θέλουν να εξασφαλίσουν ότι τα μέτρα θα είναι επαρκή για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
  • Το  μοίρασμα μεταξύ μείωσης αφορολόγητου και συντάξεων, είναι ισόποσο με 1% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
  • Το αφορολόγητο θα μειωθεί το 2020 (χρήση 2019) κατά 1% του ΑΕΠ, 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή στα 5.600 ευρώ, από 8.636 ευρώ σήμερα. 
  • Από το 2019 τελικά, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στη νέα περικοπή παλαιών κύριων και επικουρικών συντάξεων.
  • Στη λογική "μέτρα-αντίμετρα", τα αντισταθμιστικά του κοινωνικού πακέτου θα εφαρμοστούν το 2019, ενώ οι φοροελαφρύνσεις, όπως μείωση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, κλπ. θα εφαρμοστούν από το 2020.
  • Οι δανειστές δέχονται τις θετικές ρυθμίσεις των 3,6 δις ευρώ, μόνον αν επιτευχθεί πλεόνασμα μεγαλύτερο από το 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
  • Στα εργασιακά, δεν θα νομοθετηθούν αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και το lockout, ενώ οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις  θα επανέλθουν μετά το 2018 και τη λήξη του προγράμματος. 
  • Δεν διευκρινίζεται εάν θα υπάρξουν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.
  • Στα ενεργειακά, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κομισιόν έχει συμφωνήσει από το 2015, να επιλεγούν λιγνιτικές μονάδες που θα δοθούν προς πώληση. Το Σεπτέμβριο του 2017 θα γίνει το market test, το οποίο θα αναδείξει τα σχήματα που ενδιαφέρονται για την αγορά λιγνιτικών μονάδων.
Οι επιλογές για την ελληνική κυβέρνηση ήταν, είτε να αναζητήσει την επιστροφή των θεσμών αμέσως μετά το Πάσχα, είτε να επιλέξει το επικίνδυνο σενάριο του επόμενου Eurogroup στις 22 Μαίου. Τελικά, αντί να πει καλό καλοκαίρι, ευτυχώς προτίμησε να πει καλό Πάσχα. Ωστόσο η ανάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν θα έρθει ούτε από τη συμφωνία της Μάλτας, ούτε από την επιστροφή των θεσμών, ούτε από τη νομοθέτηση των μέτρων της 2ης αξιολόγησης, αλλά από τη δημιουργία και διατήρηση θετικών προσήμων στην αγορά για τους υπόλοιπους μήνες του 2017 και όλο το 2018. Εάν λοιπόν Κυβέρνηση και δανειστές επιθυμούν  να "ξεκολλήσει" η πραγματική οικονομία, αρχής γενομένης από το β´τρίμηνο του 2017, είναι απαραίτητο να μας επιτρέψουν να δουλέψουμε, χωρίς άλλα εμπόδια και χαμένο χρόνο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε μετά το Πάσχα, άλλου τύπου καθυστερήσεις, που όπως πάντα κοστίζουν σε όλους μας πολύ ακριβά».
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ