ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τσιπρας - Λαγκαρντ: Συμφωνια για εγκαιρη ολοκληρωση της αξιολογησης


«Μετά από πολλά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν και υπάρχει μια ορατή αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις του με την Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από τη συνάντησή τους, στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.
Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του προγράμματος και σημείωσε ότι η εφαρμογή και της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους είναι ουσιαστικής σημασίας. «
Το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα, επί της αρχής, μια νέα ρύθμιση για τη στήριξη του προγράμματος πολιτικής της Ελλάδας» ανέφερε συγκεκριμένα για να προσθέσει ότι «η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πετυχημένη έξοδό της από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος, το συντομότερο δυνατό».
Όπως επισήμανε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, τόσο η ίδια όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως υπήρξε συμφωνία με την κ. Λαγκάρντ ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα, το συντομότερο δυνατό, η γ' αξιολόγηση. «Όλοι ξέρουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι ξέρουν ότι αυτό γινόταν γιατί υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών. Αλλά τώρα είμαι ευτυχής που πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει αυτές τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε.
Στις 19:00 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Ντόνταλντ Τραμπ θα υποδεχτεί τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Οβάλ Γραφείο για την κατ' ιδίαν συνάντησή τους και στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με διευρυμένη σύνθεση. Στις 20:30 θα πραγματοποιηθούν οι κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του προέδρου των ΗΠΑ προς τα ΜΜΕ.

Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

ΚΟΡΚΙΔΗΣ: Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ

Η ανάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν θα έρθει ούτε από τη συμφωνία της Μάλτας, ούτε από την επιστροφή των θεσμών, ούτε από τη νομοθέτηση των μέτρων της 2ης αξιολόγησης, αλλά από τη δημιουργία και διατήρηση θετικών προσήμων στην αγορά για τους υπόλοιπους μήνες του 2017 και όλο το 2018, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, κ. Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup. Όπως αναφέρει στην σχετική του ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει τα κύρια σημεία που «ξεκόλλησαν» το αδιέξοδο της αξιολόγησης και οδήγησαν σε καταρχήν, αλλά όχι τεχνική, συμφωνία:

«Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη λύση της ευρωπαϊκής έμπνευσης που προβλέπει μέτρα σε δύο ισόποσες δόσεις, και συγκεκριμένα ως εξής:
 • Τα δημοσιονομικά μέτρα θα φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ, ή 3,6 δισ. ευρώ.
 • Τα μέτρα θα ληφθούν σε δύο δόσεις με το ένα μέρος να εφαρμόζεται το 2019 και το άλλο το 2020.
 • Τα μέτρα για το 2019-20 θα προνομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες.
 • Στη παρούσα αξιολόγηση θα εφαρμοστούν όλα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα της Συμφωνίας του 2015.
 • Το αίτημα για τη ρύθμιση του χρέους δεν αποσαφηνίζεται, ενώ δεν καθορίζεται η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.
 • Οι δανειστές θέλουν να εξασφαλίσουν ότι τα μέτρα θα είναι επαρκή για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
 • Το  μοίρασμα μεταξύ μείωσης αφορολόγητου και συντάξεων, είναι ισόποσο με 1% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
 • Το αφορολόγητο θα μειωθεί το 2020 (χρήση 2019) κατά 1% του ΑΕΠ, 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή στα 5.600 ευρώ, από 8.636 ευρώ σήμερα. 
 • Από το 2019 τελικά, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στη νέα περικοπή παλαιών κύριων και επικουρικών συντάξεων.
 • Στη λογική "μέτρα-αντίμετρα", τα αντισταθμιστικά του κοινωνικού πακέτου θα εφαρμοστούν το 2019, ενώ οι φοροελαφρύνσεις, όπως μείωση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, κλπ. θα εφαρμοστούν από το 2020.
 • Οι δανειστές δέχονται τις θετικές ρυθμίσεις των 3,6 δις ευρώ, μόνον αν επιτευχθεί πλεόνασμα μεγαλύτερο από το 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
 • Στα εργασιακά, δεν θα νομοθετηθούν αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και το lockout, ενώ οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις  θα επανέλθουν μετά το 2018 και τη λήξη του προγράμματος. 
 • Δεν διευκρινίζεται εάν θα υπάρξουν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.
 • Στα ενεργειακά, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κομισιόν έχει συμφωνήσει από το 2015, να επιλεγούν λιγνιτικές μονάδες που θα δοθούν προς πώληση. Το Σεπτέμβριο του 2017 θα γίνει το market test, το οποίο θα αναδείξει τα σχήματα που ενδιαφέρονται για την αγορά λιγνιτικών μονάδων.
Οι επιλογές για την ελληνική κυβέρνηση ήταν, είτε να αναζητήσει την επιστροφή των θεσμών αμέσως μετά το Πάσχα, είτε να επιλέξει το επικίνδυνο σενάριο του επόμενου Eurogroup στις 22 Μαίου. Τελικά, αντί να πει καλό καλοκαίρι, ευτυχώς προτίμησε να πει καλό Πάσχα. Ωστόσο η ανάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν θα έρθει ούτε από τη συμφωνία της Μάλτας, ούτε από την επιστροφή των θεσμών, ούτε από τη νομοθέτηση των μέτρων της 2ης αξιολόγησης, αλλά από τη δημιουργία και διατήρηση θετικών προσήμων στην αγορά για τους υπόλοιπους μήνες του 2017 και όλο το 2018. Εάν λοιπόν Κυβέρνηση και δανειστές επιθυμούν  να "ξεκολλήσει" η πραγματική οικονομία, αρχής γενομένης από το β´τρίμηνο του 2017, είναι απαραίτητο να μας επιτρέψουν να δουλέψουμε, χωρίς άλλα εμπόδια και χαμένο χρόνο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε μετά το Πάσχα, άλλου τύπου καθυστερήσεις, που όπως πάντα κοστίζουν σε όλους μας πολύ ακριβά».
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ