ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Συσκεψη των πολιτικων αρχηγων στην ΠΓΔΜΣύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων συγκάλεσε για σήμερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, στον απόηχο των χθεσινοβραδινών, πρωτοφανών επεισοδίων εντός του κτηρίου της Βουλής. Το βράδυ της Πέμπτης, περίπου 200 διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, προκειμένου να αποτρέψουν την πρώτη εκλογή Αλβανού προέδρου της Βουλής.
Οι διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO-DPMNE, κόμματος του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, με αποτέλεσμα των τραυματισμών τεσσάρων εξ αυτών.
Η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε ακυβερνησία από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν διεξήχθησαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά του. Η πρόθεσή του, ωστόσο, να σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη και τη συμμετοχή των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, έχει πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων στους κόλπους του εθνικιστικού VMRO-DPMNE.
Μάλιστα, ο πρόεδρος Ιβάνοφ, προσφάτως, αρνήθηκε να δώσει εντολή σχηματισμού στον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να αποφευχθεί η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία κατά τον ίδιο, θα απειλούσε την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ.

Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

ΚΟΡΚΙΔΗΣ: Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ

Η ανάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν θα έρθει ούτε από τη συμφωνία της Μάλτας, ούτε από την επιστροφή των θεσμών, ούτε από τη νομοθέτηση των μέτρων της 2ης αξιολόγησης, αλλά από τη δημιουργία και διατήρηση θετικών προσήμων στην αγορά για τους υπόλοιπους μήνες του 2017 και όλο το 2018, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, κ. Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup. Όπως αναφέρει στην σχετική του ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει τα κύρια σημεία που «ξεκόλλησαν» το αδιέξοδο της αξιολόγησης και οδήγησαν σε καταρχήν, αλλά όχι τεχνική, συμφωνία:

«Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη λύση της ευρωπαϊκής έμπνευσης που προβλέπει μέτρα σε δύο ισόποσες δόσεις, και συγκεκριμένα ως εξής:
 • Τα δημοσιονομικά μέτρα θα φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ, ή 3,6 δισ. ευρώ.
 • Τα μέτρα θα ληφθούν σε δύο δόσεις με το ένα μέρος να εφαρμόζεται το 2019 και το άλλο το 2020.
 • Τα μέτρα για το 2019-20 θα προνομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες.
 • Στη παρούσα αξιολόγηση θα εφαρμοστούν όλα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα της Συμφωνίας του 2015.
 • Το αίτημα για τη ρύθμιση του χρέους δεν αποσαφηνίζεται, ενώ δεν καθορίζεται η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.
 • Οι δανειστές θέλουν να εξασφαλίσουν ότι τα μέτρα θα είναι επαρκή για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
 • Το  μοίρασμα μεταξύ μείωσης αφορολόγητου και συντάξεων, είναι ισόποσο με 1% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
 • Το αφορολόγητο θα μειωθεί το 2020 (χρήση 2019) κατά 1% του ΑΕΠ, 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή στα 5.600 ευρώ, από 8.636 ευρώ σήμερα. 
 • Από το 2019 τελικά, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στη νέα περικοπή παλαιών κύριων και επικουρικών συντάξεων.
 • Στη λογική "μέτρα-αντίμετρα", τα αντισταθμιστικά του κοινωνικού πακέτου θα εφαρμοστούν το 2019, ενώ οι φοροελαφρύνσεις, όπως μείωση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, κλπ. θα εφαρμοστούν από το 2020.
 • Οι δανειστές δέχονται τις θετικές ρυθμίσεις των 3,6 δις ευρώ, μόνον αν επιτευχθεί πλεόνασμα μεγαλύτερο από το 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
 • Στα εργασιακά, δεν θα νομοθετηθούν αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και το lockout, ενώ οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις  θα επανέλθουν μετά το 2018 και τη λήξη του προγράμματος. 
 • Δεν διευκρινίζεται εάν θα υπάρξουν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.
 • Στα ενεργειακά, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κομισιόν έχει συμφωνήσει από το 2015, να επιλεγούν λιγνιτικές μονάδες που θα δοθούν προς πώληση. Το Σεπτέμβριο του 2017 θα γίνει το market test, το οποίο θα αναδείξει τα σχήματα που ενδιαφέρονται για την αγορά λιγνιτικών μονάδων.
Οι επιλογές για την ελληνική κυβέρνηση ήταν, είτε να αναζητήσει την επιστροφή των θεσμών αμέσως μετά το Πάσχα, είτε να επιλέξει το επικίνδυνο σενάριο του επόμενου Eurogroup στις 22 Μαίου. Τελικά, αντί να πει καλό καλοκαίρι, ευτυχώς προτίμησε να πει καλό Πάσχα. Ωστόσο η ανάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν θα έρθει ούτε από τη συμφωνία της Μάλτας, ούτε από την επιστροφή των θεσμών, ούτε από τη νομοθέτηση των μέτρων της 2ης αξιολόγησης, αλλά από τη δημιουργία και διατήρηση θετικών προσήμων στην αγορά για τους υπόλοιπους μήνες του 2017 και όλο το 2018. Εάν λοιπόν Κυβέρνηση και δανειστές επιθυμούν  να "ξεκολλήσει" η πραγματική οικονομία, αρχής γενομένης από το β´τρίμηνο του 2017, είναι απαραίτητο να μας επιτρέψουν να δουλέψουμε, χωρίς άλλα εμπόδια και χαμένο χρόνο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε μετά το Πάσχα, άλλου τύπου καθυστερήσεις, που όπως πάντα κοστίζουν σε όλους μας πολύ ακριβά».
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΠΡΩΪΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

WOMENS...

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

LIFE

ΜΑΜΑ 365