ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Eurogroup: Η ωρα των μεγαλων αποφασεων

Eurogroup: Η ωρα των μεγαλων αποφασεων
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν σε μία συμφωνία- πακέτο για τη μετά προγράμματος εποχή. Με τη συνεδρίαση να συμπίπτει με τα 20 χρόνια από την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη νομισματική ένωση.
Όπως σημείωσαν κλείνει το δεκαετές «επώδυνο επεισόδιο» στη χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορία τελειώνει εδώ. Η επομένη της 20ης Αυγούστου θα βρει τη χώρα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και με την ελπίδα για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεδρίαση θα καταλήξει σε συμφωνία και έκανε λόγο για μία νέα φάση, στην οποία εισέρχεται τόσο η Ελλάδα όσο και η νομισματική ένωση.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, επανέλαβε την ανάγκη για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, που θα πείσει τους αγορές, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε ότι από την 21η Αυγούστου, για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ESM, δεν θα υπάρχει ενεργό πρόγραμμα σε εξέλιξη.
Στην ετήσια έκθεση του ESM, που δόθηκε σήμερα, στη δημοσιότητα, επισημαίνεται πάντως ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη success story. Για να γίνει και αυτή μία ιστορία επιτυχίας, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία, θα πρέπει να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και μετά τη λήξη του προγράμματος, ξεκαθαρίζει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ

Το σενάριο πάνω στο οποίο συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις στο Χίλτον αναφορικά με το αφορολόγητο προβλέπει τη δραστική συρρίκνωσή του στην περιοχή των 5.700-6.600 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που βαρύνουν μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Αποτυπώνεται στα κείμενα που έχουν γράψει οι δανειστές για την επικαιροποίηση του Μνημονίου, με τη μείωση του αφορολόγητου να εκτιμάται ότι θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ.

Επί της ουσίας, το σημερινό αφορολόγητο των 8.636-9.545 ευρώ μειώνεται οριζόντια κατά 3.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και τις 5.700 ευρώ αφορολόγητου θα δικαιούνται τα επόμενα χρόνια μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες χωρίς παιδιά, ενώ τις 6.600 ευρώ όσοι έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά. Ενδιάμεσα, φορολογούμενοι με ένα παιδί θα δικαιούνται αφορολόγητο 5.900 ευρώ και με δύο παιδιά 6.100 ευρώΣτο ιδανικό σενάριο, το μαχαίρι στο αφορολόγητο θα εφαρμοστεί στα εισοδήματα του 2020. Στο αρνητικό σενάριο, αν δεν βγουν τα νούμερα του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως συνεχίζει να επιμένει το ΔΝΤ, τόσο η μείωση του αφορολόγητου όσο και οι περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν συνολικά το 2019, με στόχο δημοσιονομικό όφελος 3,6 δισ. ευρώ.

Ο πρώτος συντελεστής φόρου διαμορφώνεται στο 22%, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμα και για φορολογούμενους με μηνιαίο εισόδημα της τάξεως των 400-500 ευρώ, οι οποίοι μέχρι τώρα καλύπτονταν από το αφορολόγητο. Αν ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα, τα οποία επίσης καταγράφονται στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου, ο πρώτος συντελεστής για τους θιγόμενους φορολογούμενους θα μειωθεί στο 20% ενώ σχεδιάζονται και ενδιάμεσες παρεμβάσεις στην κλίμακα, με στόχο ελαφρύνσεις στα μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια, τα οποία η κυβέρνηση δια στόματος υπουργού Οικονομικών έχει αναγνωρίσει πως «έχουμε ζορίσει».

Τα φορολογικά αντίμετρα προβλέπεται να ενεργοποιηθούν, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, το 2020, ενώ το 2019 θα προηγηθούν και πάλι υπό την προϋπόθεση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων μέτρα αύξησης των δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ, ή 1,8 δισ. ευρώ, με παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα για τη μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στην αγορά φαρμάκων, αύξηση των σχολικών γευμάτων και κάλυψης όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπως και μέτρα κατά της φτώχειας.
Το 2020, προβλέπεται παράλληλα να εφαρμοστεί στο πλαίσιο των θετικών μέτρων η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%, αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 5% καθώς προβλέπεται συρρίκνωση των βεβαιωμένων φόρων, 3,3 δισ. ευρώ, κατά περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ.

Μετά την πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών - επικεφαλής κουαρτέτου την Τρίτη, χθες οι συζητήσεις στο Χίλτον συνεχίστηκαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τα οποία έχουν αναλάβει να συγκεράσουν τις διαφορές κυβέρνησης - δανειστών επί των διατυπώσεων του επικαιροποιημένου Μνημονίου. «Υπάρχει πολλή δουλειά σε τεχνικό επίπεδο» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος ενώ νωρίτερα άλλη κυβερνητική πηγή είχε τονίσει ότι όπου «κολλήσουν» τα τεχνικά κλιμάκια, θα αναλάβουν οι υπουργοί. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των συζητήσεων παραμένει στις 3 Μαΐου, με το σενάριο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο να συμμερίζονται, εκτός από την κυβέρνηση, τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις όσο και ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις εκτίμησε χθες ότι υπάρχει η βάση για γρήγορη ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και «μπορεί να περιμένει κανείς αποφάσεις για εκταμίευση της δόσης πιθανά στο Eurogroup του Μαΐου». Ο Γενς Σπαν από την πλευρά του δήλωσε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπό την προϋπόθεση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί η Ελλάδ, «προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα βοήθειας αλλά και η συμμετοχή του ΔΝΤ».
Euro2Day

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ