ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΝΤΕΝΟ: ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μοσκοβισί: Δεν τίθεται θέμα παράτασης του προγράμματος Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο , έβαλε « πάγο » στα σενάρια παράταση...

Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ»

Μειώσεις και στις πολύ χαμηλές συντάξεις εφόσον ο επανυπολογισμός βγάλει θετικές «προσωπικές διαφορές» περιλαμβάνει το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη του 2019. Το «μαχαίρι» αναμένεται να πέσει από το πρώτο ευρώ των διαφορών που θα προκύψουν μεταξύ της σύνταξης όπως καταβάλλεται και αυτής που θα προκύψει εάν υπολογιστεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να διασώσει τις κύριες συντάξεις από πολύ υψηλά ποσοστά περικοπών, της τάξης του 40%, σχεδιάζει την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου μειώσεων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κινηθεί πέριξ του 20% με 25%. Αν και θα ήθελε, μάλιστα, να υπάρξει κι ένα κατώφλι στις μειώσεις, κάτι τέτοιο δεν έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θεωρείται πολύ δύσκολο να «περάσει» όχι μόνο από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ αλλά από το σύνολο των θεσμών. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, καθώς μπορεί στο Eurogroup της 7ης Απριλίου να επιτεύχθηκε η πολιτική συμφωνία, όμως οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα, θα «κλειδώσουν» στην Αθήνα. 

Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας θέλουν το κεντρικό σενάριο που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας να μην αφορά τις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση της δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ, από τις έως και κατά 20% με 25% μειώσεις στις συντάξεις τουλάχιστον 900.000 συνταξιούχων. Εάν ο λογαριασμός δεν βγει, στη γραμμή θα μπουν και οι προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων που ήδη έχουν υπολογιστεί αλλά δεν έχουν κοπεί.

Στις κυβερνητικές προθέσεις είναι να υπάρξει ένα «ταβάνι» προστασίας ώστε να μη γίνουν πολύ μεγάλες περικοπές σε συντάξεις, οι οποίες μάλιστα έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις και στο παρελθόν. Κάτι, για το οποίο φαίνεται πως πιέζουν και οι δανειστές, που παραδέχονται ότι πολύ μεγάλες μειώσεις στις υψηλές συντάξεις θα αλλοιώσουν όποιο ψήγμα ανταποδοτικότητας έχει απομείνει στο σύστημα. Έτσι, οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από το πρώτο ευρώ σε κάθε σύνταξη για την οποία ο επανυπολογισμός βγάζει «θετική» προσωπική διαφορά. Από το υπουργείο Εργασίας, πάντως, εκτιμούν ότι η μέση σύνταξη των 700 ευρώ στο ΙΚΑ δεν θα θιγεί. Θα θιγούν βέβαια κατώτατες συντάξεις για τις οποίες οι προσωπικές διαφορές είναι μικρές. 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ακόμη και αυτοί που λαμβάνουν τα κατώτατα όρια θα υποστούν περικοπές της τάξης των 40 ευρώ τον μήνα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις, στις περιπτώσεις αναπηρικών συντάξεων ή συντάξεων χηρείας, καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού τους οδηγεί σε «προσωπικές διαφορές» κοντά στο 35%Στο σκέλος των εργασιακών, πηγές του υπουργείου διευκρινίζουν ότι μεταξύ των μέτρων που θα νομοθετηθούν άμεσα θα είναι και η άρση της αναστολής της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, με πηγές από το υπουργείο Εργασίας να εκτιμούν πως οι δύο αυτές αρχές που «προστατεύουν» τις συλλογικές συμβάσεις θα έμεναν «παγωμένες» ακόμα και μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, αν δεν υπήρχε η νομοθετική παρέμβαση που σχεδιάζεται.

Όσον αφορά τα «θετικά μέτρα» που θα θεσμοθετηθούν παράλληλα με τα αρνητικά, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:
  • Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις έως 700 ευρώ. Μείωση της συμμετοχής κατά 50% σε συντάξεις από 700 έως 1.200 ευρώ και κατά 25% σε συντάξεις από 1.200 ευρώ και πάνω.
  • Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για πρώτο και δεύτερο παιδί σε 60 και 90 ευρώ αντίστοιχα (σήμερα 40 ευρώ).
  • Επιδότηση ενοικίου με έως 1.000 ευρώ τον χρόνο.
  • Χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ για 1.800 νέες δομές και περισσότερους δικαιούχους.
  • Δημιουργία περίπου 30.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με περίπου 300 εκατ. ευρώ επιπλέον χρήματα για νέα προγράμματα 12μηνης διάρκειας.
  • Επέκταση των σχολικών γευμάτων σε 450.000 παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.
  • Χρηματοδότηση του ΠΔΕ με περίπου 300 εκατ. ευρώ.
«Καθημερινή»

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ