ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΝΤΕΝΟ: ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μοσκοβισί: Δεν τίθεται θέμα παράτασης του προγράμματος Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο , έβαλε « πάγο » στα σενάρια παράταση...

Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει σήμερα το πρωί το υπουργικό συμβούλιο. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να στείλει σήμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, σε μια συγκυρία καθοριστική για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Τεχνικές λεπτομέρειες για το χρέος ζητάει το ΔΝΤ

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι σαφή, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στέλνοντας το μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι ο διεθνής οργανισμός θέλει σαφείς δεσμεύσεις, οι οποίες θα ξεπερνούν μια απλή καταγραφή ενός καταλόγου μέτρων, όπως εκείνου του Εurogroup του περασμένου Μαΐου.
Η σαφέστατη τοποθέτηση της αξιωματούχου του ΔΝΤ, που έρχεται ως συνέχεια της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα στο Βερολίνο με την καγκελάριο Μέρκελ, έγινε χθες στη διάρκεια ερωτήσεων για την Ελλάδα, στη διάρκεια ομιλίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, στο Ινστιτούτο Bruegel. Ειδικότερα, αναφερόμενη στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, είπε για τα μέτρα ότι το ΔΝΤ δεν ζήτησε πρόσθετη λιτότητα, αλλά την υλοποίηση των όσων αποφασίστηκαν το 2016 με ρήτρα ανάπτυξης για την περίοδο που θα εφαρμοστούν. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, είπε, προσθέτοντας ότι μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μάλτα, τώρα θα πρέπει το πακέτο να νομοθετηθεί, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις.Σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο θα πρέπει να διευθετηθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, σκιαγραφώντας και το πώς βλέπει η ίδια τη διαδικασία και τι περιμένει από τους Ευρωπαίους. Κατ’ αρχήν υπογράμμισε ότι για να μπορέσει να προτείνει στο Δ.Σ. του ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλει στα μέλη του «τεχνικές λεπτομέρειες», αλλά και τη δέσμευση των Ευρωπαίων για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Στο σημείο αυτό έκανε ειδική αναφορά στις αποφάσεις του περασμένου Μαΐου, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις, δεδομένου ότι επρόκειτο, όπως είπε, για μια σειρά τεχνικών ελάφρυνσης του χρέους με γενικότητες και χωρίς λεπτομέρειες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες μας για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, δεν μπορούμε να μείνουμε σε γενικότητες ενός καταλόγου επιλογών, όπως ήταν αυτός του Μαΐου, υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ. 
Η κα Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι αυτό που θέλει ο διεθνής οργανισμός τώρα είναι τις τεχνικές λεπτομέρειες και τη δέσμευση, ενώ το μέγεθος της παρέμβασης θα αποφασιστεί, όπως είπε, στο τέλος του προγράμματος.

Καταλήγοντας, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι θα ήθελε η ίδια και όλοι οι άλλοι δανειστές να πουν ότι στο θέμα της Ελλάδας νικήσαμε την κρίση, όμως αυτό πρώτα θα πρέπει να το κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ, βασικός στόχος του ΔΝΤ είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ώστε να επανακάμψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, υπάρχουν πολλές δυνατότητες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, τις οποίες επαναλαμβάνομαι εδώ και 7 χρόνια, ωστόσο με το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και την επίδειξη αποφασιστικότητας η χώρα θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτές, τόνισε. Τέλος, για τα εργασιακά συνόψισε τη θέση του Ταμείου στη μείωση των ανισοτήτων, αλλά και ταυτόχρονα με διατήρηση της ευελιξίας και της σύνδεσης του κόστους εργασίας με την παραγωγικότητα.

Συνάντηση Μοσκοβισί - Λαγκάρντ για την Ελλάδα

«Εποικοδομητικές συνομιλίες» για τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω Twitter«Εποικοδομητικές συνομιλίες με την Κριστίν Λαγκάρντ για την προετοιμασία του εαρινού συνεδρίου του ΔΝΤ και τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος», ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Μοσκοβισί.

Νωρίτερα, η κ. Λαγκάρντ, η οποία βρίσκεται στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε αναγκαία την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας παράλληλα, ότι ο τρόπος διασφάλισης της βιωσιμότητάς του «θα πρέπει να αποφασιστεί εκ των προτέρων». Ωστόσο, όπως αποσαφήνισε, το εύρος των παρεμβάσεων αυτών, δύναται να καθοριστεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας. Όσον αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, επιβεβαίωσε ότι «εξετάζουμε το ενδεχόμενο παροχής κάποιας δανειοδοτικής βοήθειας» προς την Ελλάδα. Βέβαια, όπως έσπευσε να συμπληρώσει: «Βρισκόμαστε ακόμη στα μισά του δρόμου», μέχρι την τελική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Η ίδια παράλληλα, χαιρέτισε τα αποτελέσματα του Eurogroup της 7ης Απριλίου, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς τις μεταρρυθμίσεις». Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ πραγματοποιήθηκαν εν όψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου κατά πάσα πιθανότητα, θα καθοριστούν οι βάσεις για την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας επί του ελληνικού ζητήματος.
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ