ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠτΔ: ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ ΧΑΡΑΓΜΕΝΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Α νεξίτηλα χαραγμένες στην ιστορική μας μνήμη, πρέπει να μείνουν οι τραγικές επιπτώσεις του εις βάρος της Δημοκρατίας, του Λαού και του Έ...

ΥΠΟΙΚ: «Σε καλο κλιμα» οι συναντησεις Τσακαλωτου - Ευρωπαιων αξιωματουχων

ΥΠΟΙΚ: «Σε καλο κλιμα» οι συναντησεις Τσακαλωτου - Ευρωπαιων αξιωματουχων
«Σε καλό κλίμα» έγιναν σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με Ευρωπαίους αξιωματούχους στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την Παρασκευή.
Ο κ. Τσακαλώτος είχε σειρά συναντήσεων με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Αργότερα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ενώπιον επενδυτών και τραπεζιτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο ημερίδας την οποία διοργάνωσε η JP Morgan.
Για σήμερα Σάββατο, ο κ. Τσακαλώτος έχει προγραμματισμένες επαφές με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟ ΔΝΤ ΜΕ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Ζητά νέα μέτρα για το 2018
Δημοσιονομικό κενό βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2018, ενώ ζητεί να υπάρξουν «καθαρά» μέτρα για την κάλυψη του, γράφει στην ιστοσελίδα του το CNN GREECE. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναμένει πως το 2018 η Ελλάδα θα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ και όχι 3,5% του ΑΕΠ και θεωρεί πως η δημοσιονομική επίδοση του 2016 δεν θα επαναληφθεί ούτε εφέτος, ούτε του χρόνου. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση θεωρεί πως τα προσωρινά μέτρα του 2016 , δηλαδή τα μέτρα που μερικώς συνέβαλαν στο  πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ το 2016 είναι μόλις 1 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ θεωρεί πως είναι πολύ υψηλότερα.

Στη βάση αυτή βλέπει δημοσιονομικό κενό το 2018 εκτιμώντας πως σημαντικό μέρος της επίδοσης του 2016 δεν θα επαναληφθεί (carry over effect). Είναι ενδεικτικό πως στις χθεσινές συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων η πλευρά του ΔΝΤ ζήτησε να προβλεφθούν πρόσθετα μέτρα 450 εκατ. ευρώ για το 2018 προκειμένου να γεφυρωθεί η διαφορά. Ένα καινούργιο στοιχείο που ανέκυψε από τα αιτήματα του ΔΝΤ είναι πως ζητεί την κατάργηση του δημοσιονομικού κόφτη του 2018 και ζητεί τη λήψη άμεσων μέτρων εάν και εφόσον προκύψει θέμα με το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του 2018. Αυτό σημαίνει απλά πως εάν το ΔΝΤ στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 διαπιστώσει δημοσιονομικό κενό για το 2018 δύναται να ζητήσει και να επιβάλει μέτρα για την κάλυψη του. 

Σήμερα το πλαίσιο του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, όπως λέγεται ο «κόφτης» προβλέπει πως ο υπουργός Οικονομικών συντάσσει έως την 10η Μαΐου έκαστου έτους έκθεση με την οποία, μεταξύ άλλων διαπιστώνει τυχόν αρνητική απόκλιση από την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων για το πλεόνασμα και το εύρος της απόκλισης αυτής, υποδεικνύει τα ενδεικνυόμενα μέτρα, αποτιμά το συνολικό ποσό κατά το οποίο η εκτέλεση του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να περιοριστεί για το τρέχον οικονομικό έτος και αποτιμά σε ποσοστό επί του ΑΕΠ τη δημοσιονομική επίδραση των μέτρων προσαρμογής που λαμβάνονται, επί των εσόδων του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης.

 Ο «κόφτης» τίθεται σε εφαρμογή με την έκδοση, κατόπιν πρότασης του υπουργού Οικονομικών, Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο δημοσιεύεται σε αποκλειστική προθεσμία έως την 31η Μαΐου και στο οποίο προσδιορίζονται το ανώτατο όριο εκτέλεσης του προϋπολογισμού ανά κατηγορία δαπανών, όλα τα αναγκαία για την επίτευξη του παραπάνω ορίου μέτρα, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια. Κατά απαίτηση του ΔΝΤ το πλαίσιο του κόφτη βαίνει προς κατάργηση και θα αντικατασταθεί από μέτρα που θα εφαρμόζονται νωρίτερα από τις 10 Μαΐου του έτους αναφοράς. Αλλά οι απαιτήσεις του ΔΝΤ δεν σταματούν εκεί. Το Ταμείο ζητά τα λεγόμενα αντίμετρα ή θετικά μέτρα να εφαρμόζονται όχι όταν η κυβέρνηση σημειώνει το στόχο του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά όταν τον υπερβαίνει κατά 0,2% του ΑΕΠ, δηλαδή όταν σημειώνει πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ