ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αλ. Τσιπρας: Συνεννοηση σε περιφερειακο και σε κεντρικο επιπεδο με στοχο την αναπτυξηΤην ανάγκη μεγάλων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην παιδεία, το κράτος, τους θεσμούς, την πάταξη της γραφειοκρατείας, την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην ανάπτυξη. Όπως είπε, πρόκειται για ένα ευρύτατο μέτωπο, που απαιτεί ευρύτατες κοινωνικές συμμαχίες.
Από το βήμα του 2ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου που διεξάγεται στη Λαμία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο στόχος της ανάπτυξης αφορά την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας, την εθνική μας κυριαρχία, την ευημερία του λαού, το αύριο των παιδιών μας και υπογράμμισε πως αυτή η ζωτική σημασία της ανάπτυξης, την τοποθετεί στο κέντρο μιας μεγάλης προσπάθειας, όχι κυβερνητικής ούτε κομματικής, αλλά εθνικής προσπάθειας.
«Πρέπει να αναζητήσουμε με αίσθηση ευθύνης εκείνα τα κοινά σημεία που θα προσδώσουν στη μεγάλη προσπάθεια τον εθνικό χαρακτήρα που της αξίζει» σημείωσε. Επισήμανε πως δεν θα καταργηθούν οι πολιτικές ή οι ιδεολογικές διαφορές, όμως τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για συνεννόηση σε περιφερειακό και σε κεντρικό επίπεδο. «Το αναπτυξιακό σχέδιο και οι κοινωνικές συμμαχίες που απαιτούνται για την υλοποίησή του δεν επιδέχονται μικροκομματικές προσεγγίσεις» ανέφερε.

Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟ ΔΝΤ ΜΕ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Ζητά νέα μέτρα για το 2018
Δημοσιονομικό κενό βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2018, ενώ ζητεί να υπάρξουν «καθαρά» μέτρα για την κάλυψη του, γράφει στην ιστοσελίδα του το CNN GREECE. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναμένει πως το 2018 η Ελλάδα θα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ και όχι 3,5% του ΑΕΠ και θεωρεί πως η δημοσιονομική επίδοση του 2016 δεν θα επαναληφθεί ούτε εφέτος, ούτε του χρόνου. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση θεωρεί πως τα προσωρινά μέτρα του 2016 , δηλαδή τα μέτρα που μερικώς συνέβαλαν στο  πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ το 2016 είναι μόλις 1 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ θεωρεί πως είναι πολύ υψηλότερα.

Στη βάση αυτή βλέπει δημοσιονομικό κενό το 2018 εκτιμώντας πως σημαντικό μέρος της επίδοσης του 2016 δεν θα επαναληφθεί (carry over effect). Είναι ενδεικτικό πως στις χθεσινές συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων η πλευρά του ΔΝΤ ζήτησε να προβλεφθούν πρόσθετα μέτρα 450 εκατ. ευρώ για το 2018 προκειμένου να γεφυρωθεί η διαφορά. Ένα καινούργιο στοιχείο που ανέκυψε από τα αιτήματα του ΔΝΤ είναι πως ζητεί την κατάργηση του δημοσιονομικού κόφτη του 2018 και ζητεί τη λήψη άμεσων μέτρων εάν και εφόσον προκύψει θέμα με το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του 2018. Αυτό σημαίνει απλά πως εάν το ΔΝΤ στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 διαπιστώσει δημοσιονομικό κενό για το 2018 δύναται να ζητήσει και να επιβάλει μέτρα για την κάλυψη του. 

Σήμερα το πλαίσιο του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, όπως λέγεται ο «κόφτης» προβλέπει πως ο υπουργός Οικονομικών συντάσσει έως την 10η Μαΐου έκαστου έτους έκθεση με την οποία, μεταξύ άλλων διαπιστώνει τυχόν αρνητική απόκλιση από την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων για το πλεόνασμα και το εύρος της απόκλισης αυτής, υποδεικνύει τα ενδεικνυόμενα μέτρα, αποτιμά το συνολικό ποσό κατά το οποίο η εκτέλεση του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να περιοριστεί για το τρέχον οικονομικό έτος και αποτιμά σε ποσοστό επί του ΑΕΠ τη δημοσιονομική επίδραση των μέτρων προσαρμογής που λαμβάνονται, επί των εσόδων του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης.

 Ο «κόφτης» τίθεται σε εφαρμογή με την έκδοση, κατόπιν πρότασης του υπουργού Οικονομικών, Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο δημοσιεύεται σε αποκλειστική προθεσμία έως την 31η Μαΐου και στο οποίο προσδιορίζονται το ανώτατο όριο εκτέλεσης του προϋπολογισμού ανά κατηγορία δαπανών, όλα τα αναγκαία για την επίτευξη του παραπάνω ορίου μέτρα, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια. Κατά απαίτηση του ΔΝΤ το πλαίσιο του κόφτη βαίνει προς κατάργηση και θα αντικατασταθεί από μέτρα που θα εφαρμόζονται νωρίτερα από τις 10 Μαΐου του έτους αναφοράς. Αλλά οι απαιτήσεις του ΔΝΤ δεν σταματούν εκεί. Το Ταμείο ζητά τα λεγόμενα αντίμετρα ή θετικά μέτρα να εφαρμόζονται όχι όταν η κυβέρνηση σημειώνει το στόχο του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά όταν τον υπερβαίνει κατά 0,2% του ΑΕΠ, δηλαδή όταν σημειώνει πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΠΡΩΪΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σελίδα του Σάββα Ρομπόλη

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ