ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Τέμπη: Έρευνα της Αντεισαγγελέως Εφετών Λάρισας για το «μπάζωμα» στον τόπο του δυστυχήματος. ***** Στα Δικαστήρια ο Φλώρος μετά τον ξυλοδαρμό - Θα καταθέσουν 3 μάρτυρες πριν την απολογία του. ***** ΣΥΡΙΖΑ: Τολμάει ο κ. Μητσοτάκης να πει ότι δεν θέλει τις ψήφους των ακροδεξιών μορφωμάτων; ***** ΠΑΣΟΚ: Προεκλογική φιέστα της Κυβέρνησης με την κωδική ονομασία ΑΙΓΙΣ. ***** Γιάννης Καλλιάνος: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του - Ο Αλέξης Κούγιας αναλαμβάνει την νομική εκπροσώπηση του Γιάννη Καλλιάνου. ***** Ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, επεκτείνεται το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», ακολουθεί η ψυχική υγεία. ***** Απίστευτες εικόνες στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ - Εισβολή Αστυνομίας, ξύλο και συλλήψεις φοιτητών. ***** Οι ΗΠΑ κατηγορούν ανοιχτά την Κίνα για εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΟ QE

Κλείστε τώρα την αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο, αλλιώς ξεχάστε την ανάπτυξη για το 2017 και μαζί την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ΒρυξέλλεςΤα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ* για την πορεία του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο έχουν προκαλέσει συναγερμό στη βελγική πρωτεύουσα, ενώ η διαχείριση της κατάστασης σε σχέση με τις ανησυχίες που προκαλούνται στις αγορές για την ελληνική οικονομία δεν είναι εύκολη.

Η εξαιρετικά αρνητική αυτή εξέλιξη αποδίδεται αποκλειστικά στην καθυστέρηση που καταγράφεται στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία παραλύει, όπως ανέφερε χθες πηγή της Ευρωζώνης, την οικονομική δραστηριότητα. Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν προχωρεί στην υλοποίηση των σχεδίων όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα σε σχέση με την αξιολόγηση, τόνισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι οι θεσμοί έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα την κυβέρνηση για τις συνέπειες της παρατεταμένης αβεβαιότητας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Κομισιόν συνέδεσε χθες την επιβεβαίωση της πρόβλεψής της για ανάπτυξη 2,7% φέτος με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι κάθε μέρα που περνάει το αφήγημα της Αθήνας, ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και έξοδος στις αγορές, ξεθωριάζει επικίνδυνα. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις που οδηγεί στη διακοπή τους και στην επιστροφή των θεσμών, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ απάντησε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα συνεχίζονται και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα επιτευχθεί. «Δεν θέλουμε να μπούμε σε συζήτηση για ημερομηνίες ή για επιστροφή των θεσμών» είπε.

Σύμφωνα με την πηγή της Ευρωζώνης, παρά την πρόοδο, όλα τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης παραμένουν ανοικτά, ενώ ως μεγαλύτερο πρόβλημα αναφέρονται τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2018. Στα εργασιακά επιβεβαίωναν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της κυβέρνησης, ωστόσο οι Ευρωπαίοι, παρά τη διάσταση που έχει δοθεί στον ελληνικό Τύπο, εκτιμούν ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος. Ο αρχικός σχεδιασμός των θεσμών ήταν να κλείσουν τη συμφωνία οι επικεφαλής με την κυβέρνηση μέσα σε μια βδομάδα και σήμερα ολοκληρώνεται η περίοδος αυτή.

Αναλόγως της προόδου που θα καταγραφεί, οι επικεφαλής των θεσμών θα ενημερώσουν την Ομάδα Εργασίας (ΕGW) του Eurogroup, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Μαρτίου.
Το ζητούμενο είναι να κλείσει η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια να συζητηθούν τα άλλα θέματα, που είναι πολιτικά και θα πρέπει να κριθούν από τους υπουργούς. Πρόκειται για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δηλαδή τις διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους που θα πρέπει να δώσουν οι Ευρωπαίοι στο ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και στην ΕΚΤ για να εντάξει τη χώρα στην ποσοτική χαλάρωση. Το δεύτερο θέμα που θα αναλάβουν επίσης οι υπουργοί είναι ο καθορισμός της διάρκειας, κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι από εδώ και πέρα όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, τόσο η ολοκλήρωσή της θα γίνεται δυσκολότερη και ταυτόχρονα θα απομακρύνεται και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση του κλίματος και της εμπιστοσύνης. Κι αυτό γιατί τα σύννεφα πυκνώνουν στην Ευρωζώνη, οι ολλανδικές εκλογές στις 15 Μαρτίου, παρουσιάζονται εντελώς αμφίρροπες, με τους ακραίους του Γιαν Βίλντερς να φλερτάρουν με την πρωτιά, ενώ η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία επιδεινώνεται καθημερινά έξι βδομάδες περίπου πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις τις επόμενες βδομάδες, και το τελευταίο πράγμα που θα σκεφθούν οι εταίροι σε μια περίοδο γενικευμένης πολιτικής κρίσης είναι να «θωρακίσουν» την Ελλάδα.
''Ναυτεμπορική''

*Χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε 1,1%, και δεν αυξήθηκε κατά 0,3% που είχε εκτιμηθεί στην προηγούμενη ανακοίνωση στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ. Επί τα χείρω ήταν η αναθεώρηση και στα στοιχεία σε τριμηνιαία βάση, αφού στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,2% και όχι -0,4% που είχε καταγραφεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία



Συνολικά πάντως, με τα δεδομένα έως τώρα, το 2016 δεν αποδεικνύεται πως ήταν έτος έστω και μιας ήπιας ανάκαμψης, αλλά ήταν έτος οριακής ύφεσης. Εξακολουθούμε να αναμένουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017 ήταν το χθεσινό σχόλιο της Κομισιόν, επισήμανση στην οποία έκαναν αναφορά και κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας πως τα στοιχεία δεν είναι οριστικά και θα πρέπει να αναμένουμε και την επικαιροποίησή τους τον Απρίλιο. Η ΕΛΣΤΑΤ απέδωσε τις σημαντικές αναθεωρήσεις τις οποίες δημοσιοποίησε χθες, στην ενσωμάτωση στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα στην προηγούμενη εκτίμηση, όπως στοιχεία για την εξέλιξη του ισοζυγίου πληρωμών, στοιχεία για το τζίρο στις υπηρεσίες αλλά και για την έρευνα εργατικού δυναμικού.

Από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων του ΑΕΠ, στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, προκύπτει ότι η πτώση στο ΑΕΠ προήλθε κυρίως από τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης αλλά και από την αρνητική επίπτωση των καθαρών εξαγωγών, αφού οι εξαγωγές μειώθηκαν 1,4%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 4,5%. Στον αντίποδα η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,2%, αντί ανόδου 0,6%, 0,3% που είχε καταγραφεί στο τρίτο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, σε τριμηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, η καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών αυξήθηκε 1,1%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 5,7% και οι εισαγωγές 3%, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν 13,8%.

Σε κάθε περίπτωση η δυσμενέστερη εικόνα που αποτυπώθηκε στις νεότερες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, δυσχεραίνει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ενώπιον των δανειστών. Είναι μια αρνητική επίδραση στη συζήτηση που είναι ανοικτή για το θετικό αντίκτυπο και την υπεραπόδοση της οικονομίας, ειδικά έναντι του ΔΝΤ, που αμφισβητεί όλες τις θετικές εκτιμήσεις και υιοθετεί δυσμενή σενάρια, διατηρώντας επιφυλάξεις και για τις προβλέψεις της Κομισιόν και έχοντας ήδη φέρει στο τραπέζι την ανάγκη θεσμοθέτησης πρόσθετων μέτρων 2% του ΑΕΠ.

''The New Daily Mail''
 Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ