LIVE-ΒΟΥΛΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ - Σε υψηλους τονους η συζητηση


Κορονοϊός: 4 νέοι θάνατοι και 13 διασωληνωμένοι - Ένα νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης. ***** Στ. Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. ***** ΥΠΟΙΚ: 136.000 e-mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS. ***** Λευκός Οίκος: «Ανοησίες» ο ισχυρισμός της Ρωσίας για εμπλοκή της Ουκρανίας στην τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall.

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ: Η ΚΛΕΨΥΔΡΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Εurogroup της 7ης Απριλίου προϋποθέτει την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα μέσα στα επόμενα λίγα 24ωρα, διαφορετικά όλα πάνε παραπέρα με τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία. Την επισήμανση αυτή κάνουν στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας «καμπανάκι» την προτροπή του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην απαντητική επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για επίτευξη συμφωνίας στο προσεχές Εurogroup.

Όπως τονίζουν, αυτό είναι και το σημαντικότερο μήνυμα της επιστολής και όχι οι απαντήσεις για την ουσία των εργασιακών, όπου ο πρόεδρος της Κομισιόν, με το ταλέντο που διακρίνει τους πολιτικούς της Μπενελούξ στην εποικοδομητική ασάφεια, στην ουσία αφήνει τον καθένα να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα και να είναι ικανοποιημένος. «Νομίζω ότι όλοι οι φορείς θα πρέπει να εργαστούν με υπευθυνότητα για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το επόμενο ραντεβού θα πρέπει να είναι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου» σημειώνει ο κ. Γιούνκερ και προσθέτει στην απάντησή του στον πρωθυπουργό: «Ιδανικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τότε και εμείς θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε για τον σκοπό αυτό. Καλώ όλους να συνεχίσουν το έργο τους σε αυτό το πνεύμα».


Είναι ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε. που αναφέρεται σε ημερομηνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, έστω κι αν δεν τη θέτει με επιτακτικό τρόπο. Μέχρι τώρα ούτε ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ ούτε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκαν σε ημερομηνία-«ορόσημο» κι αυτό γιατί υπάρχει η άκρως αρνητική εμπειρία του πρώτου εξαμήνου του 2015, όπου τα ορόσημα άλλαζαν κάθε μήνα προκαλώντας αβεβαιότητα στις αγορές και τους επενδυτές. Ο κ. Γιούνκερ το έκανε γιατί, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, τα μηνύματα που παίρνει για τις επιπτώσεις της καθυστέρησης στην οικονομία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, άλλωστε τα πρόσφατα στοιχεία της Εurostat για την πορεία του ΑΕΠ και της απασχόλησης το τέταρτο τρίμηνο του 2016 δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο και η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα, ενώ αποφεύγει να αποδώσει ευθύνες για την καθυστέρηση καλώντας και τις δύο πλευρές, κυβέρνηση και θεσμούς, να εργαστούν με υπευθυνότητα.
Στη βελγική πρωτεύουσα θεωρούν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πολύ στενά, ωστόσο επειδή οι δύο πλευρές γνωρίζουν η μία τη θέση της άλλης, είναι η εφικτή η προσέγγιση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αν υπάρξει η βούληση.

Στις τετραήμερες διαπραγματεύσεις της κυβερνητικής ομάδας (Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Σταθάκης, Χουλιαράκης) με τους επικεφαλής των θεσμών, αλλά και αξιωματούχους της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, μπορεί να μην επιτεύχθηκε συμφωνία, ωστόσο φαίνεται ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο δημοσιονομικό, δηλαδή στα μέτρα για τη διασφάλιση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Αντίθετα, τα εργασιακά και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται ότι είναι τα δύο «αγκάθια» που απομένουν. Ειδικότερα, όπως ανέφερε κοινοτική πηγή με γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης, στις εν λόγω διαπραγματεύσεις ξεκαθάρισαν εκκρεμότητες κυρίως σε ό,τι αφορά το σκέλος των δημοσιονομικών μέτρων, που αφορά τη μείωση των δαπανών στις συντάξεις, δεδομένου ότι για τη μείωση του αφορολόγητου υπάρχει προσέγγιση εδώ και αρκετές μέρες. Λεπτομέρειες δεν έχουν διαρρεύσει, αλλά στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι το δημοσιονομικό θα κλείσει χωρίς μεγάλες δυσκολίες όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Για τα εργασιακά, στις Βρυξέλλες δεν σημειώθηκε πρόοδος, ωστόσο μεσολάβησαν η Ρώμη και οι επαφές του πρωθυπουργού, η αναφορά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ περί «βέλτιστων πρακτικών» στον κοινωνικό τομέα στην Ελλάδα και η απάντηση του κ. Γιούνκερ, τα επόμενα 24ωρα θα φανεί εάν όλα αυτά θα «ξεμπλοκάρουν» την κατάσταση. Εδώ το πρόβλημα δεν το έχουν οι Ευρωπαίοι, αλλά το ΔΝΤ που αντιδρά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Μεγάλες δυσκολίες καταγράφονται επίσης, τις τελευταίες μέρες, στο θέμα του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που οι Ευρωπαίοι το έχουν αναγάγει σε ένα από τα μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Θεωρούν ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά, που εφαρμόστηκαν τους προηγούμενους μήνες από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν άνοιξαν την αγορά. Οι πιέσεις κινούνται προς την κατεύθυνση της πώλησης εργοστασίων της ΔΕΗ και μάλιστα τις τελευταίες βδομάδες η απαίτηση αυτή έχει γίνει επιτακτική και με δεδομένη την απροθυμία της κυβέρνησης να «σπάσει» περαιτέρω την εταιρεία ίσως αποδειχθεί και το πιο δύσκολο θέμα για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης.
«Ναυτεμπορική»

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ