ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ασκησεις επι τεσσαρων μνημονιακων κειμενων

Ασκησεις επι τεσσαρων μνημονιακων κειμενων
Επί των τεσσάρων βασικών μνημονιακών κειμένων θα συνεχιστούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική ομάδα. Αργά χθες το βράδυ η ελληνική πλευρά επρόκειτο να παραδώσει στο «κουαρτέτο» τις παρατηρήσεις της για τα τέσσερα προσχέδια κειμένων που βρίσκονται στα χέρια της πριν από την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα.
Τα τέσσερα κείμενα είναι το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το τεχνικό μνημόνιο, δηλαδή τα δύο βασικά κείμενα που πρέπει να συμφωνηθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και το μνημόνιο και το τεχνικό μνημόνιο που πρέπει να υπογραφούν με το ΔΝΤ εφόσον βεβαίως οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα.
Το μνημόνιο με το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζε αρμόδια κυβερνητική πηγή, είναι ένα κείμενο πέντε σελίδων το οποίο έχει τις ίδιες βασικές αρχές με το ευρωπαϊκό μνημόνιο, αλλά δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε «συγκεκριμένα θέματα». Η ίδια πηγή απέφυγε να ονοματίσει αυτά τα θέματα στα οποία φέρεται να επιμένει το ΔΝΤ.
Μετά τη χθεσινή πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων, κατά την οποία κυριάρχησαν τα ενεργειακά αλλά και τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων επί περίπου τέσσερις ώρες, αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος εξέφραζε την αισιοδοξία ότι παρά τις όποιες διαφωνίες ανακύψουν μέσα στις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει συμφωνία έως την επόμενη εβδομάδα. «Είμαστε σε καλό δρόμο» σημείωνε το ίδιο στέλεχος, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν και θέματα στα οποία θα χρειαστούν λεπτομερείς και πολύωρες συζητήσεις: «Θα υπάρξει μια μεγάλη λίστα από αλλαγές σε τεχνικά ζητήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

ΟΙ ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

Η μυστική συμφωνία μετατρέπεται σε πραγματικότητα
Το 1871 ανακηρύχθηκε στις Βερσαλλίες η Δεύτερη Γερμανική Αυτοκρατορία, ενώ το 1919 υπεγράφη η συνθήκη παράδοσης της ηττημένης Γερμανίας. Φαίνεται ότι τις ημέρες αυτές ο Φρ. Ολάντ αποφάσισε, έστω και άτυπα, να κηρύξει στις Βερσαλλίες την επίσημη γερμανική κυριαρχία πάνω σε μια Ευρώπη που οδηγείται στη διάσπαση και στην κατάρρευση.

Η Γερμανία, η γερμανική οικονομικό-πολιτική ελίτ ποτέ δεν διασφάλισε την ηγεμονία στην Ευρώπη και δεν το επεδίωξε καν. Η ηγεμονία απαιτεί δημοκρατικές αρχές, αλληλεγγύη, κοινά αξιακά και κανονιστικά ιδεώδη. Αντίθετα, η Γερμανία, μετά την επίσημη αναγνώριση της μονοκρατορίας του νεοφιλελεύθερου προτύπου στην Ευρώπη, μεσώ της συνθήκης Μάαστριχτ, επεδίωξε να αποκτήσει την κυριαρχία, την απόλυτη και ανεξέλεγκτη εξουσία, όχι μόνο μέσω της οικονομικής της ισχύος, αλλά και μέσω της υποβάθμισης και περιφρόνησης των δημοκρατικών αρχών για κράτη και λαούς, που δεν άντεξαν στην αρένα του ακραίου ανταγωνισμού που διαμορφώθηκε στο εσωτερικό της ίδιας της Ευρώπης, στην Ευρωζώνη.

Η Γερμανία από την πλευρά της επιδιώκει να χτίσει ένα δικό της «απρόσβλητο φρούριο», μια μεταμοντέρνα Φεουδαρχία, όπου στο κάστρο θα βρίσκεται η ίδια με τη κλειστή ομάδα των «προθύμων», ενώ έξω από το «φρούριο», σε περιφερειακούς κύκλους θα κατατάσσονται, με βαθμίδες αξιολόγησης, οι αποτυχημένοι και οι ανίκανοι, ως ένα είδος σύγχρονων οικονομικό-πολιτικών μετοίκων. Από την άλλη πλευρά, ο μόνος ουσιώδης πολιτικός ρόλος των Γάλλων Προέδρων εξαντλήθηκε στην παρουσία και τη φωτογράφησή τους με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Και όταν «έσβηναν τα φλας» η γερμανική ηγεσία επέβαλλε στις γαλλικές κυβερνήσεις, στο γαλλικό λαό τις επιλογές και τις απαιτήσεις της.

Αυτή ακριβώς η ζοφερή πραγματικότητα συμβολοποιήθηκε και εικονοποιήθηκε στην περίφημη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών στις Βερσαλλίες. Ένας Γάλλος πρόεδρος πλήρως αποτυχημένος, στο ναδίρ της δημοφιλίας του ο οποίος διέλυσε το κόμμα του και αποχωρεί σε λίγες εβδομάδες, ένας Ιταλός πρωθυπουργός διορισμένος και αυτός, όπως οι προκάτοχοί του, με τη χώρα του στην κόψη του ξυραφιού, ένας Ισπανός πρωθυπουργός που βαρύνεται με χορεία σκανδάλων και ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας και η Γερμανίδα καγκελάριος που συνειδητοποιεί το τέλος της παντοδυναμίας της. Αυτό το τραγικό «κουαρτέτο» θα αποφασίσει για τις τύχες μας και για την πορεία της Ευρώπης;

Σ.Σ.:
Το παραπάνω κείμενο αποτελεί απόσπασμα κειμένου του κ. Μενέλαου Γκίβαλου, Αν. Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΠΡΩΪΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

WOMENS...

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

LIFE

ΜΑΜΑ 365