ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Eurogroup: Η ωρα των μεγαλων αποφασεων

Eurogroup: Η ωρα των μεγαλων αποφασεων
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν σε μία συμφωνία- πακέτο για τη μετά προγράμματος εποχή. Με τη συνεδρίαση να συμπίπτει με τα 20 χρόνια από την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη νομισματική ένωση.
Όπως σημείωσαν κλείνει το δεκαετές «επώδυνο επεισόδιο» στη χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορία τελειώνει εδώ. Η επομένη της 20ης Αυγούστου θα βρει τη χώρα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και με την ελπίδα για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεδρίαση θα καταλήξει σε συμφωνία και έκανε λόγο για μία νέα φάση, στην οποία εισέρχεται τόσο η Ελλάδα όσο και η νομισματική ένωση.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, επανέλαβε την ανάγκη για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, που θα πείσει τους αγορές, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε ότι από την 21η Αυγούστου, για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ESM, δεν θα υπάρχει ενεργό πρόγραμμα σε εξέλιξη.
Στην ετήσια έκθεση του ESM, που δόθηκε σήμερα, στη δημοσιότητα, επισημαίνεται πάντως ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη success story. Για να γίνει και αυτή μία ιστορία επιτυχίας, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία, θα πρέπει να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και μετά τη λήξη του προγράμματος, ξεκαθαρίζει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ

Η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει τουρκικές αναφορές για αθέτηση της συμφωνίας στο προσφυγικό. Η Γερμανία θα επαναπροωθεί μόνον πρόσφυγες που θα έρχονται από την Ελλάδα από τώρα και στο εξής. Το Βερολίνο δεν διαθέτει στοιχεία ότι η Τουρκία έχει σταματήσει να δέχεται πρόσφυγες από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Γκέοργκ Στράιτερ όσο και εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, οι σχετικές ανακοινώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Νταβούσογλου δεν επιβεβαιώνονται.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Στράιτερ στο μπρίφινγκ της Παρασκευής στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση «δεν διαθέτει στοιχεία ότι η Τουρκία έχει αθετήσει» τη συμφωνία για το προσφυγικό με την Ε.Ε. Παρά τις όποιες δηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα από μέλη της τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσε και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, «γεγονός είναι ότι η συμφωνία εφαρμόζεται και δεν διαθέτουμε στοιχεία ότι υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες ή εβδομάδες κάποιες αλλαγές». 


Ως τώρα 777 εκατ. βοήθεια
Ο Γκέοργκ Στράιτερ διέψευσε επίσης τις τουρκικές καταγγελίες ότι η Ε.Ε. δεν τηρεί τη δέσμευση της για 3 δισ. ευρώ βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί συμφωνίες για 39 προγράμματα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται. Για την υλοποίηση τους η Ε.Ε. έχει διαθέσει ως τώρα 777 εκατ. ευρώ.

Η Ε.Ε. τηρεί τις υποσχέσεις της και σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων από την Τουρκία, επεσήμανε στο ίδιο μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Τομπίας Πλάτε. Όπως υπενθύμισε, η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας προβλέπει ότι για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφει από την Ελλάδα στην Τουρκία η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να δέχεται έναν Σύρο υπήκοο από την Τουρκία. Ωστόσο, αν και επέστρεψαν από την Ελλάδα στην Τουρκία 916 Σύροι, όλοι τους σε εθελοντική βάση, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δέχτηκαν το ίδιο διάστημα 4.100 Σύρους. Τα στοιχεία δείχνουν σύμφωνα με τον κ. Πλάτε ότι Ε.Ε. τηρεί «με το παραπάνω» αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί.


Επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα
Σε άλλο σημείο του μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε μετά από σχετική ερώτηση της DW ότι οι επαναπροωθήσεις προσφύγων προς την Ελλάδα θα αφορούν σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν μόνο πρόσφυγες που θα έρχονται από τώρα και στο εξής στη Γερμανία. Ο κ. Πλατέ κατέστησε ρητά σαφές πως οι επαναπροωθήσεις δεν αφορούν τους πρόσφυγες που έχουν έρθει στο παρελθόν στη Γερμανία. Σημειωτέον ότι πρόκειται για 38.000 άτομα που είχαν έρθει παράνομα στη Γερμανία αφού προηγουμένως είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου το Βερολίνο είχε το δικαίωμα να τους προωθήσει ξανά στην Ελλάδα. Από το 2011 η γερμανική κυβέρνηση όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη δεν κάνουν όμως χρήση αυτού του δικαιώματος. Αιτία είναι απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το Δουβλίνο.

Από τα μέσα του 2016 το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε αρχίσει να θέτει επίμονα στην Αθήνα ζήτημα επανοπροωθήσεων. Όπως υποστήριζε, η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα λειτουργικό σύστημα παροχής ασύλου. Με αυτή τη στάση διαφώνησε η ελληνική πλευρά. Όπως εξακολουθεί να υποστηρίζει, το ζήτημα των επανοπροωθήσεων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα θα είναι προς συζήτηση από τη στιγμή που εφαρμόζεται η δέσμευση για τη διανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Κατά τα φαινόμενα η γερμανική πλευρά αποδέχεται αυτή την άποψη.


«Η Ελλάδα αφέθηκε στην τύχη της»

Εν τω μεταξύ, σκληρές εκφράσεις χρησιμοποιούν οι σχολιαστές του γερμανικού τύπου για την προσφυγική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας η οποία επετεύχθη στις 18 Μαρτίου του περασμένου έτους. Το σχόλιο της εφημερίδας Der Tagesspiegel: «Μοναδικός στόχος αυτής της συμφωνίας ήταν και παραμένει μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο μετά, να κρατήσει μακριά από τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου τους ανθρώπους, κυρίως από τη Συρία αλλά στο τέλος και από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι οποίοι φεύγουν από τον πόλεμο αναζητώντας άσυλο και ασφάλεια. Θα καταγγείλει η Τουρκία τη συμφωνία, όπως έχει επανειλημμένως απειλήσει; Το τι θα συμβεί εάν το κάνει, είναι ξεκάθαρο: Θα υπάρξει ένα νέο μαζικό κύμα προσφύγων που θα πλήξει κυρίως την Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή η υπόλοιπη Ευρώπη θα βοηθήσει τους Έλληνες όσο τους βοήθησε και με την μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο. Στην προσφυγική πολιτική η Ευρώπη εμφανίζεται ως ένωση υποκριτών, εξαρτημένη από το έλεος του Ερντογάν».

Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau κατηγορεί την Ευρώπη ότι δεν παρουσιάζει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, παρά μόνον εκείνα που τη συμφέρουν. «Δεν προκαλεί εντύπωση ότι η Κομισιόν επαινεί τη συμφωνία με την Τουρκία που επετεύχθη πριν από ένα χρόνο. Αντί για σχεδόν ένα εκατομμύριο ήρθαν από την Τουρκία στην Ελλάδα μόνον 28.000 περίπου άνθρωποι. Ο αριθμός εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού μειώθηκε από τους 1.145 στους 80. Ωραία θα ήταν βέβαια εάν η Κομισιόν δεν παρουσίαζε μόνο εκείνα τα στοιχεία που ταιριάζουν στο σχέδιό της. Τι γίνεται με εκείνους τους χιλιάδες που επέλεξαν άλλο δρόμο για την Ευρώπη, από τότε που τα κράτη της ΕΕ έκλεισαν τη λεγόμενη Βαλκανική Οδό; Έχασαν όντως λιγότεροι άνθρωποι τη ζωή τους στους διάφορους δρόμους προς την Ευρώπη; Σε έναν ειλικρινή απολογισμό έχει θέση και το πολιτικό κόστος που πρέπει να πληρώσει η Ε.Ε., που στην προκειμένη είναι η εξάρτηση της από την Τουρκία. Οι υπεύθυνοι της Ε.Ε. πρέπει να παραδεχθούν επίσης ότι η συμφωνία εξυπηρετεί την απομόνωση της Ευρώπης. Όμως αυτό δεν ακούγεται τόσο ωραίο όσο οι αριθμοί με το θετικό μήνυμα».


Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung θεωρεί ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά: «Όποτε ο Ερντογάν νομίζει ότι πρέπει να τα βάλει με την Ε.Ε., απειλεί με το τέλος της συμφωνίας για τους πρόσφυγες. Όμως δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα. Και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό. Ο πιο ισχυρός είναι μάλλον ο εξής: Οι απειλές του είναι κενές περιεχομένου. Από τότε που ξεκίνησε να ισχύει η συμφωνία μέχρι σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Αυτή η δήθεν δύσκολα αντιμετωπίσιμη μάζα προσφύγων, που θα συνέχιζε το ταξίδι της από την Τουρκία στην Ευρώπη, δεν υπάρχει πια. Ούτε υπάρχει εκείνη η Ευρώπη, που μέχρι πριν από ένα χρόνο ήταν ο πολυπόθητος προορισμός για πολλούς πρόσφυγες. Η Ε.Ε. έχει αποκλειστεί, έχει υψώσει τείχη.

»Το τι απέμεινε από την κουλτούρα φιλοξενίας φαίνεται με τον πλέον αποκαρδιωτικό τρόπο στο κέντρο προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, που έχει εξελιχθεί σε θλιβερό σύμβολο ευρωπαϊκής πολιτικής εκφοβισμού. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους διότι το κράτος δεν διέθεσε αρκετούς θερμαινόμενους χώρους. Για τους πρόσφυγες η Λέσβος έγινε το νησί των φυλακισμένων. Ακόμη και ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε ένα λειτουργικό σύστημα παροχής ασύλου. (…) Η συμφωνία για τους πρόσφυγες είναι κάθε άλλο παρά τέλεια. Περιέχει λάθη, όπως δείχνει η κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και εν μέρει έχει αφεθεί από τις Βρυξέλλες στην τύχη της. Εκεί (στην Ελλάδα) η Ευρώπη, φοβισμένη, συνεχίζει να κρύβεται από την προσφυγική κρίση. Σε σχέση όμως με την Τουρκία του Ερντογάν η συμφωνία αποδεικνύεται απροσδόκητα ισχυρή».
D.Welle

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ