ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Νεο ραντεβου για το Σκοπιανο

Νεο ραντεβου για το Σκοπιανο
Συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, συνεδρίασαν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.
Ο νέος κύκλος συζητήσεων για το ονοματολογικό θα συνεχιστεί σήμερα στις 09:30 το πρωί, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.
Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζαεφ δήλωσε πως «είμαστε κοντά στη λύση», τονίζοντας ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα της χώρας».

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΧΤΙΟ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα της άμεσης επιστροφής ή όχι των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η κυβερνητική ομάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών συνέχισαν χθες για τέταρτη συνεχόμενη μέρα τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες έγιναν σε καλό κλίμα, ωστόσο υπήρξαν ελάχιστες διαρροές, που αφορούσαν περισσότερο τη διαδικασία παρά την ουσία. Η διαπραγμάτευση συνεχιζόταν μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η χθεσινή συνάντηση ήταν αναβαθμισμένη από την πλευρά των θεσμών, δεδομένου ότι συμμετείχε και ο διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ενώ τελικά δεν έλαβε μέρος το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό αφήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ενδεχόμενο να ζητηθεί και από την αντιπολίτευση να δεσμευτεί για την εφαρμογή των μέτρων της νέας συμφωνίας, λίγο πριν αυτή οριστικοποιηθεί. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και διαψεύδει πληροφορίες που το θέλουν να έχει πραγματοποιήσει επαφές με κόμματα της αντιπολίτευσης. Στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις σχολίασε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, ωστόσο, όπως είπε, επιμένουν οι διαφορές μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης σε συνταξιοδοτικό και εργασιακά. «Καταγράφεται πρόοδος, αλλά θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές» δήλωσε χαρακτηριστικά. 


Αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι «κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε». Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι η λεγόμενη ιδιοκτησία του προγράμματος αποτελεί για το ΔΝΤ καθοριστικό παράγοντα για την αποτελεσματικότητα και την επιτυχία του προγράμματος. Υπενθύμισε ακόμη ότι στο παρελθόν το ΔΝΤ είχε απαιτήσει συναίνεση από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η απαίτηση αυτή τίθεται όταν υπάρχει συμφωνία στην κατεύθυνση ενός προγράμματος. Προς το παρόν απέχουμε απ’ αυτό». Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου, ο κ. Ράις παρέπεμψε στους Ευρωπαίους, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί εκφρασμένη επιθυμία τόσο των Ευρωπαίων όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα.

ESM: Κόστος για την οικονομία οι καθυστερήσεις

«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν, καθώς οι καθυστερήσεις συνεπάγονται κόστος για την οικονομία», τονίζει σε συνέντευξή του ο Ρολφ Στράουχ, επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για να προσθέσει όμως ότι η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από ό,τι το 2015. Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ο οικονομολόγος του ESM αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εξεταστούν μεσοπρόθεσμα μέτρα στα μέσα του 2018, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος και εφόσον κριθούν αναγκαία.

«O στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν», σημειώνει ο κ. Στράουχ, σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE. «Με τη συνήθη πρακτική, αυτό προϋποθέτει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και την επικαιροποίηση του Μνημονίου Κατανόησης. Για την Ελλάδα, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των μεταρρυθμίσεων, ζητούμε επίσης συχνά να υλοποιηθούν κάποια προαπαιτούμενα (prior actions) πριν γίνει δυνατή η πλήρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ληφθεί μία απόφαση για εκταμίευση», προσθέτει. 

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το πιο δύσκολο τμήμα της προσαρμογής. Για να επιτύχει τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% το 2018, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει στα αναγκαία μέτρα και τα εφαρμόζει. Τα νέα μέτρα για τη φορολογία εισοδήματος και τις συντάξεις, τα οποία συζητούνται τώρα, αναμένεται να οδηγήσουν σε έναν πιο ισορροπημένο και φιλικό στην ανάπτυξη ελληνικό προϋπολογισμό που θα δίνει τον δημοσιονομικό χώρο για κάποια κοινωνικά μέτρα. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε, επίσης, στο Eurogroup για τη διατήρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα, μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018», αναφέρει.

Ο αξιωματούχος του ESM τόνισε ότι η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή στις αρχές του 2015, προς το καλύτερο, και ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν έκτοτε έχουν δώσει καρπούς. Ο κ. Στράουχ ανέφερε ότι: «Η μεγαλύτερη ζημιά από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η αβεβαιότητα που προκύπτει. Αυτές οι καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση αποδεικνύεται ότι έχουν κόστος στην οικονομία, με τις ιδιωτικές επενδύσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να πλήττονται». Ερωτηθείς για το ΔΝΤ, ο κ. Στράουχ απάντησε: «Βάζουμε τα δυνατά μας ώστε να συμμετάσχει και το ΔΝΤ».
«Ναυτεμπορική»

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ