ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Συνεχζεται η διελκυστινδα για το χρεος

Συνεχζεται η διελκυστινδα για το χρεος
Χωρίς να καταγραφεί καμία ουσιαστική πρόοδος στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον, καθώς η απόσταση ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη γερμανική κυβέρνηση παραμένει πολύ μεγάλη. Νέα προσπάθεια σύγκλισης αναμένεται να καταβληθεί στις 11 Μαΐου, στο περιθώριο της συνόδου των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G7) που θα πραγματοποιηθεί στο Μπάρι.
Εκεί θα παρίστανται όλοι οι εμπλεκόμενοι παίκτες και είναι πιθανό να συγκληθεί το λεγόμενο «Ουάσιγκτον Group». Μέχρι τότε, το βάρος θα πέσει στην ολοκλήρωση των τεχνικών διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, στην οριστικοποίηση των μνημονίων που θα κληθεί να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση τόσο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και με το ΔΝΤ, αλλά και στην ψήφιση όλων των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τις 15 Μαΐου.
Οι επικεφαλής του κουαρτέτου έρχονται σήμερα και αύριο στην Αθήνα και, εκτός απροόπτου, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη με προοπτική να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε ημέρες.

Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

ΣΑΦΕΙΣ ΑΙΧΜΕΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ


Η κυβέρνηση είναι απολύτως ενιαία και συμπαγής στην προσπάθειά της να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Για τη διαπραγμάτευση γενικότερα, σημείωσε πως οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά με στόχο κοινά αποδεκτή λύση πέρα από παράλογες και ανεδαφικές απατήσεις του ΔΝΤ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέψει την αμφισβήτηση από κανέναν. Παράλληλα, άφησε αιχμές για πολιτικολογία κατά του κεντρικού τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δεν συζητάμε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να συγκριθεί με το σχέδιο της μικρής ΔΕΗΓενικότερα, σημείωσε πως οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά «ώστε να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτή λύση πέρα από παράλογες και ανεδαφικές απατήσεις», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στο ΔΝΤΕιδικότερα ανέφερε πως ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για 3,6 δισ. μέτρα περαιτέρω λιτότητας έβαλαν εμπόδια στην ολοκλήρωση της Α' αξιολόγησης, σημειώνοντας πως εκείνα τα εμπόδια άρθηκαν μετά από επίμονη προσπάθεια και έτσι φτάσαμε σε μια λύση χωρίς να γίνουν αποδεκτές αυτές οι απαιτήσεις. Τα ίδια εμπόδια, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έθεσε το ΔΝΤ και κατά τις διαπραγματεύσεις για τη Β' αξιολόγηση: Επανήλθε με απαίτηση για 4,5 δισ. επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Και πάλι καταφέραμε να καταλήξουμε στο πλαίσιο που συζητάμε σήμερα, μια συμφωνία η οποία θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σημείωσε, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση κατανοεί απόλυτα την ανησυχία που μπορεί να προκαλεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, όμως «όσο πεπερασμένος είναι ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης τόσο πεπερασμένες και οι αντοχές της κοινωνίας απέναντι στη λιτότητα». Ανέφερε πως ανοιχτά είναι το ενεργειακό, το δημοσιονομικό, δηλαδή τα μέτρα και τα αντίμετρα για το 2019, και τα εργασιακά. Πρόσθεσε πως σε όλους αυτούς τους τομείς ανταλλάσσονται διαρκώς e-mail, απόψεις και προτάσεις, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Ερωτηθείς σχετικά με αναφορές του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Τζανακόπουλος άφησε σαφείς αιχμές, λέγοντας πως οι ανεξάρτητοι θεσμικοί παράγοντες έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να κάνουν τις εκτιμήσεις τους για τον τρόπο που πορεύεται η οικονομία. Όμως, πρόσθεσε, θα πρέπει να αποφεύγουν την πολιτικολογία, να έχουν ένα καθαρό βλέμμα και να βλέπουν ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση δεν βρίσκεται καθόλου στη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά έχει να κάνει με παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ. Κατά την εισήγησή του είχε επικρίνει τη στάση «ορισμένων παραγόντων», που υπερβαίνουν, όπως είπε, τον θεσμικό τους ρόλο:

«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ωστόσο, η στάση ορισμένων παραγόντων οι οποίοι καθ’ υπέρβαση του θεσμικού τους ρόλου, επιλέγουν να αναπαράξουν διάφορα κινδυνολογικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας, τη στιγμή μάλιστα που υποδεικνύουν το δίχως άλλο, την κυβέρνηση ως βασική υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση. Θα ήταν καλό, όσοι επιλέγουν αυτή τη στάση, επικαλούμενοι μάλιστα τη θεσμική τους ανεξαρτησία, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι υπήρξαν πρόσφατα πολιτικά στελέχη της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αναρωτηθούν: Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους το 2016 αν επιλέγαμε να συμφωνήσουμε σε μέτρα λιτότητας 3,6 δισ. το Δεκέμβρη του 2015, όπως ζητούσε το ΔΝΤ; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας αν δεχόμασταν μέτρα λιτότητας ύψους 4,5 δισ. το 2018 και το 2019; Είναι η ελληνική κυβέρνηση ή το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που αρνούνται τη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, για λόγους μάλιστα αμιγώς εσωτερικής πολιτικής; Ή μήπως η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή που σχεδίασε και υλοποίησε τα προγράμματα της περιόδου 2010-2014 που εκτίναξαν το ελληνικό χρέος από το 120% στο 180%Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι βεβαίως γνωστές στο πανελλήνιο, ακόμα και αν διαφεύγουν από επιφανείς τεχνοκράτες που επιλέγουν αντί να κάνουν αντικειμενικές αναλύσεις να δημοσιολογούν και να πολιτικολογούν», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέχεια, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Όσοι τοποθετούνται σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να μας πουν, πέρα από το πότε πρέπει να κλείσει η συμφωνία και με ποιον τρόπο προτείνουν να κλείσει η συμφωνία. Τι λένε, δηλαδή, για τις απαιτήσεις τις οποίες προβάλλει το ΔΝΤ; Είναι λογικές; Θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να ξεφύγει από την ύφεση στην οποία την είχαν καταδικάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στις οποίες όλοι θυμάστε ποιοι ήταν υπουργοί Οικονομικών; Για την ύφεση, λοιπόν, θα βοηθούσε η αποδοχή της πρότασης του ΔΝΤ; Ναι ή όχι;».

Σε ερώτηση αναφορικά με συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη που θα μεταδοθεί απόψε, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως ο κ. Σημίτης είναι ένας από τους αρχιτέκτοντες της καταστροφής της ελληνικής οικονομίαςΟ κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε παράλληλα εκ νέου στη Ν.Δ., κατηγορώντας τη ότι κινείται ανάμεσα στη φαιδρότητα και την καταστροφολογία. Όπως είπε, φαιδρότητα είναι οι αναφορές ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τμήμα δανειστών επιδιώκει να εγκλωβίσει τη Ν.Δ. σε σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας και καταστροφολογία κάθε λέξη και πράξη της Νέας Δημοκρατίας όσο βλέπει πως απομακρύνονται τα σενάρια αποσταθεροποίησης στα οποία έχει επενδύσει.
Στο σημείο αυτό, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να μη λέει άλλα μέσα και άλλα έξω διαβεβαιώνοντας τους δανειστές ότι δεν θα αλλάξει ούτε λέξη από όσα συμφωνηθούν». «Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει με παρρησία να πει όχι μόνο ότι δε θα ψηφίσει αλλά και ότι θα καταργήσει τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε» πρόσθεσε.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «τις τελευταίες μέρες η Ν,Δ, βλέποντας πως οδεύουμε στην εξεύρεση κοινού τόπου με τους θεσμούς έχει ξεπεράσει κάθε όριο στην προσπάθεια να προκαλέσει αποσταθεροποίηση επενδύοντας για άλλη μια φορά στην καταστροφή» και πρόσθεσε: «Ειλικρινά πάντως μιλώντας λίγο ενδιαφέρει η αυτοκαταστροφή του κ. Μητσοτάκη. Αυτό που έχει σημασία για μας είναι ο κ. Μητστοτάκης να μην πάρει μαζί του και τη χώρα». Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέψει την αμφισβήτησή της από κανέναν, ενώ υπογράμμισε πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ενιαία και συμπαγής. 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σημείωσε ότι «οδεύουμε σε έναν δρόμο που φαίνεται σύντομα να καταλήγει, έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, στόχος το δυνατόν συντομότερο να υπάρξει η τεχνική συμφωνία». Παράλληλα, απέρριψε σενάρια δημοψηφίσματος ή προσφυγής σε εκλογές.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΠΡΩΪΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

WOMENS...

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

LIFE

ΜΑΜΑ 365