Μέση Ανατολη: Πυραυλικη επιθεση του Ισραηλ στο Ιραν

Μέση Ανατολη: Πυραυλικη επιθεση του Ισραηλ στο Ιραν
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική Κυβέρνηση, ότι πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες σήμερα Παρασκευή. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μεταδίδει ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν), προσθέτοντας ότι ο λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός και ότι «διενεργούνται έρευνες»

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Ισραήλ έπληξε με πύραυλο το Ιράν, λένε οι ΗΠΑ

Η ισραηλινή αντεπίθεση άρχισε. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο CBS ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε πύραυλο κατά του Ιράν. Ακούστηκαν εκρή...

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Παγκόσμια ανησυχία για μια πιθανή γενικευμένη σύγκρουση μετά την επίθεση του Ισραήλ σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιράν - Ισραηλινοί πύραυλοι χτύπησαν το Ιράν - Για drones μιλά η Τεχεράνη. ***** «Κανένα» σχόλιο από το Ισραήλ για τις ισχυρές εκρήξεις στο κεντρικό Ιράν. ***** Οι «5» του Κασσελάκη - Σήμερα ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡIΖΑ.

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Μειώσεις σε αφορολόγητο όριο και συντάξεις από το 2019 αλλά και πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, προβλέπει το ευρωπαϊκό κείμενο της συμφωνίας που έχει ξεκινήσει να διαμορφώνει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους θεσμούς και αναμένεται να «κλειδώσει» την επόμενη εβδομάδα με την έλευση των επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ESM στην Αθήνα. Η ακριβής ημερομηνία επιστροφής των δανειστών θα καθοριστεί στο σημερινό EuroWorkingGroup, με πιο πιθανή ημερομηνία να θεωρείται η ερχόμενη Δευτέρα 3 Απριλίου. Στη σημερινή συνεδρίαση του ΕWG αναμένεται να υπάρξει μια εκτενής συζήτηση για τα θέματα που μένουν ανοιχτά και τα οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση θεωρούνται μικρά.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές υποβάθμισαν το σημερινό ΕWG, καθώς διαμηνύουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου για τη συμφωνία τα οποία είναι ικανά να οδηγήσουν στην επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) έως το άτυπο Eurogroup της Μάλτας στις 7 ΑπριλίουΗ κυβέρνηση φαίνεται να είναι μία ανάσα από την υπογραφή του νέου προγράμματος με τους θεσμούς και ήδη έχει αρχίσει να γράφει τις διατάξεις με τα νέα μέτρα και αντίμετρα που θα φθάνουν το 2% του ΑΕΠ από κάθε σκέλος, δηλαδή, 2% του ΑΕΠ θα ανέλθουν τα νέα περιοριστικά μέτρα και 2% αντιστοίχως θα είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα.
 Σε ό,τι αφορά τον λογαριασμό των νέων μέτρων που θα ενεργοποιηθούν από το 2019, αυτός θα περιλαμβάνει:
  • Δραστική μείωση του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες το οποίο θα προσγειωθεί στην περιοχή των 5.600 - 5.900 ευρώ. Η περικοπή του αφορολογήτου θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2019 και μετά και ενδεχομένως θα συνοδεύεται με παράλληλη μείωση του πρώτου συντελεστή στο 20% από 22% που εφαρμόζεται σήμερα για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.
  • Μείωση των συντάξεων από το 2019, η οποία ενδεχομένως θα γίνει σταδιακά ίσως εντός διετίας αντί της εφάπαξ μείωσης που ζητούσε το ΔΝΤ και της τριετίας που επιδίωκε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιλέγεται η λύση της κλιμακωτής μείωσης ανάλογα με το ποσό της σύνταξης και προστασία έως τα 700 ευρώ. Με αυτά τα δύο μέτρα οι μισθωτοί των 400 ευρώ και οι συνταξιούχοι των 460 ευρώ θα δεχθούν πλήγμα, το οποίο θα γίνει προσπάθεια να... επουλωθεί με τα αντίμετρα.
Πάντως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωναν χθες το «κλείσιμο της αξιολόγησης» στα ανοιχτά θέματα των εργασιακών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ωστόσο έκαναν λόγο για σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ: «Είδα τα δημοσιεύματα στον Τύπο και δεν μπορώ να τα επιβεβαιώσω». Σύμφωνα με το Reuters, Αθήνα και θεσμοί κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για το θέμα των εργασιακών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και της ενέργειας. Επικαλούμενο μάλιστα δύο αξιωματούχους, το πρακτορείο ανέφερε ότι η Ελλάδα θα μειώσει τις δαπάνες για τις συντάξεις σε ποσοστό έως 1% του ΑΕΠ το 2019. Παράλληλα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η μείωση του αφορολόγητου στις περίπου 6.000 ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση, 1% του ΑΕΠ, είναι κάτι που επίσης έχει συμφωνηθεί. 

Στο διάστημα μεταξύ του άτυπου Eurogroup, της 7ης Απριλίου και του επόμενου Eurogroup στις 22 Μαΐου, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή, αλλά και η ψήφισή τους. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν πριν από τη συνολική συμφωνία για το χρέος. Στις εκκρεμότητες είναι και η υπογραφή ενός νέου Μνημονίου με το ΔΝΤ, το οποίο ονομάζεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και θα εκπνεύσει το καλοκαίρι του 2018, μαζί με το ευρωπαϊκό. Εκτιμάται ότι τα δύο κείμενα θα ταυτίζονται ως προς τα βασικά κεφάλαια δημοσιονομικής προσαρμογής. Στη σημερινή συνεδρίαση του ΕWG αναμένεται να υπάρξει εκτενής συζήτηση για τα θέματα που μένουν ανοιχτά και τα οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση θεωρούνται μικρά. Κυβερνητικές πηγές υποβάθμισαν το σημερινό ΕWG, καθώς διαμηνύουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου για τη συμφωνία, τα οποία είναι ικανά να οδηγήσουν στην επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) έως το άτυπο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου.

Σε δύο φάσεις θα γίνουν οι αλλαγές στα εργασιακά

Προσύμφωνο με τους δανειστές να γίνουν οι αλλαγές στα εργασιακά σε δύο φάσεις, η πρώτη για όλα τα θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων και η δεύτερη, για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως προβλέπουν τα Μνημόνια, φέρεται να συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές. Μολονότι οι συζητήσεις παραμένουν μυστικές, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει μια «υποσχετική» για το «ξεπάγωμα» από το 2019 των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με επαναφορά υπό όρους των κλαδικών συμβάσεων, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να νομοθετήσει «ελεγχόμενες» αλλαγές στα εργασιακά, όπως την κατάργηση υπουργικού «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις με νέα κριτήρια ελέγχου των αιτημάτων των επιχειρήσεων, αλλά χωρίς αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου του 5% το μήνα που ζητούσε το ΔΝΤ, την αναγνώριση του δικαιώματος του εργοδότη να μην καταβάλει τους μισθούς σε απεργούς, αν δεν λειτουργεί η επιχείρηση (το επιβάλλει ο Α.Κ. και η νομολογία) κ.ά. 

Το γεγονός ότι η διαδικασία των αλλαγών που επιδιώκει η κυβέρνηση να γίνουν με βάση το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο θα παραμείνει «ανοικτή», φανερώνει και η δήλωση - προαναγγελία της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε. Αχτσιόγλου για «αγώνα... αντοχής και όχι... ταχύτητας» στα εργασιακά. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εμφανιστεί θετικό το «τελικό ισοζύγιο» καθώς, όπως λένε, οι ομαδικές απολύσεις δεν θα απελευθερωθούν, αφού θα απαιτείται η υποβολή σχεδίου αντιμετώπισης των κοινωνικών επιπτώσεων, κάτι που δεν υπήρχε έως σήμερα, ενώ θα δοθεί χρόνος για τη δημιουργία αξιόπιστου μηχανισμού ελέγχου της αντιπροσωπευτικότητας, δηλαδή, «κάλυψη» του 51% των εργαζομένων, για τις οργανώσεις που θα υπογράφουν τις κλαδικές συμβάσεις. Στο διάστημα αυτό θα συζητηθούν και οι προϋποθέσεις που θα τεθούν ώστε να αποκλίνουν από τις κλαδικές οι επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες θα υπογράφονται.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

Σ.Σ.
Ενημερώνουμε του φίλους αναγνώστες μας ότι συνεχίζονται και σήμερα τα προβλήματα σύνδεσης με το internet με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ενημερώσουμε την σελίδα μας. Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες μέσω φιλικών site να δημοσιεύσουμε κάποιες ειδήσεις. Πάντως οι εφημερίδα μας ενημερώνεται αυτόματα μέσω RSS.   



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ