ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Eurogroup: Η ωρα των μεγαλων αποφασεων

Eurogroup: Η ωρα των μεγαλων αποφασεων
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν σε μία συμφωνία- πακέτο για τη μετά προγράμματος εποχή. Με τη συνεδρίαση να συμπίπτει με τα 20 χρόνια από την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη νομισματική ένωση.
Όπως σημείωσαν κλείνει το δεκαετές «επώδυνο επεισόδιο» στη χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορία τελειώνει εδώ. Η επομένη της 20ης Αυγούστου θα βρει τη χώρα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και με την ελπίδα για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεδρίαση θα καταλήξει σε συμφωνία και έκανε λόγο για μία νέα φάση, στην οποία εισέρχεται τόσο η Ελλάδα όσο και η νομισματική ένωση.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, επανέλαβε την ανάγκη για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, που θα πείσει τους αγορές, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε ότι από την 21η Αυγούστου, για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ESM, δεν θα υπάρχει ενεργό πρόγραμμα σε εξέλιξη.
Στην ετήσια έκθεση του ESM, που δόθηκε σήμερα, στη δημοσιότητα, επισημαίνεται πάντως ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη success story. Για να γίνει και αυτή μία ιστορία επιτυχίας, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία, θα πρέπει να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και μετά τη λήξη του προγράμματος, ξεκαθαρίζει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

ΠΑΣΟΚ: ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«Δεν θα ψηφίσουμε τα επώδυνα μέτρα, όποτε και αν η κυβέρνηση τα φέρει στη Βουλή» διαμηνύει το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως δεν θα συναινέσει «σε μια συμφωνία, ουσιαστικά 4ου Μνημονίου, που δεσμεύει με απαράδεκτους όρους τη χώρα για πολλά χρόνια, γιατί η αποδοχή απαράδεκτων υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων υπονομεύει την Ανάπτυξη και εγκλωβίζει την Ελλάδα στο επικίνδυνο δίλημμα "Grexit ή διαρκής λιτότητα"».

Το ΠΑΣΟΚ θωρεί ότι η τακτική της κυβέρνησης είναι «ένα επεισόδιο στο κακοπαιγμένο σίριαλ της "περήφανης διαπραγμάτευσης" που επιβεβαιώνει τη πρόβλεψή ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για "συμφωνία" που θα έχει χαρακτηριστικά "παράδοσης ηττημένου", μέσα στους επόμενους μήνες, με νέα επώδυνα μέτρα εις βάρος των πολιτών και αλυσοδένοντας τη χώρα με δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια».

Επίσης υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει και πάλι "πολιτική λύση", φθάνοντας στο σημείο να αναγνωρίζει "ελαφρυντικά" στον κ. Σόιμπλε για τη συντηρητική πολιτική της μακροχρόνιας λιτότητας που αυτός και οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι επέβαλλαν στην Ευρώπη, ενώ διαμαρτύρεται, όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, για την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ότι "αφήνουν το ΔΝΤ να αλωνίζει στην Ευρώπη", ξεχνώντας ότι ήταν αυτός και ο κ. Τσακαλώτος, που με επιστολή τους το "προσκάλεσαν" να συμμετάσχει στο τρίτο και επαχθέστερο Μνημόνιο, στο οποίο οι ίδιοι οδήγησαν. «Εξάλλου πρόσφατη είναι η δήλωση της κ. Λαγκάρντ ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας της ζήτησε "να δεσμευθούν δίπλα στην Ελλάδα"» επισημαίνει.

Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τις παράλογες απαιτήσεις των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης αλλά συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει σοβαρές ευθύνες γιατί προσήλθε στις διαπραγματεύσεις χωρίς σχέδιο, χωρίς ιεράρχηση προτεραιοτήτων, χωρίς συγκεκριμένη πρόταση. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση επέλεξε για επικοινωνιακούς λόγους να "τραβήξει" τη διαπραγμάτευση σε μάκρος, σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο για τη χώρα, δημιούργησε ένα καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας, για το αύριο της οικονομίας, που είχε καθοριστικές επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη. 

«Ανέβασε κατά πολύ τον "λογαριασμό" των μέτρων για τον ελληνικό λαό. Η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, δεν ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2016. Αν η αξιολόγηση είχε κλείσει στην ώρα της, τα θέματα αυτά δεν θα είχαν τεθεί. Τώρα αυτά τα θέματα τέθηκαν καθοριστικά και η κυβέρνηση τα αποδέχθηκε και μάλιστα με προνομοθέτηση για τα έτη 2019-2020. Ουσιαστικά οδηγηθήκαμε σε ένα 4ο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση, με ιδιαίτερα επώδυνες προβλέψεις για τους πολίτες. Μνημόνιο που δεν έχει καμία νομιμοποίηση να υπογράψει ο κ. Τσίπρας» υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

Κατηγορεί ακόμη την κυβέρνηση ότι στέρησε από τη χώρα κρίσιμες συμμαχίες και στήριξη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, καθώς οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τους φόβους που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ. «Παρ' όλα αυτά τρεις φορές η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τους ηγέτες των Σοσιαλιστικών και Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ε.Ε. την στήριξη της Ελλάδας και την απόκρουση των απαιτήσεων των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης και του ΔΝΤ», τονίζει το ΠΑΣΟΚ στην ανάλυση του.

Καταλήγοντας σημειώνει: «Είναι σαφές ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρουν την ευθύνη για τα επώδυνα μέτρα, για τη διετή ταλαιπωρία που υφίσταται η χώρα και οι πολίτες, καθώς και για την απώλεια των ευκαιριών/δυνατοτήτων για έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια. Υπενθυμίζουμε ότι το 2015 είχαμε προτείνει Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, που θα εξασφάλιζε την βελτίωση της υφεσιακής και αντιπαραγωγικής συμφωνίας που έκλεισαν με την πλάτη στον τοίχο, και ο κ. Τσίπρας αντίθετα επέλεξε τις πρόωρες εκλογές για να διατηρήσει τις καρέκλες της εξουσίας με τους ΑΝΕΛ. Ας μην αναζητούν τώρα συνενόχους στα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Αφού αποδεδειγμένα δεν μπορούν, όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο».
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ