ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

FT: Η Ε.Ε. θα ενισχυσει την Ελλαδα και την Ισπανια αντι των χωρων της ανατολικης Ευρωπης

FT: Η Ε.Ε. θα ενισχυσει την Ελλαδα και την Ισπανια αντι των χωρων της ανατολικης Ευρωπης
Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να μεταφέρουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, διοχετεύοντας τους πόρους από χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία σε εκείνες που επλήγησαν σκληρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αναμένεται ότι θα αποτελέσουν ένα από τα πιο επίμαχα μέρη του σχεδίου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2021-2027, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Μάιο και θα σηματοδοτήσει έναν εντυπωσιακό επανασχεδιασμό της «πολιτικής συνοχής» των 350 δισ. ευρώ που στοχεύει στην υποστήριξη λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών της Ένωσης, επισημαίνει ο συντάκτης της εφημερίδας και προσθέτει:
«Οι Βρυξέλλες θέλουν να βάλουν ένα τέλος στην πρακτική της κατανομής των χρημάτων αυτών με κριτήριο σχεδόν αποκλειστικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και να το αντικαταστήσουν με ευρύτερα κριτήρια που θα καλύπτουν και άλλους τομείς, από την ανεργία των νέων, την εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι τη μετανάστευση και την καινοτομία».
Οι ακριβείς λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων συζητώνται ακόμη παρασκηνιακά, αλλά διπλωμάτες και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι η ανακατεύθυνση των πόρων από την Πολωνία, την Τσεχία και τις χώρες της Βαλτικής προς τις χώρες του νότου, όπως την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, ακόμη και σε περιφέρειες της Γαλλίας, γράφει η εφημερίδα.

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΩΝ: «Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ»

«Τώρα ή ποτέ» η ευκαιρία της Ευρώπης να προχωρήσει
Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνεται μετά τη διεξαγωγή εκλογών και στις δύο χώρες προκειμένου να δώσουν νέα ώθηση στο σχέδιο του ενιαίου νομίσματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να αποτύχει, προειδοποίησε ένα γαλλικό think tank σήμερα. Σε μια έκθεση 77 σελίδων με τίτλο «Η Ευρώπη που χρειαζόμαστε» το Institut Montaigne, ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο που συνδέεται με τους υποψήφιους στις γαλλικές εκλογές Εμανουέλ Μακρόν και Φρανσουά Φιγιόν, ζητά να δημιουργηθεί μια Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων» στην οποία η Ευρωζώνη θα προχωρήσει με δικό της προϋπολογισμό, ακόμη και στην εκλογή πρωθυπουργού.

Η έκθεση, που συντάχθηκε έπειτα από μήνες έρευνας και διαβουλεύσεων με ηγετικές προσωπικότητες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, της πολιτικής και του τραπεζικού συστήματος, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως οδικός χάρτης για τον νέο Γάλλο πρόεδρο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν, ένας φιλοευρωπαϊστής πρώην τραπεζίτης, θα είναι αντιμέτωπος με την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου, και αναμένεται να την κερδίσει.

«Βρισκόμαστε σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους Ευρωπαίους», προειδοποίησε ο Ραμόν Φερνάντες, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Orange, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ομάδας εργασίας που συνέταξε την έκθεση αυτή. «Αν οι ηγέτες μας πρόκειται να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης και να της ξαναδώσουν ώθηση, ίσως η ευκαιρία να είναι τώρα ή ποτέ. Αυτή η πολιτική βούληση είναι απαραίτητη. Το 2017 θα είναι αποφασιστικής σημασίας», τόνισε ο Φερνάντες.


Οι γερμανικές εκλογές θα διεξαχθούν τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές στη Γαλλία. Η συντηρητική καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη με τον Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν επίσης ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να μετατραπεί σε ένα κανονικό Νομισματικό Ταμείο, ενώ καλεί να ενισχυθούν οι άμυνες της Ευρώπης ενάντια στις ξένες εταιρείες και τις συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών εταιρειών με ξένες, προκειμένου να δημιουργηθούν μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η έκθεση τονίζει ότι είναι σημαντικό η Ε.Ε. να διατηρήσει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, παρά το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Προτείνει μάλιστα να δοθεί στην Τουρκία μια εναλλακτική στην ένταξη στην Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα καθιστούν αδύνατη την ένταξή της στο μπλοκ.

Πάνω απ’ όλα τονίζει τη σημασία η Ευρωζώνη να προχωρήσει την ολοκλήρωσή της, ενώ ζητεί να δημιουργηθεί μια «εκτελεστική» εξουσία με τη μορφή ενός υπουργού Οικονομικών και ενός πρωθυπουργού, οι οποίοι θα λογοδοτούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η πρώτη προτεραιότητα είναι η Ευρωζώνη. Πρέπει να ενισχύσουμε το οικοδόμημα και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία που ξεκίνησε με τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος», υπογραμμίζει ο Φερνάντες. «Η Ευρωζώνη είναι η καρδιά».
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ