LIVE-ΒΟΥΛΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ - Σε υψηλους τονους η συζητηση


Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ


Συμφωνία με τους επικεφαλής των θεσμών, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών, ανακοίνωσαν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι θα προ-νομοθετηθούν νέα μέτρα, αλλά, όπως υποστηρίζουν, με «απολύτως ουδέτερο δημοσιονομικό ισοζύγιο». Σύμφωνα με το Μαξίμου: «Η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για ''ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα''».

Πάντως, η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου του 2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. «Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης «πολύ σημαντική» κατά τις ίδιες πηγές είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος  ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
«Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς» διευκρινίζουν οι κυβερνητικές πηγές.

Ντέισελμπλουμ: Θα δούμε και τους δημοσιονομικούς στόχους

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να προ-νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, για την περίοδο μετά το 2019, θα δούμε και τους δημοσιονομικούς στόχους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ερωτηθείς αναφορικά με τη σύνθεση των μέτρων που θα ξεκλειδώσει τη β' αξιολόγηση του προγράμματος. Όπως είπε, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως θα έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα. «Εγώ δεν είπα ούτε ένα ευρώ λιτότητα», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, με βάση την τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς. «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά», συμπλήρωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ ανέφερε ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν πολύ σύντομα στην Αθήνα και θα δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές σε ό,τι αφορά το επιπλέον πακέτο μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το σύστημα συνταξιοδότησης και το φορολογικό σύστημα. Θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα και θα επικεντρωθούμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις, που είναι θεμελιώδες στοιχείο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ακόμη πως σαν υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να υποσχεθεί ποτέ το τέλος της λιτότητας, όμως αυτό που μπορεί να πει είναι ότι έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ελλάδα και βρίσκεται σε κατεύθυνση πολύ καλύτερη. Πρέπει να περάσουμε από τη λιτότητα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι κάτι που τόνισε και το ΔΝΤ, είναι μετατόπιση της έμφασης, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αυτή τη στιγμή και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει πάρα πολύ δουλειά ακόμη. Πρόσθεσε ότι θα επιστρέψουμε στο Eurogroup όταν και εφόσον υπάρξει τεχνική συμφωνία και εκεί θα έχουμε τις τελικές πολιτικές συζητήσεις. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε πως δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα για την Ελλάδα, αλλά όλοι νιώθουμε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη λόγω του σημαντικού ζητήματος της εμπιστοσύνης.
ΑΜΠΕ 

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ