ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΟΚΤΩ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ

Α νοιχτός στο να εξετάσει την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών , εάν η Αθήνα από την πλευρά της προβεί στην έκδοση των 8 στρατιω...

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

ΕΚΘΡΟΝΙΣΗ ΜΕΡΚΕΛ ΑΠΟ ΣΟΥΛΤΣ;

Το ενδεχόμενο εκθρόνισης της Αγκελα Μέρκελ στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου βρίσκεται πλέον στη σφαίρα του ορατού, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της ημέρας χθες και προχθές. Στην πρώτη, το προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών έχει συρρικνωθεί στα όρια του στατιστικού σφάλματος, ενώ στη δεύτερη οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν περάσει οριακά μπροστά.

Η ανατρεπτική δυναμική πυροδοτήθηκε από την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μπήκε δυναμικά στην προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος αυξήσεις μισθών και επιμένοντας στην ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης. Η καριέρα του Σουλτς στις Βρυξέλλες τον προστάτευσε από τη φθορά της συμμετοχής σε κυβερνήσεις που εφήρμοσαν πολιτικές αύξησης της φτώχειας και οδήγησαν στη σταδιακή διάβρωση της υποστήριξης του κόμματος.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Emnid για την εφημερίδα Bild της Κυριακής, οι Σοσιαλδημοκράτες αποσπούν 29 μονάδες, αντί 33 των Χριστιανοδημοκρατών, καταγράφοντας άνοδο έξι ποσοστιαίων μονάδων σε διάστημα μιας εβδομάδας, στη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ για το κόμμα αυτό. «Ο Μάρτιν Σουλτς κατορθώνει να ξανακερδίσει παλιούς ψηφοφόρους των Σοσιαλδημοκρατών και να απευθυνθεί στο συναίσθημά τους», δήλωσε εκ μέρους του ινστιτούτου Emnid ο Τόρστεν Σνάιντερ Χόζε. «Μια τέτοια μετατόπιση στις προτιμήσεις σε διάστημα μιας εβδομάδας είναι πρωτοφανής». Στη δημοσκόπηση αυτή, που διενεργήθηκε το διάστημα 26 Ιανουαρίου-2 Φεβρουαρίου, τόσο η Αριστερά όσο και οι Πράσινοι πέφτουν δύο μονάδες στο 8%, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία μένει σταθερή στο 11%.

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα του ινστιτούτου Insa, για λογαριασμό της Bild της Δευτέρας. Σε αυτά, οι Σοσιαλδημοκράτες φθάνουν στα δυσθεώρητα ύψη του 31%, αντί 30% του συνασπισμού CDU/CSU. Στη δημοσκόπηση αυτή, τα συγκεντρωτικά ποσοστά Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς επαρκούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πιο πιθανό πάντως είναι το σενάριο συνέχισης της συγκυβέρνησης, με άλλους όρους, αν οι Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθήσουν τη δυναμική ανόδου. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός να οικοδομηθεί στη βάση της ισοτιμίας, με τον Μάρτιν Σουλτς να μοιράζει στο μισό τη θητεία του καγκελαρίου με τη Μέρκελ ή και να μετατρέπει τους Χριστιανοδημοκράτες σε ελάσσονα εταίρο.

Οι Βαυαροί χριστιανοκοινωνιστές του CSU αποφάσισαν χθες να χρίσουν υποψήφια καγκελάριο του κόμματός τους την Άγκελα Μέρκελ, εκπέμποντας μηνύματα ενότητας και εκλογικής ετοιμότητας σε μία κίνηση που οι σχολιαστές χαρακτήρισαν ως άκρως καθυστερημένη. Στο χθεσινό πρωτοσέλιδο σχόλιό του στην εφημερίδα FAZ με τίτλο «Χορστ Πύρρος», o αρθρογράφος Αλμπερτ Σέφερ κατηγορεί τον επικεφαλής του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, ότι ενώ γνώριζε από το φθινόπωρο ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός υποψήφιος αντί της Μέρκελ, καθυστέρησε να της δώσει την ευλογία του μόνο και μόνο για καταγράψει τους δισταγμούς του στην περυσινή πολιτική της στο προσφυγικό. 

«Ο Ζεεχόφερ μπορεί να θεωρεί νίκη του ότι επέβαλε το δικό του χρονοδιάγραμμα στη Μέρκελ και στο CDU», έγραψε ο Σέφερ. «Αλλά η συνθήκη ειρήνης του Μονάχου μπορεί να αποδειχθεί πύρρειος νίκη». Στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ζεεχόφερ υποσχέθηκε ότι θα πολεμήσει «σαν λιοντάρι» για τη νίκη των CDU/CSU και εξέφρασε τον σεβασμό του για την Άγκελα Μέρκελ, την οποία πέρυσι είχε επίτηδες αφήσει όρθια επί 13 λεπτά ενώ εκείνος κατακεραύνωνε την πολιτική της στο προσφυγικό.
ΑΜΠΕ/Reuters

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ