ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αλ. Τσιπρας: Συνεννοηση σε περιφερειακο και σε κεντρικο επιπεδο με στοχο την αναπτυξηΤην ανάγκη μεγάλων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην παιδεία, το κράτος, τους θεσμούς, την πάταξη της γραφειοκρατείας, την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην ανάπτυξη. Όπως είπε, πρόκειται για ένα ευρύτατο μέτωπο, που απαιτεί ευρύτατες κοινωνικές συμμαχίες.
Από το βήμα του 2ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου που διεξάγεται στη Λαμία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο στόχος της ανάπτυξης αφορά την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας, την εθνική μας κυριαρχία, την ευημερία του λαού, το αύριο των παιδιών μας και υπογράμμισε πως αυτή η ζωτική σημασία της ανάπτυξης, την τοποθετεί στο κέντρο μιας μεγάλης προσπάθειας, όχι κυβερνητικής ούτε κομματικής, αλλά εθνικής προσπάθειας.
«Πρέπει να αναζητήσουμε με αίσθηση ευθύνης εκείνα τα κοινά σημεία που θα προσδώσουν στη μεγάλη προσπάθεια τον εθνικό χαρακτήρα που της αξίζει» σημείωσε. Επισήμανε πως δεν θα καταργηθούν οι πολιτικές ή οι ιδεολογικές διαφορές, όμως τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για συνεννόηση σε περιφερειακό και σε κεντρικό επίπεδο. «Το αναπτυξιακό σχέδιο και οι κοινωνικές συμμαχίες που απαιτούνται για την υλοποίησή του δεν επιδέχονται μικροκομματικές προσεγγίσεις» ανέφερε.

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να τελειώνουν 
με την αξιολόγηση το συντομότερο
Οι επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση σε τεχνικό επίπεδο της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, ώστε αν όχι στις 20 Μαρτίου, το αργότερο στο Εurogroup της 7ης Απριλίου να υπάρξει συνολική απόφαση για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι θεσμοί άρχισαν να επιστρέφουν από χθες το βράδυ, ενώ σήμερα αναμένεται να βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους και να αρχίσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος χαιρέτισε τη «συναντίληψη» που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, προσθέτοντας: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους μας και είμαστε πεπεισμένοι πως λύσεις μπορούν να βρεθούν, όπως γινόταν πάντα». «Στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η διασφάλιση της συνέχισης της προόδου και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό πρόγραμμα», κατέληξε. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, ο προγραμματισμός που έχει γίνει από την πλευρά των Ευρωπαίων είναι να μείνουν οι επικεφαλής στην Αθήνα περίπου μία εβδομάδα, ενώ ο στόχος είναι στην καλύτερη περίπτωση να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στην παραπάνω προθεσμία ή έστω να επιτευχθεί πολύ σημαντική πρόοδος. Μια τέτοια πρόοδος, που θα επιτρέπει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αμέσως μετά, από τις έδρες των θεσμών, χωρίς να απαιτείται νέα επίσκεψη στην Αθήνα.

Μπορεί το ΔΝΤ να μη δείχνει βιαστικό, ωστόσο οι Ευρωπαίοι θέλουν να τελειώνουν με την αξιολόγηση το συντομότερο, γι’ αυτό και το σχετικά «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την παραμονή των θεσμών στην Ελλάδα. Η εντύπωση που έχουν στις Βρυξέλλες είναι πως και η κυβέρνηση βιάζεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, όπως τονίζουν, αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Στη βελγική πρωτεύουσα υπενθυμίζουν τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, τις τελευταίες μέρες, κυρίως του αντιπροέδρου της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος θεωρεί εφικτή την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Εurogroup της 20ής Μαρτίου, αρκεί οι δύο πλευρές, όπως είπε, να δώσουν μια ώθηση στις συζητήσεις. 

Η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών θέλει αν είναι δυνατόν να επιλυθούν τα δύσκολα ζητήματα της διαπραγμάτευσης μέσα στις επόμενες μέρες, γιατί η συνέχεια πολιτικά θα είναι δύσκολη για την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, δεδομένου ότι στις 15 Μαρτίου θα γίνουν δύσκολες πολιτικά εκλογές στην Ολλανδία, ενώ λίγες μέρες αργότερα, στις 25 Μαρτίου, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης. Επίσης την παραπάνω περίοδο θα μπει σε καθοριστική φάση και η διαδικασία για το Βrexit.

Αναφορικά με την ουσία των διαπραγματεύσεων και για το ζητούμενο που είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι το συνολικό ποσό των μέτρων που θα ληφθούν θα καθοριστεί στην Αθήνα με βάση τα τελευταία διαθέσιμα δημοσιονομικά στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίζονται πεπεισμένοι αν όχι βέβαιοι πως το ΔΝΤ θα ξανακοιτάξει τις προβλέψεις και θα περιορίσει τις απαιτήσεις του κάτω από το 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, που ζητούσε μέχρι τώρα.

Για τη διάρκεια της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, υπογραμμίζουν ότι η γερμανική θέση για μια δεκαετία έχει στην ουσία φύγει από το «τραπέζι», όπου παραμένει η πρόταση του Γερούν Ντέισελμπλουμ για πέντε χρόνια και της ελληνικής κυβέρνησης για τριετία. Με το ζήτημα αυτό δεν θα ασχοληθούν τα τεχνικά κλιμάκια, αλλά το Εurogroup, όπως και για το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ναι μεν οι αποφάσεις θα ληφθούν το 2018, αλλά στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι τελικά θα υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις από τώρα, ώστε να «διαβάζονται» καλύτερα τόσο από το ΔΝΤ όσο και την ΕΚΤ.
Euro2Day

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΠΡΩΪΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σελίδα του Σάββα Ρομπόλη

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ