LIVE-ΒΟΥΛΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ - Σε υψηλους τονους η συζητηση


Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ: ΑΝΑΛΑΟΓΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Επιτροπή επεξεργάζεται το νέο πλαίσιο για τα τέλη κυκλοφορίας, το οποίο θα περιλαμβάνει αλγόριθμους που θα συνεκτιμούν παλαιότητα, αξία, ρύπους, κυβικά, ώστε τελικά να υπάρχει αναλογικότερη επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες και να επιστρέψουν στην κυκλοφορία ακινητοποιημένα οχήματα, είπε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». Το ταχύτερο δυνατό η ολοκλήρωση, ώστε να ξέρει και η αγορά τι θα ισχύσει, υπογράμμισε η ίδια.

Σε εξέλιξη είναι η επεξεργασία του νέου πλαισίου για τα τέλη κυκλοφορίας από επιτροπή, με στόχο αυτά να γίνουν πιο αναλογικά, όπως είπε η κ. Παπανάτσιου, «για την παλαιότητα, την αξία, τις εκπομπές ρύπων, τα κυβικά ... με αλγόριθμους που θα συμπεριλάβουν όλα αυτά για να δώσουν κάποιο πιο αναλογικό αποτέλεσμα σε σχέση με σήμερα». «Η προσδοκία μας είναι αυτό να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, ώστε να ξέρει και η αγορά πώς θα κινηθεί σε σχέση με το αυτοκίνητο», σημείωσε η υφυπουργός Οικονομικών. Μάλιστα, προσέθεσε ότι επιδίωξη είναι με το νέο πλαίσιο για τα τέλη κυκλοφορίας «κάποιοι να πάρουν τις πινακίδες πίσω», για οχήματα που τα προηγούμενα χρόνια επέλεξαν να ακινητοποιήσουν λόγω του υψηλού κόστους.

Δεν είναι δικαιολογία η απουσία POS για το αφορολόγητο

Για το θέμα της εισαγωγής των POS και της χρήσης πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών συναλλαγών για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι: «Η πρώτη ομάδα επαγγελματιών θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά αυτές τις δυνατότητες ηλεκτρονικής πληρωμής μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ήδη η ΚΥΑ Οικονομικών και Οικονομίας είναι σχεδόν έτοιμη, στις τελευταίες διορθώσεις και εντός της εβδομάδας ή στις αρχές της άλλης θα έχει κοινοποιηθεί», όπως είπε.

Στο θέμα των προμηθειών που επιβάλλουν οι τράπεζες, «η κυβέρνηση κάνει ήδη κάποια συνεννόηση» με τις τράπεζες. Οι προμήθειες κατά την ίδια «έχουν μειωθεί κατά πολύ από το προηγούμενο διάστημα ... η αγορά θα μειώσει το ποσοστό προμήθειας. Ήδη υπάρχουν διαφορές μεταξύ των τραπεζών ... όσο επεκτείνεται η χρήση του πλαστικού χρήματος, τόσο θα μειώνεται η προμήθεια», όπως εκτίμησε.

Σχολιάζοντας εξάλλου το αν επηρεάζεται η δυνατότητα του φορολογούμενου να χτίσει το αφορολόγητο με τέτοιες συναλλαγές ενώ δεν έχει επιβληθεί η πλήρης χρήση POS και άλλων τέτοιων μέσων, η κ. Παπανάτσιου σημείωσε ότι: «Δεν έχει κανείς αυτή τη δικαιολογία ... είναι πολύ μικρό το ποσό που θα πρέπει κανείς να καλύψει ... 15% των συνολικών δαπανών». Το POS είναι εργαλείο περισσότερο πάταξης της φοροδιαφυγής, παρά για το χτίσιμο του αφορολόγητου, όπως διευκρίνισε.

ΕΝΦΙΑ: Και φέτος στόχος η ελάφρυνση των ασθενέστερων

Απέφυγε εξάλλου να κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις για την πιθανή αλλαγή παραμέτρων στον ΕΝΦΙΑ, στο πλαίσιο των «αντίμετρων» που θα προκύψουν από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. «Σίγουρα υπάρχει θέληση και προσανατολισμός, όπως και το προηγούμενο διάστημα όταν μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ ... στα ακίνητα χαμηλής αξίας ... έτσι και φέτος θα δούμε ποιες κατηγορίες μπορούμε να επιβαρύνουμε λιγότερο. Είναι μέσα στην προοπτική και το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου», όπως είπε η ίδια. 

Αντίστοιχα, η κ. Παπανάτσιου απέφυγε να προβλέψει εξελίξεις και αλλαγές στο θέμα των έμμεσων φόρων, τον ΦΠΑ και τους φορολογικούς συντελεστές, αν και υπενθύμισε ότι ειδικά «στην παροχή υπηρεσίας ήταν πάντα υψηλός ο συντελεστής, δεν ήταν πολύ χαμηλότερος ... ήταν στον υψηλό συντελεστή από την ημέρα "γέννησης" του ΦΠΑ ... το πρόβλημα είναι στα είδη που ήταν στους χαμηλούς συντελεστές και τα είδη πρώτης ανάγκης που μεταφέρθηκαν από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή, όχι στην παροχή υπηρεσίας», όπως είπε.

Ειδική αναφορά έκανε η υφυπουργός Οικονομικών στο υπό σχεδιασμό περιουσιολόγιο, που «θα ξεκινήσει να προετοιμάζεται μέσα στο 2017 και από την αρχή του 2018 θα μπει σε εφαρμογή. Όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία του καθενός θα είναι στο περιουσιολόγιο, που θα χρησιμοποιείται για το πόθεν έσχες, για να δικαιολογήσει δαπάνες, οτιδήποτε μπορεί να συγκρίνει και το κράτος και η Ανεξάρτητη Αρχή και το ΥΠΟΙΚ, εισοδήματα, περιουσία και δοσοληψίες».
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ