ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Eurogroup: Η ωρα των μεγαλων αποφασεων

Eurogroup: Η ωρα των μεγαλων αποφασεων
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν σε μία συμφωνία- πακέτο για τη μετά προγράμματος εποχή. Με τη συνεδρίαση να συμπίπτει με τα 20 χρόνια από την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη νομισματική ένωση.
Όπως σημείωσαν κλείνει το δεκαετές «επώδυνο επεισόδιο» στη χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορία τελειώνει εδώ. Η επομένη της 20ης Αυγούστου θα βρει τη χώρα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και με την ελπίδα για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεδρίαση θα καταλήξει σε συμφωνία και έκανε λόγο για μία νέα φάση, στην οποία εισέρχεται τόσο η Ελλάδα όσο και η νομισματική ένωση.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, επανέλαβε την ανάγκη για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, που θα πείσει τους αγορές, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε ότι από την 21η Αυγούστου, για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ESM, δεν θα υπάρχει ενεργό πρόγραμμα σε εξέλιξη.
Στην ετήσια έκθεση του ESM, που δόθηκε σήμερα, στη δημοσιότητα, επισημαίνεται πάντως ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη success story. Για να γίνει και αυτή μία ιστορία επιτυχίας, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία, θα πρέπει να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και μετά τη λήξη του προγράμματος, ξεκαθαρίζει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο «ΕΦΙΑΛΤΗΣ» ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ

Ο «εφιάλτης του Ιουλίου» που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το 2015, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, επιστρέφει. Με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να προειδοποιεί για ακύρωση του υφιστάμενου μνημονίου σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ και διαπραγμάτευση ενός νέου σκληρότερου, αλλά και το Ταμείο να επιμένει για την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων από το 2018 και μετά, η επίτευξη συμφωνίας σε αυτή τη φάση φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη αν κάποια απ’ τις εμπλεκόμενες πλευρές και κυρίως η ελληνική κυβέρνηση που επείγεται, δεν οπισθοχωρήσει από τις θέσεις της. Το ελληνικό ζήτημα θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, χωρίς όμως να υπάρχει προοπτική εξεύρεσης λύσης.

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να ελπίζει στη δυνατότητα συμβιβασμού μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ώστε να προλάβει και την πρώτη εαρινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις αρχές Μαρτίου για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν παρέλθει άκαρπο και το Eurogroup του Φεβρουαρίου, το ελληνικό ζήτημα θα παραμείνει ανοικτό, ενώ η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, θα μπαίνουν σε διαδικασία εκλογών.
Από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου η ελληνική πλευρά περιμένει να προκύψει ένα σαφές μήνυμα «ξεπαγώματος» της διαπραγμάτευσης.

Μπορεί οι διαβουλεύσεις να συνεχίζονται εξ αποστάσεως, ωστόσο το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσει από το σημείο όπου σταμάτησε η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και να γίνουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το 2018. Μπορεί η ελληνική πλευρά να μη χαρακτηρίζει απαραίτητη την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, ωστόσο, αν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προέκυπτε μια τέτοια εξέλιξη, αυτό θα θεωρούνταν ως καταρχήν θετική ένδειξη τουλάχιστον για να κλείσουν οι ανοικτές εκκρεμότητες της β’ αξιολόγησης: τα ενεργειακά, τα εργασιακά, αλλά και το δημοσιονομικό κενό του 2018.

Ακόμη και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων της β’ αξιολόγησης, και ειδικά το δημοσιονομικό κενό του 2018, δεν φαντάζει εύκολο αυτή τη στιγμή. Από το τέλος του 2016, οι Ευρωπαίοι εντόπιζαν «τρύπα» της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί, τουλάχιστον όχι δημόσια, η θέση του ΔΝΤ για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Μπορεί η ελληνική πλευρά να τονίζει ότι με μέτρα που έχουν προταθεί η «τρύπα» περιορίζεται στα 200-300 εκατ. ευρώ, ωστόσο φαίνεται ότι οι δανειστές δεν αποδέχονται τις ελληνικές προτάσεις. Έτσι, παραμένουν «ζωντανά» τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων με ορίζοντα υλοποίησης το 2018, μεταξύ αυτών και η μείωση του αφορολογήτου, ώστε σε πρώτη φάση να συμφωνηθεί το πώς θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το τέταρτο και δυσκολότερο έτος του τρίτου μνημονίου.

Από τη στιγμή που θα κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα, μένει να συμφωνηθεί και το τι θα γίνει μετά το 2018. Η ελληνική κυβέρνηση έχει βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς:

1. Ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ, το οποίο ζητεί μέτρα 4,5 δισ. ευρώ αν αποφασιστούν δημοσιονομικοί στόχοι 3,5% για μετά το 2018, θα οδηγήσει, σύμφωνα με τα όσα είπαν Σόιμπλε και Ρέγκλινγκ, σε εξαρχής διαπραγμάτευση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.
2. Ενδεχόμενη παραμονή του ΔΝΤ θα οδηγήσει σε αναγκαιότητα λήψης μέτρων της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ, με ακόμη μεγαλύτερη περικοπή του αφορολογήτου και περικοπή υφιστάμενων συντάξεων. Η ελληνική πλευρά θα ήθελε να αποφύγει αυτόν τον σκόπελο με έναν «εξειδικευμένο κόφτη», πρόταση όμως που προς το παρόν δεν φαίνεται να βρίσκει τη σύμφωνη γνώμη των άλλων πλευρών.Χρηματοδοτικά, η Ελλάδα μπορεί να αντέξει την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας καθώς οι λήξεις του Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, είναι της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο οι υποχρεώσεις πέφτουν κάτω από το 1 δισ., ενώ τον Απρίλιο ανεβαίνουν στα 2 δισ. ευρώ. Μάιος και Ιούνιος δεν έχουν σημαντικές λήξεις, αλλά ο Ιούλιος είναι γεμάτος υποχρεώσεις, που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν χωρίς εκταμίευση από τον ESMΌπως και το 2015, οι λήξεις χρεολυσίων και οι τόκοι του Ιουλίου του 2017 αγγίζουν τα 7,5 δισ., ποσό που είναι αδύνατο να αναχρηματοδοτηθεί χωρίς τη λήψη δόσεων από τον ESM.
''Ναυτεμπορική'' 

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ