ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ασκησεις επι τεσσαρων μνημονιακων κειμενων

Ασκησεις επι τεσσαρων μνημονιακων κειμενων
Επί των τεσσάρων βασικών μνημονιακών κειμένων θα συνεχιστούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική ομάδα. Αργά χθες το βράδυ η ελληνική πλευρά επρόκειτο να παραδώσει στο «κουαρτέτο» τις παρατηρήσεις της για τα τέσσερα προσχέδια κειμένων που βρίσκονται στα χέρια της πριν από την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα.
Τα τέσσερα κείμενα είναι το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το τεχνικό μνημόνιο, δηλαδή τα δύο βασικά κείμενα που πρέπει να συμφωνηθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και το μνημόνιο και το τεχνικό μνημόνιο που πρέπει να υπογραφούν με το ΔΝΤ εφόσον βεβαίως οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα.
Το μνημόνιο με το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζε αρμόδια κυβερνητική πηγή, είναι ένα κείμενο πέντε σελίδων το οποίο έχει τις ίδιες βασικές αρχές με το ευρωπαϊκό μνημόνιο, αλλά δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε «συγκεκριμένα θέματα». Η ίδια πηγή απέφυγε να ονοματίσει αυτά τα θέματα στα οποία φέρεται να επιμένει το ΔΝΤ.
Μετά τη χθεσινή πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων, κατά την οποία κυριάρχησαν τα ενεργειακά αλλά και τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων επί περίπου τέσσερις ώρες, αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος εξέφραζε την αισιοδοξία ότι παρά τις όποιες διαφωνίες ανακύψουν μέσα στις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει συμφωνία έως την επόμενη εβδομάδα. «Είμαστε σε καλό δρόμο» σημείωνε το ίδιο στέλεχος, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν και θέματα στα οποία θα χρειαστούν λεπτομερείς και πολύωρες συζητήσεις: «Θα υπάρξει μια μεγάλη λίστα από αλλαγές σε τεχνικά ζητήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ: ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

«Χωρίς μέτρα καινούρια, αλλά με την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας που έχουμε υπογράψει, θα μπορέσουμε να κλείσουμε τη β' αξιολόγηση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤΟ κ. Φλαμπουράρης είπε ότι: «Θα προχωρήσουμε οπωσδήποτε στο κλείσιμο της β' αξιολόγησης διότι δεν είμαστε πια μόνοι μας στην Ευρώπη, υπάρχουν δυνάμεις που κυβερνούν είτε είναι ανερχόμενες, υπάρχουν δυνάμεις σοσιαλδημοκρατικές που σιγά-σιγά φεύγουν από τον εναγκαλισμό τους με την πολιτική των νεοφιλελεύθερων επιλογών κυρίως της λιτότητας και βλέπουν ότι μια λύση που θα συνεχίσει και θα αναπαράγει τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής καταστροφικής λιτότητας στη χώρα μας έχει αντίκτυπο και σε αυτούς». Κληθείς να σχολιάσει τη χτεσινή συνέντευξη Σόιμπλε, είπε ότι δεν μιλά ούτε για νέα μέτρα ούτε για 4ο μνημόνιο και απέδωσε προσπάθεια τέτοιων ερμηνειών σε κόμματα της αντιπολίτευσης είτε και σε ευρωπαϊκές δυνάμεις που ταυτίζονται με νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Ανέφερε, μιλώντας κυρίως για τη Ν.Δ., ότι θέλουν ανακατάληψη της εξουσίας, σημειώνοντας όμως δεν μπορεί να γίνει ανακατάληψη της εξουσίας πάνω σε ερείπια και ότι δεν μπορεί να συμβαδίζουν με τις πολιτικές που εκφράζονται από τις συντηρητικές δυνάμεις και να τις κάνουν δικές τους και να τις εκφράζουν ως πολιτική επηρεάζοντας τα ελληνικά πράγματα. Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε έκκληση σε αυτές τις δυνάμεις να συναισθανθούν τις δυσκολίες που περνά ο λαός, να κατανοήσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και να σταματήσουν αυτή την πρακτική.

Ο κ. Φλαμπουράρης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς τις εξελίξεις στο Κυπριακό με αφορμή τις συνομιλίες και τις εξελίξεις στη Γενεύη. Είπε ότι δεδομένων και των τρομακτικών προβλημάτων στην Τουρκία είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση που ικανοποιεί τον κυπριακό λαό, τους Κυπρίους συνολικότερα και τον ελληνικό, μια λύση που θα είναι με αποχώρηση των στρατών κατοχής και κατάργηση των εγγυήσεων. Επισήμανε ότι είναι θετικό ότι αυτά τα θέματα μπήκαν στο τραπέζι του ΟΗΕ, ότι συμμετείχε ενεργά η Ε.Ε. και υποστήριξε ευρύτερα ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να γίνει με μια σύσκεψη, «αλλά ξεκινήσαμε και πρέπει να προχωρήσουμε».

Ερωτηθείς για την επαναφορά ζητήματος «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο από την Άγκυρα, είπε ότι είναι «κάτι που εμείς απορρίπτουμε μετά βδελυγμίας και δεν έχει κανένα δικαίωμα να θέτει τέτοιο θέμα». Εμείς, πρόσθεσε, θα προχωρήσουμε στις πρωτοβουλίες που προτείνει ο υφυπουργός Ναυτιλίας και θεωρούμε ότι στον βαθμό που θα κρίνουμε ότι είναι μια παραγωγική διαδικασία θα το προχωρήσουμε. Είναι τελείως δικό μας θέμα, τόνισε.
Αναφορικά με την υπόθεση «Novartis» είπε: «Περιμένω να προχωρήσει αυτή η ιστορία που φαίνεται να είναι πολύ μεγάλη. Αρκεί να μπορούν να αποδειχτούν και να καταλογιστούν ευθύνες. Τότε θα δούμε ακριβώς ποιο είναι το μέγεθος».

Για την πρόσφατη κακοκαιρία, υποστήριξε αναφορικά με τον κρατικό μηχανισμό ότι σε γενικές γραμμές είχαμε σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ αναφορικά με το πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, σχολίασε ότι δεν υπήρξε μια πρόβλεψη και προετοιμασία από τη μεριά των υπευθύνων, προσθέτοντας ότι την ευθύνη δεν την είχε το κράτος. Ο υπουργός Επικρατείας διαφώνησε με τα «πυρά» που δέχτηκε ο Γ. Μουζάλας, τονίζοντας ότι έχει περάσει τη μισή ζωή του σε όλον τον κόσμο, όπου υπήρχαν πρόσφυγες και πως η προσφορά του στα θέματα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης είναι πάρα πολύ σημαντική και ουσιαστική. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να κριθεί αρνητικά η συνολική προσφορά και αποτελεσματικότητα του ή να καταλογιστούν ευθύνες, επειδή υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις.

Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες επικέντρωσε την κριτική του στα κόμματα, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει κανείς την ταύτιση των πολιτικών κομμάτων με την όλη πολεμική των καναλαρχών. Πρέπει, συνέχισε, να βγουν και να ζητήσουν «συγγνώμη» γι' αυτά που έλεγαν και έκαναν, διότι, όπως είπε, αυτό που βγήκε από την απόφαση ήταν ότι τα κανάλια λειτουργούσαν παράνομα χωρίς να πληρώνουν και ότι ο νόμος δεν κατέπεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ανέφερε ότι είναι ενδιαφέρουσες, ωστόσο «ο πυρήνας αυτών των προσπαθειών πρέπει να έχει πολιτικό επίδικο και αυτό είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι προσκολλημένη σε συμμαχίες με τη δεξιά και ιδιαίτερα με τις δεξιές πολιτικές». «Και δεν μπορεί να σταθεί και να αναπτυχθεί, το βλέπουμε και στην Ευρώπη, η λεγόμενη κεντροαριστερά κόντρα και σε πόλεμο με την αριστερά» πρόσθεσε. 
Επισήμανε ότι όποτε μιλούν στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάνουν μια καταλυτική κριτική στην Αριστερά, ενώ μέχρι τώρα ήταν μαζί με τη Ν.Δ. Είπε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει εκείνον είναι να βγουν και να πουν εναντίον της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, να συμπαρασταθούν στην ελληνική κυβέρνηση που αγωνίζεται να ανατρέψει τη λιτότητα και να κινήσει την οικονομία, να κάνουν κριτική σε αυτούς που λένε ότι δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα και ταυτόχρονα μιλάνε για εκλογές.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης κάλεσε τους Έλληνες να μη χάσουν την εμπιστοσύνη που έχουν στους εαυτούς τους και στη χώρα μας και να συμβάλλουν μαζί με τους φορείς της κυβέρνησης στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, της παραγωγικής ανασυγκρότησης, με επενδυτικά προγράμματα που μπορούν να υλοποιηθούν. «Αυτό θα είναι η δυνατότητα που δίνεται στην ελληνική οικονομία να ανασάνει», υπογράμμισε.
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΠΡΩΪΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

WOMENS...

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

LIFE

ΜΑΜΑ 365