ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Επιμενει στο ονομα «Μακεδονια του ιλιντεν» ο Ζαεφ

Επιμενει στο ονομα «Μακεδονια του ιλιντεν» ο Ζαεφ
Στο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν», επιμένει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας του συνεχίζει να θεωρεί ότι πρόταση που κατέθεσε είναι η πιο κατάλληλη για την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Ζάεφ, απέρριψε την άποψη πως το όνομα αυτό εκπέμπει αλυτρωτισμό, ενώ σημείωσε πως πρόκειται για μία σύνθετη ονομασία με χρονικό προσδιορισμό.
Επιπλέον, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της γείτονος τόνισε πως με το «Μακεδονία του Ίλιντεν», η πΓΔΜ αποδέχεται το erga omnes και ενισχύει την εθνική της ταυτότητα και διαφυλάττει την αξιοπρέπεια της.
«Πρόκειται για μία λύση που συνιστά κέρδος και για τις δύο πλευρές και που οδηγεί στην επίλυση της 25ετούς διαφοράς για το θέμα του ονόματος», ανέφερε ο κ. Ζάεφ.

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ

Ψηφισμένα μέτρα με ρήτρα ακύρωσης ζητούν και οι θεσμοί!
Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα. Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση δίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην αποκλειστική συνέντευξη που δίνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο σημερινό της φύλλο.  Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός απαντά στις πιέσεις μερίδας των εταίρων μας, κλείνοντας έτσι και τη σχετική φημολογία. Στην ίδια συνέντευξη, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση δύο ετών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ο πρωθυπουργός λέει ότι οι εκλογές και η κρίση του λαού δεν τον φοβίζουν, αναρωτιέται ωστόσο τι νόημα έχουν τώρα οι εκλογές; Δεν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης οι εκλογές, αλλά η έξοδος από την κρίση, διαβεβαιώνει επίσης.

Ό,τι καταφέραμε είναι άθλος, δηλώνει ακόμη και καλεί το ΔΝΤ να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα. Και για την Ε.Ε., καταθέτει την άποψή του ότι η Ένωση αποτελεί το καλύτερο πεδίο κοινωνικής και πολιτικής πάλης για τους λαούς της.
Ενώ, εστιάζοντας την κριτική στον πρόεδρο της Ν.Δ., υποστηρίζει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης προφανώς θεωρεί ότι έχει δίκιο το ΔΝΤ και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μας ζητάει. Προτιμά την αντιπολίτευση μέσω Instagram, είναι μια χαρακτηριστική φράση από την απάντηση του πρωθυπουργού. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, διαχωρίζει την ελευθερία του Τύπου και την ασυδοσία της διαπλοκής, όπως αναφέρει. Ο πρωθυπουργός τοποθετείται και για το «παράλληλο πρόγραμμα», τις συζητήσεις για το Κυπριακό και την μάχη ενάντια στη διαπλοκή.

Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρωθυπουργός αναφέρει:
  • «Αυτό που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι θα τα δεχτεί όλα και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές. Δηλαδή "σοκ και δέος" για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους συνταξιούχους. Φάνηκε, άλλωστε, αυτό και με τη στάση του στην ψηφοφορία για τη 13η σύνταξη».
  • «Το ΔΝΤ οφείλει να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα. Και η Ευρώπη όμως οφείλει να συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ, και να αποφασίσει προτάσσοντας το κοινό συμφέρον. Και όχι τους πρόσκαιρους πολιτικούς υπολογισμούς που γίνονται σε κάθε χώρα ξεχωριστά».
  • «Στις επιλογές μου βάρυνε περισσότερο η ιστορική ευθύνη απέναντι στο λαό και στις κοινωνικές τάξεις που η Αριστερά εκπροσωπεί. Όχι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη».
Παρ' όλα αυτά, το σενάριο το οποίο διακινείται στους κόλπους των δανειστών, ακόμα και στο ευρωπαϊκό σκέλος, είναι σχετικά απλό. Αύριο, Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια «προσφορά»: Η ελληνική κυβέρνηση ψηφίζει τώρα πρόσθετα μέτρα τα οποία θα ικανοποιούν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα οποία εφόσον δεν χρειαστεί να εφαρμοστούν όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, θα ακυρωθούν το 2019Στο πακέτο αυτών των μέτρων κεντρικά συστατικά είναι: 
  • Η σημαντική μείωση του αφορολογήτου
  • Η κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και,
  • Η δραστική απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, πέραν των γνωστών εκκρεμοτήτων σε εργασιακά και αγορά ενέργειας. 
  • Το αντίδωρο, σε αυτή την κυβερνητική υπαναχώρηση θα είναι η εκταμίευση της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ αλλά και η λήψη απόφασης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος από το Eurogroup, άμεσα.
Από τη χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου προκύπτει ότι η κυβέρνηση θέτει επιτακτικά ως μέρος της λύσης, τη λήψη άμεσης απόφασης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Δεν συζητά όμως, τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα, άμεση νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων, αλλά επιχειρεί τον συμβιβασμό υπό τον μανδύα του ενισχυμένου μηχανισμού εγγυήσεων, μια παραλλαγή του ισχύοντος κόφτη τον οποίο φαίνεται διατεθειμένη να επεκτείνει κατά έναν επιπλέον χρόνο. Τη θέση ότι δεν θα ψηφιστούν νέα μέτρα καταθέτει και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Το παζάρι είναι σκληρό. Το «παράθυρο ευκαιρίας» όμως όπως λένε ευρωπαϊκές πηγές, κλείνει στις 20 Φεβρουαρίου, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup και επομένως ότι είναι να γίνει θα πρέπει να έχει τελειώσει έως τότε. Στη συνέχεια ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη μπαίνει στην τελική του ευθεία, καθώς πρώτο κλείνει το ολλανδικό κοινοβούλιο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ετοιμάζεται να αποχωρίσει από το Eurogroup. Αν λοιπόν στο Eurogroup της Πέμπτης, υπάρξει ένας αρχικός συμβιβασμός, τότε άμεσα επανέρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου για συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της δεύτερης αξιολόγησης. 

Εφόσον υπάρξει συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση ψηφίζει ότι έχει συμφωνηθεί, οι θεσμοί συντάσσουν το περιβόητο compliance report, εγκρίνεται από το Eurogroup, δρομολογείται η εκταμίευση της δόσης και η λήψη απόφασης αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Κάθε αντίθετο σενάριο, μπορεί να αποδειχθεί εφιάλτης. Στη συνέχεια του «καλού» σεναρίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντάσσεται με χρηματοδότηση στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, με τη σύναψη του δικού του Μνημονίου, του λεγόμενου MEFP. Το Memorandum of Economic and Financial Policies, αποτελεί με τα δεδομένα των δύο πρώτων προγραμμάτων, μια παραλλαγή του ευρωπαϊκού Μνημονίου, του Memorandum of Understanding.

Το πρόβλημα το οποίο επιπρόσθετα πρέπει να λυθεί τώρα είναι ότι το Μνημόνιο με τους Ευρωπαίους λήγει το καλοκαίρι του 2018 και τα MEFP του ΔΝΤ έχουν συνήθως τριετή διάρκεια. Δεν έχουμε φτάσει όμως ακόμα σε αυτό το σημείο για να δούμε, τη διάρκεια και το περιεχόμενο ενός συμπληρωματικού, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, Μνημονίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ακόμα δεν ξέρουμε αν την Πέμπτη η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει μια πρώτη συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup για να πάει η κουβέντα παρακάτω, ή θα προσκρούσει σε πολιτικά ανυπέρβλητα αιτήματα πρόσθετων, εδώ και τώρα, μέτρων.
Όπως προϊδέασε χθες ο κοινοτικός επίτροπος Π. Μοσκοβισί στη συνεδρίαση του Eurogroup «θα δούμε πώς μπορούμε να κινηθούμε σε γρήγορη ολοκλήρωση… αλλά αυτό προφανώς δεν μπορεί να επιτευχθεί την Πέμπτη».
ΑΜΠΕ/Euro2Day

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ