ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ανοικτη γραμμη Τσιπρα-Μερκελ-Μακρον μεχρι το Eurogroup

Ανοικτη γραμμη Τσιπρα-Μερκελ-Μακρον μεχρι το Eurogroup
Οι αναμενόμενες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συζητήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την Άγκελα Μέρκελ και τον Μανουέλ Μακρόν έγιναν χθες στις Βρυξέλλες και μάλιστα εις διπλούν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός συζήτησε με τους δύο ηγέτες και κεντρικούς παίκτες της διαπραγμάτευσης, τόσο κατ΄ιδίαν όσο και από κοινού. Στο επίκεντρο τέθηκε το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους και της συνολικής συμφωνίας που επιδιώκει η Αθήνα να κλείσει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Κατά τις ίδιες πηγές, Τσίπρας - Μέρκελ - Μακρόν συμφώνησαν και δεσμεύτηκαν να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία το επόμενο, καθοριστικό, διάστημα, προκειμένου να εργαστούν για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης στο Eurogroup.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Μακρόν, δύο ημέρες πριν από την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας, είχε δηλώσει δημοσίως ότι θα ηγηθεί της μάχης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους....

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ

Η έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αντιμετωπίζεται ως πηγή ανησυχίας στις Βρυξέλλες. Σε δηλώσεις του προς βελγική εφημερίδα ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς διατυπώνει κάποιες ανησυχίες έναντι ορισμένων απόψεων του Τραμπ, όπως η στήριξη που έχει εκφράσει για το Brexit, η κριτική του έναντι της Ε.Ε. και οι θέσεις του για το ΝΑΤΟ.

Εντούτοις σημειώνει ότι πρόκειται για έναν επιχειρηματία «που συνηθίζει να διαπραγματεύεται και να κλείνει επωφελείς συμφωνίες». Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι τον ανησυχεί «η διμερής οπτική» του νέου Προέδρου όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις και τονίζει ότι από πλευράς Ε.Ε. είναι απαραίτητη η ανάδειξη της «προστιθέμενης αξίας» της Ευρώπης, μέσω αποτελεσματικών πολιτικών για τη μετανάστευση, την αμυντική συνεργασία, την κοινή εξωτερική πολιτική κλπ. Στο θέμα των διεθνών εμπορικών σχέσεων, ο Ρέιντερς αναφέρει, τέλος, ότι δεν αναμένει μια ευρεία πολιτική προστατευτισμού από πλευράς ΗΠΑ, ενώ σημειώνει ότι το ζήτημα είναι η ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου μέσω κανόνων αποδεκτών από όλους, πρωτίστως με χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στην Ε.Ε. από την άποψη της προστασίας του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των εργαζομένων.

Λίαν επιφυλακτικός απέναντι στον Tραμπ εμφανίζεται πάντως στο σύνολό του ο σημερινός βελγικός Τύπος εκτιμώντας ότι η επόμενη τετραετία θα είναι γεμάτη εντάσεις και απρόβλεπτες καταστάσεις. Ενδεικτικά η De Morgen θεωρεί ότι η σημερινή επίσημη ανάληψη προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ σηματοδοτεί την έναρξη μιας τετραετίας συνεχών διαδηλώσεων και πορειών διαμαρτυρίας κατά του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα. Κατά πόσον η αποδυναμωμένη πλέον Ε.Ε. θα καταφέρει ''να σηκώσει το γάντι'' στις προκλήσεις Tράμπ ορθώνοντας ανάστημα, διερωτάται από την πλευρά της η De Tijd στο κύριο άρθρο της, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», από το χειρότερο δυνατό  σενάριο ο απρόβλεπτος Tραμπ να οδηγηθεί σε μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη και να καταφέρει να την διαλύσει, μέχρι και να αναθεωρήσει άρδην την διχαστική, ''διαίρει και βασίλευε'' πολιτική του. Κρίσιμο κατά την εφημερίδα ερώτημα είναι κατά πόσον το Κογκρέσο θα επιτρέψει στον Tραμπ να εφαρμόσει την αμφιλεγόμενη πολιτική του. 

Με την σειρά της η De Standaard διατυπώνει στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο το ερώτημα κατά πόσον ο Τραμπ είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στα νέα του καθήκοντα στον Λευκό Οίκο. Η εφημερίδα εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτική σε ό,τι αφορά την επάρκεια, αλλά και τη συνοχή της ομάδας που τον πλαισιώνει, παρατηρώντας ότι πολλοί από τους υπουργούς του έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από τον ίδιο σε επίμαχα θέματα, με κοινό πάντως χαρακτηριστικό τους ότι δείχνουν να εμφορούνται από την αντίληψη ''ο σκοπός αγιάζει τα μέσα''. Τέλος η εφημερίδα Le Soir αφιερώνει σύντομο δημοσίευμα όπου παρατίθενται σενάρια περί πρόωρης αποχώρησης, εκούσιας ή ακούσιας, του Tραμπ από το αξίωμά του.
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΠΡΩΪΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

WOMENS...

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

LIFE

ΜΑΜΑ 365