Πρόταση δυσπιστίας: Απορρίφθηκε με 159 «όχι» - 141 ψήφισαν «ναι». ***** Σ. Φάμελλος μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας: Η Κυβέρνηση δεν απάντησε- Η κοινωνία όμως γνωρίζει. ***** ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει προκλητικός μέχρι τελικής πτώσης. ***** Στ. Κασσελάκης: Γιατί διώξατε τους δύο συνεργάτες σας μετά την επίσκεψή τους «στα συμφέροντα που μας υπονομεύουν». ***** Ακρίβεια και κοινωνική ανισότητα θα κρίνουν τις ευρωεκλογές.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Δίχτυ «προστασίας» των 1.300 ευρώ
Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου θα έρθει το δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος 4387/16Όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, οι πληρωμές των επικουρικών γίνονται πλέον τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα και αυτή τη φορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων, περίπου 160.000 δικαιούχοι θα υποστούν συνολικά μεσοσταθμικές μειώσεις ύψους 10%-12%Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις συγκεκριμένων ταμείων οι μειώσεις αυτές εκτιμάται ότι μπορεί να πλησιάσουν και το 25%-30%Αυτές οι μειώσεις αφορούν κυρίως υψηλοσυνταξιούχους των πρώην ευγενών ασφαλιστικών ταμείων, των οποίων οι επικουρικές συντάξεις υπερέβαιναν τα 350 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΤΕΑ, πριν από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου είχαν καταγραφεί περίπου 183.000 συντάξεις άνω των 350 ευρώ, οι οποίες βρίσκονται ήδη στη ζώνη υψηλού κινδύνου για περικοπές και αφορούν κυρίως συνταξιούχους των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Το πρώτο κύμα των μειώσεων εφαρμόσθηκε στις πληρωμές των επικουρικών συντάξεων του τρέχοντος μήνα και εκτιμάται ότι ο αριθμός των «χαμένων» άγγιξε περίπου τα 45.000 με 50.000 άτομαΣτις 2 Σεπτεμβρίου θα έρθει το δεύτερο κύμα των περικοπών, ενώ ο τρίτος γύρος των περικοπών θα γίνει τους μήνες Οκτώβριο - Νοέμβριο και Δεκέμβριο και θα αφορά μόνο την αναδρομική παρακράτηση των ποσών των συντάξεων από την 1η Ιουλίου του 2016.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, «Στις περισσότερες επικουρικές δεν θα υπάρξει μείωση, και σε μερικές περιπτώσεις θα υπάρξει αύξηση, ενώ οι μειώσεις που θα γίνουν αφορούν το 10% των συνταξιούχων ή το 20% των συντάξεων». Η υλοποίηση των μειώσεων σε τρεις διαφορετικές φάσεις έχει σχέση με την πρακτική και τεχνική δυσκολία της ΗΔΙΚΑ να ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό όλων των επικουρικών συντάξεων, που είναι 1,6 εκατομμύριο, πριν από τις πληρωμές του Αυγούστου. Ο τρίτος γύρος των περικοπών ο οποίος θα εφαρμοστεί με τις πληρωμές των συντάξεων του Οκτωβρίου θα ολοκληρώσει τελικά όλη τη διαδικασία επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων οι οποίες στο σύνολο τους είναι 1,6 εκατομμύριο, ενώ στο πρώην ΕΤΕΑ υπάρχει 1,1 εκατομμύριο. Μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) έχουν ήδη ολοκληρώσει τον δεύτερο γύρο επανυπολογισμού περίπου 820.000 συντάξεων, από τις οποίες οι περίπου 160.000 συντάξεις θα υποστούν μειώσεις που θα φανούν με τις πληρωμές των δικαιούχων τον επόμενο μήνα.

Από Σεπτέμβριο ο διαχωρισμός των κύριων σε τρία τμήματα

Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει ο σταδιακός διαχωρισμός όλων των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων σε τρία διακριτά τμήματα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, το πρώτο τμήμα της σύνταξης θα είναι το ανταποδοτικό, το οποίο θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών των συνταξιούχων, σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος. Το δεύτερο τμήμα είναι η εθνική σύνταξη, η οποία προσδιορίσθηκε στα 384 ευρώ, εάν ο συνταξιούχος έχει 20 έτη ασφάλισης και βαίνει μειούμενη έως τα 346 ευρώ, εάν τα έτη ασφάλισης είναι 15. Το τρίτο τμήμα της σύνταξης θα είναι η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», δηλαδή θα είναι το ποσό της διαφοράς που θα προκύψει μεταξύ της αρχικής σύνταξης και αυτής που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Το δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις θα αφορά κυρίως συνταξιούχους από τα εξής ταμεία: ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα), ΚΑΠ-ΔΕΗ (συνταξιούχοι ΔΕΗ), ΕΤΑΑ (τομείς επικουρικής ασφάλισης μηχανικών - εργοληπτών δημοσίων έργων - δικηγόρων - συμβολαιογράφων), ΚΕΑΝ (συνταξιούχοι ναυτικοί), ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (τομείς επικουρικής ασφάλισης ιδιοκτητών συντακτών, υπαλλήλων Τύπου και τεχνικών Τύπου), ΤΕΑΠΕΤΕ (είναι οι συνταξιούχοι της πρώην Εμπορικής Τράπεζας), ΤΕΑΕΧ και ΤΕΑΥΑΠ (συνταξιούχοι της πρώην χωροφυλακής και της αστυνομίας πόλεων), ΤΕΑΠΥΚ (πρατηριούχοι υγρών καυσίμων), ΟΑΕΕ (τομέας ΤΕΑΑ αρτοποιών), ΤΕΥΝΤΠ (υπάλληλοι τουριστικών και ναυτιλιακών πρακτορείων), ΤΕΑΠΟΖΟ (συνταξιούχοι του κλάδου ζυθοποιίας και οινοπνευματοποιίας) , ΤΑΠΤΠ (προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως).
''Η διαδικασία διαχωρισμού των τριών τμημάτων των συντάξεων, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο, προβλέπεται να γίνει σε τέσσερα διαφορετικά στάδια και να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2017''
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων, εάν για κάποιους μικρότερους κλάδους ασφαλισμένων δεν ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο ο επανυπολογισμός των συντάξεων, τότε το «ψαλίδι» θα έρθει με καθυστέρηση ενός μηνός, δηλαδή με τις πληρωμές των συντάξεων του μηνός Οκτωβρίου. Όπως εκτιμούν τα ίδια στελέχη, οι μεγάλοι χαμένοι αυτών των νέων μειώσεων θα είναι οι υψηλόμισθοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με περισσότερα από 28 - 30 έτη ασφάλισης, οι οποίοι εάν έχουν αποχωρήσει από την 22η ασφαλιστική κλάση του ΙΚΑ και πάνω, τότε ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις που θα ξεκινούν από 8% και θα φτάνουν έως και 25% σε ορισμένες περιπτώσεις. Επίσης, στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι συνταξιούχοι του κλάδου ναυτιλιακών τουριστικών πρακτόρων, αλλά και ορισμένων ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγμα οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ. Τέλος, μειώσεις θα δουν και οι συνταξιούχοι των τραπεζών, οι οποίοι βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Τον επόμενο μήνα θα εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, προβλέπουν αλλαγές στα ανώτατα πλαφόν των συντάξεων, στο ύψος των μερισμάτων που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου και οι προβλεπόμενες μειώσεις στις επικουρικές. Συγκεκριμένα:
  • Τα ανώτατα πλαφόν των κύριων συντάξεων θα μειωθούν όταν υπερβαίνουν τις 2.000 ευρώ. Το προηγούμενο ανώτατο πλαφόν που ίσχυε για τις κύριες συντάξεις πριν από την ψήφιση του νέου νόμου ήταν 2.773 ευρώ μικτά για κάθε κύρια σύνταξη (το ποσό ήταν μικτό και συμπεριελάμβανε και τα επιδόματα). Σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού προβλέπονται μειώσεις και στο ανώτατο πλαφόν όσων λαμβάνουν από το σύνολο των συντάξεών τους, κύριων - επικουρικών και μερισμάτων, ποσά μεγαλύτερα από 3.000 ευρώ καθαρά. Το αντίστοιχο πλαφόν πριν από την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου ήταν 3.680 ευρώ (καθαρά).
  • Από τον επόμενο μήνα οι συνταξιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου θα λάβουν και τα νέα μειωμένα μερίσματά τους για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Τα μερίσματα θα καταβληθούν στις 30 Σεπτεμβρίου.
  • Από τον Σεπτέμβριο θα έρθει το δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, το οποίο θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων σε σύγκριση με το πρώτο κύμα μειώσεων. Έτσι, τη μεθεπόμενη Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, περίπου 160.000 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων θα υποστούν, συνολικά, μεσοσταθμικές μειώσεις ύψους 10%-12%. Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα γίνονται όταν το ποσό του αθροίσματος κύριας και επικουρικής θα υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ μικτά (περίπου 1.120 καθαρά). Ο νέος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει ότι μετά τη μείωση, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το άθροισμα των συντάξεων να είναι μικρότερο από το όριο των 1.300 ευρώ.
«Ναυτεμπορική»

''The New Daily Mail''
 Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ