ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Κ. Χατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ. ***** Σούδα: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο - Εκκενώθηκαν το Ναυτικό Νοσοκομείο και Σχολεία. ***** Στην κυκλοφορία το τμήμα Λαμία - Καλαμπάκα του Ε65: Σε 2,5 ώρες η απόσταση Αθήνα - Καρδίτσα. ***** Ν.Δ.: Μένουμε πιστοί στην τροχιά ευθύνης και προόδου του Κωνσταντίνου Καραμανλή. ***** Π. Μαρινάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τώρα υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών ενώ η προθεσμία έληξε το Σάββατο. ***** ΣΥΡΙΖΑ: Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα είναι ένα ακόμη ράπισμα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Απλήρωτη άφησαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος το 25% των φορολογουμένων, γεγονός που οφείλεται στη σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους, συνεπεία της υπερφορολόγησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν 272 εκατ. ευρώ του φόρου εισοδήματος. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα 375 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που δημιουργεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, δεδομένου ότι οι φόροι, άμεσοι και έμμεσοι, που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως τα τέλη του έτους ξεπερνούν τα 21,4 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως τη Δευτέρα, θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο και τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, με σχεδόν το 35% των ιδιοκτητών να καλείται να πληρώσει υψηλότερο φόρο. Συνολικά, το ποσό που έχει βεβαιωθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων ξεπερνάει τα 3,2 δισ. ευρώ, με το εισπράξιμο ποσό να ανέρχεται στα 2,65 δισ. ευρώΗ συρρίκνωση όμως των εισοδημάτων των νοικοκυριών ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα επίσης και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, κάτι που φάνηκε στα στοιχεία των εσόδων του Ιουλίου. Ο εν λόγω μήνας θεωρείται ο σημαντικότερος όσον αφορά την είσπραξη φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, η μείωση των εσόδων του Ιουλίου οφείλεται κυρίως:
  • Στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 272 εκατ. ευρώ.
  • Στον φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 55 εκατ. ευρώ.
  • Στους λοιπούς άμεσους φόρους κατά 45 εκατ. ευρώ.
  • Στον ΦΠΑ καπνού κατά 41 εκατ. ευρώ.
  • Στους λοιπούς ΕΦΚ (καπνού κ.λπ.) κατά 160 εκατ. ευρώ.
  • Στα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 132 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, αυξημένα έναντι του στόχου ήταν, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, κυρίως τα έσοδα:
  • Στους φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 295 εκατ. ευρώ.
  • Στους φόρους στην περιουσία κατά 42 εκατ. ευρώ.
  • Στον ΦΠΑ λοιπών κατά 37 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016 ανήλθαν στα 28,83 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,295 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 27,125 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2,395 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ.


Μικρή περιουσία το 74% των Ελλήνων

Όπως προαναφέρθηκε, το 35% των ιδιοκτητών ακινήτων θα πληρώσει υψηλότερους φόρους εξαιτίας των αλλαγών στη φορολογία όπως για παράδειγμα η μείωση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό φόρο, η αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου των οικοπέδων και η κατάργηση της έκπτωση 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Εν τω μεταξύ, ακίνητη περιουσία που δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας διαθέτει το 74% των ιδιοκτητών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα πρόκειται για 4,1 εκατ. ιδιοκτήτες σε σύνολο 5,5 εκατ., η συνολική ακίνητη περιουσία των οποίων υπολογίζεται σε 520 δισ. ευρώ. Από την ανάλυση των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών για τα αστικά ακίνητα και τα εντός αντικειμενικού προσδιορισμού οικόπεδα προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
  • Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων ή 2.769.177 φορολογούμενοι έχουν στην κατοχή τους μικρή ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Η συνολική αξία των ακινήτων που έχουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 63,56 δισ. ευρώ, με τη μέση αξία να φθάνει τις 22.954,80 ευρώ.
  • Κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αξίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ διαθέτουν 1.356.081 φορολογούμενοι. Το συνολικό ύψος της περιουσίας τους φθάνει τα 96,83 δισ. ευρώ ή 71.404,53 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • Ακίνητη περιουσία από 100.000 έως 200.000 έχουν στην κατοχή τους 881.698 φορολογούμενοι, με τη συνολική αξία των ακινήτων τους να φθάνει τα 122,27 δισ. ευρώ ή 138.680,15 ευρώ κατά μέσον όρο.
  • Κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου και οικόπεδα εντός σχεδίου αξίας από 100.000 έως 200.000 ευρώ διαθέτουν 447.587 φορολογούμενοι ή το 8% των ιδιοκτητών ακινήτων. Το συνολικό ύψος της ακίνητης περιουσίας των συγκεκριμένων φορολογουμένων ανέρχεται σε 132,46 δισ. ευρώ ή 125.957,29 ευρώ κατά μέσον όρο.
''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ