ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Τέμπη: Έρευνα της Αντεισαγγελέως Εφετών Λάρισας για το «μπάζωμα» στον τόπο του δυστυχήματος. ***** Στα Δικαστήρια ο Φλώρος μετά τον ξυλοδαρμό - Θα καταθέσουν 3 μάρτυρες πριν την απολογία του. ***** ΣΥΡΙΖΑ: Τολμάει ο κ. Μητσοτάκης να πει ότι δεν θέλει τις ψήφους των ακροδεξιών μορφωμάτων; ***** ΠΑΣΟΚ: Προεκλογική φιέστα της Κυβέρνησης με την κωδική ονομασία ΑΙΓΙΣ. ***** Γιάννης Καλλιάνος: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του - Ο Αλέξης Κούγιας αναλαμβάνει την νομική εκπροσώπηση του Γιάννη Καλλιάνου. ***** Ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, επεκτείνεται το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», ακολουθεί η ψυχική υγεία. ***** Απίστευτες εικόνες στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ - Εισβολή Αστυνομίας, ξύλο και συλλήψεις φοιτητών. ***** Οι ΗΠΑ κατηγορούν ανοιχτά την Κίνα για εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

«ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ» ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Σε διάστημα μικρότερο των 15 ημερών, η Γαλλία και η Γερμανία έγιναν στόχος δύο τρομοκρατικών επιθέσεων κάθε μία, τζιχαντιστικής υπογραφής ή εμπνεύσεως. Ομαδικές δολοφονίες ή στοχευμένες επιχειρήσεις, οι επιθέσεις αυτές είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκωδικοποιηθούν, αλλά πραγματοποιούνται σε μία αποδυναμωμένη και εν μέσω υπαρξιακής κρίσης ΕυρώπηΟπλισμένοι και ένα φορτηγό, ένα τσεκούρι, μία βόμβα ή ένα μαχαίρι, οι δολοφόνοι της Νίκαιας, του Βύρτσμπουργκ, του Ανσμπαχ και του Σεντ-Ετιέν-ντυ-Ρουβρέ ακολούθησαν κατά γράμμα τις εντολές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που έχει ζητήσει από τους υποστηρικτές της «να σκοτώσουν απίστους με οποιονδήποτε τρόπο».

Όπως γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτή η «τρομοκρατία της διπλανής πόρτας», όπως την χαρακτήρισε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολένς, με την επικίνδυνα αυξανόμενη συχνότητα και με την ποικιλομορφία των δραστών, μπορεί να προκαλέσει μεταδοτικά φαινόμενα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πρόσφυγες, Brexit, άνοδος του λαϊκισμού και κρίσεις ταυτότητας... η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση και οι επιθέσεις έπληξαν τις δύο χώρες που είναι και οι ευρωπαϊκές κινητήριες δυνάμεις: Τη Γερμανία, που δέχθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, από το 2015, και τη Γαλλία, χώρα με την μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη. «Η σημερινή συγκυρία δεν βοηθά. Είναι δυνατόν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη να ενισχύσει βίαιες τάσεις εκατοντάδων ανθρώπων» σύμφωνα με την Έμιλι Γουιντερμπόθαμ, ερευνήτρια του Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI). «Πρέπει να παραμείνουμε πολύ επιφυλακτικοί, διότι τα κίνητρα και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε μίας από τις επιθέσεις είναι πολύ διαφορετικά... ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει μία αυξανόμενη προδιάθεση για τη χρήση βίας, για οποιονδήποτε λόγο».

«Μετάδοση είναι μία ισχυρή λέξη», λέει από την πλευρά του ο Tahir Abbas, ειδικός σε θέματα ριζοσπαστισμού στο RUSI. «Αλλά είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής», προσθέτει αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, τον σεισμό που προκάλεσε το βρετανικό δημοψήφισμα και η οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη.

Κίνδυνος μίμησης

«Οφείλουμε να σταματήσουμε και να αναλογισθούμε, να αναλύσουμε και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πώς φθάσαμε εδώ», επιμένει από την πλευρά του ο Γάλλος ψυχαναλυτής Ρολάν Γκορί. «Οι δημοκρατίες που αποτελούν στόχο του Ισλαμικού Κράτους ενσαρκώνουν τον διαφωτισμό, την ηθική, την ελευθερία, αλλά έχουν επίσης και μία σκοτεινή πλευρά: τη θρησκεία της αγοράς, τον εγωισμό, τον άκρατο ατομικισμό...», επισημαίνει. Ακόμη και αν ορισμένες επιθέσεις μπορεί να έχουν ιδεολογικά κίνητρα, μέχρι να έχουν οργανωθεί από το Ισλαμικό Κράτος, οι ειδικοί ανησυχούν για ένα φαινόμενο μιμητισμού που είναι πιθανόν να προκληθεί.



Ψυχολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες εξετάζουν εδώ και καιρό τη σύνδεση ανάμεσα στην τρομοκρατία, από τη μία πλευρά, και την δημοσιογραφική κάλυψη και τη δημοσιότητα, από την άλλη, υπενθυμίζει ο Δρ. Μάικλ Τζέτερ, ερευνητής του University of Western Australia, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει έρευνες για το θέμα μελετώντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον κόσμο από το 1970, περί τις 60.000«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ερευνών μου, υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον μεγάλο βαθμό δημοσιογραφικής κάλυψης και την αύξηση της τρομοκρατίας. Εάν μπει κανείς στη θέση μία τρομοκρατικής οργάνωσης, ο μεγάλος αντίκτυπος στα μέσα ενημέρωσης, η δημοσιότητα, είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκει», λέει και προειδοποιεί: «Όλη αυτή η προβολή που δίνεται στις επιθέσεις αυτές μπορεί να ενθαρρύνει μιμητές» από άτομα που επαναλαμβάνουν βίαιες πράξεις για τις οποίες δεν σταματά να μιλά όλος ο κόσμος. 

Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε ήδη στη Γαλλία, όπου πολλά μέσα ενημέρωσης απέχουν από την δημοσίευση φωτογραφιών των δραστών επιθέσεων ή και των ονομάτων τους, ώστε να αποφεύγουν την ηρωοποίησή τους και να μην πέφτουν στην παγίδα του της προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους.


Η πλειοψηφία των Γερμανών απορρίπτει την πολιτική ασύλου της Μέρκελ

Εν τω μεταξύ, το 57% των Γερμανών απορρίπτει την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου για την παροχή ασύλου στους πρόσφυγες, ενώ πάνω από το 50% θεωρεί ότι δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες των πολιτών. Περισσότεροι είναι οι άντρες που τάσσονται κατά της πολιτικής της Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Εmnid για το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν24, τον τηλεοπτικό σταθμό του ομίλου «Welt». Η δημοσκόπηση διεξήχθη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε διάφορες γερμανικές πόλεις.

Το ποσοστό των ψηφοφόρων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) που απορρίπτουν την πολιτική της Μέρκελ ανέρχεται σε 42%. Επίσης την πολιτική αυτή απορρίπτουν επτά στους δέκα ερωτηθέντες Σοσιαλδημοκράτες. Εν τούτοις το αίσθημα ασφαλείας των Γερμανών πολιτών δεν άλλαξε δραματικά από τις επιθέσεις αυτές. Το 61% απάντησε ότι αισθάνεται την ίδια ασφάλεια στη χώρα του όπως και πριν. Εξ αυτών τα 2/3 έχουν ηλικία άνω των 50 ετών. Στους νεότερους, έως 29 ετών, το ποσοστό είναι 58% και στις ηλικίες μεταξύ 30 και 49 ετών είναι 54%.

Τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο ζωής του μετά τις αιματηρές επιθέσεις. Εν τούτοις, το 1/5 δηλώνει ότι θα αποφύγει να παρίσταται σε μεγάλες εκδηλώσεις λόγω φόβου. Το 1/10 των ερωτηθέντων αναφέρει ότι θα αποφεύγει να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Περίπου το ίδιο ποσοστό των ερωτηθέντων είπαν ότι θα ορίσουν αυστηρότερους κανόνες στα παιδιά τους προκειμένου να τα προστατεύσουν καλύτερα.

Στο ερώτημα ποιον θα ψηφίζατε αν την Κυριακή γίνονταν εκλογές, το 35% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και το 23% τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Η Αριστερά (Die Linke) θα ελάμβανε ποσοστό 10% και οι Πράσινοι (Die Grünen) ποσοστό 12%. Το δεξιό λαϊκιστικό αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10% και τέλος το μη εκπροσωπούμενο σήμερα στην γερμανική Βουλή φιλελεύθερο κόμμα της Γερμανίας FDP 5%.


Πρέπει να πολεμήσουμε την τρομοκρατία και να προστατεύσουμε όλους εκείνους που απειλούνται από αυτή, δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Τόνισε παράλληλα ότι η Γερμανία, «θα μείνει πιστή στις αρχές της», παρέχοντας καταφύγιο σε αυτούς που το αξίζουν. «Οι τρομοκράτες θέλουν να διαλύσουν τη συνοχή μας και την αίσθησή μας ως κοινότητα, καθώς και να επηρεάσουν τον τρόπο ζωής μας και την προθυμία μας να φιλοξενούμε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη» σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Βλέπουν έχθρα και φόβο μεταξύ των πολιτισμών, όπως και μεταξύ των θρησκειών, όμως εμείς στεκόμαστε με αποφασιστικότητα απέναντι σε αυτό» πρόσθεσε, υπερασπιζόμενη τη μεταναστευτική πολιτική που έχει ακολουθήσει και για την οποία έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις. «Θα τα καταφέρουμε» υπογράμμισε.

Η Μέρκελ διέκοψε τις διακοπές της και επέστρεψε στο Βερολίνο για να δώσει συνέντευξη Τύπου, μετά από σειρά επιθέσεων σε διάστημα μια εβδομάδας που άφησαν πίσω τους 11 νεκρούς και δεκάδες τραυματίεςΕμφανίστηκε πεπεισμένη ότι η Γερμανία «θα τα καταφέρει» να ανταποκριθεί στην πρόκληση τόσο της προσφυγικής κρίσης, όσο και της «ισλαμιστικής τρομοκρατίας» και δήλωσε για πρώτη φορά ότι: «Ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός έχει φθάσει στην Γερμανία» και έκανε λόγο για «πόλεμο» εναντίον του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», αλλά όχι εναντίον του Ισλάμ.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Τουρκία, μίλησε για «πολύ σκληρή αντιμετώπιση» των πραξικοπηματιών, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις επιτυχίες, όπως η δράση της FRONTEX και η συμφωνία με την Τουρκία. Ωστόσο δήλωσε απογοητευμένη από το γεγονός ότι η ανακατανομή των προσφύγων προχωρά πολύ αργά και αναφέρθηκε σε 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Η Μέρκελ παρουσίασε σχέδιο εννέα σημείων για την καλύτερη αντιμετώπιση επιθέσεων στο μέλλον. Σε αυτό περιλαμβάνονται η μείωση των εμποδίων για την επαναπροώθηση όσων ζητούν άσυλο, ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ριζοσπαστικοποίηση προσφύγων και προετοιμασίες για επιχειρήσεις των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό, όταν πρόκειται για μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις. Τόνισε δε: «Πάντα, όπου υπάρχουν κενά, πρέπει να δρούμε και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εγγυηθεί την ασφάλεια στο ελεύθερο δημοκρατικό Κράτος Δικαίου μας».

Στο σχέδιό της περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κοινές αντιτρομοκρατικές ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, καθώς και η επίσπευση της έγκρισης της εδώ και έναν χρόνο σχεδιαζόμενης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την νομοθεσία σχετικά με τα όπλα.
Βάσει αυτής, το εμπόριο όπλου μέσω Διαδικτύου θα απαγορευθεί. Επιπλέον, μια Αρχή θα ασχοληθεί με αποκωδικοποίηση της επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου. Τάχθηκε ακόμη υπέρ μιας καλύτερης διεθνούς ανταλλαγής πληροφοριών και μιας καλύτερης συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών.

Ερωτηθείσα για την γερμανική παρέμβαση στο θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για δημοσιονομική παρέκκλιση, περιορίστηκε να διευκρινίσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε μια ενισχυμένη διαδικασία ελέγχου του ελλείμματος και ότι η απόφαση που ελήφθη σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει πια το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στην αναμενόμενη ερώτηση σχετικά με το αν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα και για τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία το 2017, έδωσε την πάγια, ως τώρα, απάντησή της: «Θα το ανακοινώσω την κατάλληλη στιγμή και σήμερα δεν είναι αυτή». Όταν ερωτήθηκε αν είχε πρόσφατα κάποιον εφιάλτη, στον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, απάντησε μονολεκτικά: «Όχι».
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ