ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Στη ΓΑΔΑ παραμένει ο Φλώρος μέχρι την απολογία του, μετά από το ξύλο στη Βουλή. ***** Στ. Κασσελάκης: Στις Ευρωεκλογές διεκδικούμε την πρωτιά. ***** Αλ. Χαρίτσης: Σήμερα απαντάμε στην απαξίωση και τον ευτελισμό της πολιτικής - 42 οι υποψήφιοι της Νέας Αριστεράς. ***** Γ. Καλλιάνος: Ευθύνες στους γιατρούς του «Αττικόν» για τον πατέρα του - «Αγαπητέ φίλε μου Άδωνι, δεν τα βάζω μαζί σου». ***** Λευκός Οίκος: Ζητά απαντήσεις από το Ισραήλ για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα. ***** ΗΠΑ: Έστειλαν πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

WELT: TO EUROGROUP ΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Le Monde: Επιτέλους μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης άνοιξαν τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης υπό αυστηρούς όρους. Στο θέμα του χρέους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να ικανοποιήσει γερμανικά αιτήματα. Στην εκταμίευση της δόσης υπό προϋποθέσεις εστιάζoυν, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup, οι γερμανικές εφημερίδες στις ιστοσελίδες τους.

«Το Eurogroup σώζει την Ελλάδα με νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων» είναι ο τίτλος της Die Welt. «Το Eurogroup συμφώνησε σε νέα βοήθεια για την Ελλάδα» γράφει το Spiegel OnLine. Στα άρθρα διευκρινίζεται ότι για να δοθεί τμηματικά το ποσό των 10,3 δισ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από διορθώσεις των μέτρων που ψήφισε το περασμένο Σαββατοκύριακο το Κοινοβούλιο. Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, τόσο τα ειδησεογραφικά πρακτορεία όσο και ο γερμανικός τύπος χαρακτηρίζουν τις διαπραγματεύσεις ως παρτίδα τρόμου μέχρι τέλους. Κύριο εμπόδιο ήταν η σθεναρή αντίσταση πολλών χωρών της Ευρωζώνης, αλλά κυρίως της Γερμανίας, να μην αρχίσει η συζήτηση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πριν το 2018, δηλαδή πριν τη διενέργεια των γερμανικών βουλευτικών εκλογών.

Επ' αυτού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που λίγες ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup ζητούσε άμεση και χωρίς όρους ελάφρυνση του χρέους, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο Eurogroup καθορίστηκε ένας οδικός χάρτης με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα που τοποθετούνται τους επόμενους μήνες περιλαμβάνονται μεταβολές στην αποπληρωμή των δανείων, έτσι ώστε αυτή να πραγματοποιείται με μεγαλύτερη κανονικότητα. Μεσοπρόθεσμα, μέχρι το τέλος του 2018, και υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των όρων του προγράμματος από την Ελλάδα και εφόσον υπάρξουν χρηματοδοτικά κενά, το Eurogroup δεν απέκλεισε την επιστροφή κερδών που πέτυχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τις ελληνικές μετοχές.

Σε μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος, στο Eurogroup δόθηκε το πράσινο φως για έναν οδικό χάρτη σε ό,τι αφορά το χρέος, με την τελευταία και πιο σημαντική φάση να μετατίθεται για μετά το 2018, οπότε προσδιορίστηκε χρονικά η έναρξη της πραγματικής συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Με αυτό το αποτέλεσμα ικανοποιούνται οι θέσεις με τις οποίες προσήλθε στις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Να παραμείνει το ΔΝΤ και στο τρίτο πρόγραμμα, απαράβατος όρος για τη Γερμανία αλλά και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός για το οποίο το Ταμείο εξέφρασε ήδη την πρόθεσή του, να μεταφερθεί η ουσιαστική συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, δηλαδή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, και τέλος να μη μεταβληθεί σε ουσιώδη σημεία η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προβλήματα στη κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης της επόμενης δόσης στα μέσα Ιουνίου από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης.

Le Monde: Επιτέλους μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα

«Η Ευρωζώνη έχει, επιτέλους, μια "συνολική" συμφωνία για το ελληνικό χρέος» υπογραμμίζει από την πλευρά της η εφημερίδα Le Monde, σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριάς της στις Βρυξέλλες για τις αποφάσεις του Eurogroup. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα υπήρξε ατελείωτη, «εποικοδομητική αλλά δύσκολη» σύμφωνα με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί«Τελικά, όμως, όλοι έχουν αυτό που ήθελαν. Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα στην Αθήνα και οι Ευρωπαίοι ήταν σε θέση να κομίσουν μια συνολική συμφωνία, μετά από 10 περίπου ώρες διαπραγματεύσεων. Στόχος ήταν να αποφευχθεί, με κάθε κόστος, μια νέα ελληνική κρίση που θα κινδύνευε να μολύνει το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ειδική αναφορά γίνεται στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος χαιρέτισε το αποτέλεσμα: «Είναι μια σημαντική στιγμή στο μακρύ ελληνικό πρόγραμμα, μια σημαντική στιγμή για τον καθένα από εμάς, από το περασμένο καλοκαίρι που περάσαμε μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης», είπε. «Αυτή η συμφωνία είναι η πρώτη πράξη εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα του σήμερα» σχολίασε από την πλευρά, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.


Η συντάκτρια εξηγεί ότι η συμφωνία επιτρέπει δυο σημαντικά πράγματα: «Την εκταμίευση των νέων δόσεων των δανείων και μια ελάφρυνση του χρέους». «Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο, από τον Ιούνιο, για την εκταμίευση μιας δόσης δανείου ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Περίπου 2,8 δισ. επιπλέον προβλέπεται να ακολουθήσουν στις αρχές φθινοπώρου, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση ορισμένου τμήματος της δημόσιας περιουσίας, ότι θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και τη βελτίωση της διαχείρισης των τραπεζών κλπ. Αυτό το ποσό των 10,3 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας των 86 δισ. ευρώ, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015, να συνεχίσει την πορεία του... Θα επιτρέψει κυρίως στο ελληνικό κράτος να αποφύγει μια κατάσταση αδυναμίας απέναντι στις υποχρεώσεις του, τη στιγμή που έχει αρχίσει να ξεμένει από μετρητά και ενώ τον Ιούλιο έχει να εξοφλήσει 3 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ», σημειώνει.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι το Eurogroup αποδέχθηκε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «τουλάχιστον έως το τέλος του 2018, στο τέλος του τρίτου σχεδίου βοήθειας προς τη χώρα». Εξηγεί ότι η διαδικασία θα περάσει με πράξεις τεχνικού χαρακτήρα με την εξαγορά ομολόγων από τον ESM για την εξομάλυνση των επιτοκίων που συνδέονται με τα διάφορα δάνεια προς την Ελλάδα. Εάν όλα πάνε καλά, οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν να επανεξετάσουν στο τέλος του προγράμματος, νέα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους, δηλαδή, μεγαλύτερες περιόδους απόσβεσης, περιόδους χάριτος χωρίς πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου, προκειμένου να διατηρηθούν οι ακαθάριστες ανάγκες της χώρας (ακαθάριστη αποταμίευση) κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, καταλήγει το δημοσίευμα.
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ