ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Τέμπη: Έρευνα της Αντεισαγγελέως Εφετών Λάρισας για το «μπάζωμα» στον τόπο του δυστυχήματος. ***** Στα Δικαστήρια ο Φλώρος μετά τον ξυλοδαρμό - Θα καταθέσουν 3 μάρτυρες πριν την απολογία του. ***** ΣΥΡΙΖΑ: Τολμάει ο κ. Μητσοτάκης να πει ότι δεν θέλει τις ψήφους των ακροδεξιών μορφωμάτων; ***** ΠΑΣΟΚ: Προεκλογική φιέστα της Κυβέρνησης με την κωδική ονομασία ΑΙΓΙΣ. ***** Γιάννης Καλλιάνος: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του - Ο Αλέξης Κούγιας αναλαμβάνει την νομική εκπροσώπηση του Γιάννη Καλλιάνου. ***** Ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, επεκτείνεται το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», ακολουθεί η ψυχική υγεία. ***** Απίστευτες εικόνες στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ - Εισβολή Αστυνομίας, ξύλο και συλλήψεις φοιτητών.

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: «ΟΧΙ» ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ

Σάββας Ρομπόλης: Η ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης
Στόχος της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού είναι να μην είναι η σύνταξη φιλοδώρημα, επισήμανε ο τέως υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, διαψεύδοντας δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», το οποίο αναφερόταν σε «σχέδιο - σοκ για τις συντάξεις».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, (ΑΜΠΕ), στην Θεσσαλονίκη «Πρακτορείο FM 104,9», ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την έκπληξή του για το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντάς το «απολύτως φανταστικό». Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα αναφέρεται σε σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει προτείνει ο κ. Κατρούγκαλος και το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ανώτατη σύνταξη 600 ευρώ.

«Έχω συγκροτήσει επιτροπή για αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ωστόσο, η επιτροπή δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, πολύ περισσότερο σε τέτοια τερατώδη πράγματα, όπως πρόταση για 600 ευρώ ανώτατη σύνταξη», διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος. «Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού προβλέπει η σύνταξη να μην είναι σύνταξη - φιλοδώρημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού, η εθνική σύνταξη θα είναι ίδια για όλους, θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και πάνω σε αυτήν θα προστίθεται η κύρια σύνταξη, που θα είναι συνάρτηση των εισφορών και του εργασιακού βίου του κάθε εργαζόμενου. «Το δημοσίευμα αναφέρεται ακριβώς στα αντίθετα πράγματα», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος«Στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι δεν συντηρούν μονάχα τον εαυτό τους, αλλά τα άνεργα παιδιά τους και εγγόνια τους. Για μας είναι ένα μεγάλο στοίχημα να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μια εθνική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος» κατέληξε.

Ειδικές ομάδες εργασίας για το ασφαλιστικό

Ομάδες εργασίας που θα καταθέσουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένες προτάσεις για επιμέρους θέματα του ασφαλιστικού αποφάσισε να δημιουργήσει η 12μελής Επιτροπή Σοφών, καθώς ο χρόνος πιέζει και το έργο που έχει αναλάβει είναι δαιδαλώδες.

Κατά τη χθεσινή δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής, αφού από όλα τα μέλη επισημάνθηκε το δύσκολο εγχείρημα αλλά και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν ειδικές ομάδες εργασίες, κάθε μία από τις οποίες θα αναλάβει έναν συγκεκριμένο τομέα. Για παράδειγμα, μία ομάδα θα επεξεργαστεί προτάσεις για τα ισοδύναμα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το κόστος εφαρμογής της εν λόγω απόφασης εκτιμάται σε πάνω από 2 δισ. ευρώ. Μεταξύ των υπο-τομέων που θα συζητηθούν είναι η αρχιτεκτονική του νέου συστήματος, οι ενοποιήσεις και οι συγχωνεύσεις, η χρηματοδότησή του αλλά και οι παροχές.

Το έργο της επιτροπής δυσκολεύει περισσότερο, καθώς, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ., που αποτελούν τους δύο διεκδικητές της καθοριστικής πρώτης θέσης, μέσω των προγραμμάτων που σχεδιάζουν, ανατρέπουν κατά πολύ τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών, όπως αυτές περιγράφονται στο τρίτο μνημόνιο. Αυτό βέβαια που δεν μπορεί να ανατραπεί είναι η δέσμευση για μείωση των κοινωνικών δαπανών κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ εντός του 2016. Να σημειωθεί ότι έως τα μέσα Οκτωβρίου η επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει μελέτη με τα θεσμικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος, την αναλογιστική εκτίμηση της λειτουργίας του αλλά και μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση.

Οι επιμέρους ομάδες εργασίας θα συνεδριάζουν αυτόνομα, από τις 11 Σεπτεμβρίου και μετά, ενώ νέα συνάντηση της επιτροπής, σε πλήρη σύνθεση, θα γίνει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης

Η «αβέβαιη περιπέτεια» που πλήττει το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, αλλά και την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας, ιδιαίτερα τα τελευταία έξι χρόνια, σταδιακά και ανησυχητικά μεταμορφώνεται, υπό την εποπτεία και τη συστηματική παρακολούθηση του «αόρατου χεριού των δανειστών», σε ουσιαστική ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης και σε συρρίκνωση των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων, αναφέρει σε άρθρο του στην «Εφημερίδας των Συντακτών», ο Σάββας Γ. Ρομπόλης, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και τέως Διευθυντής του Ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ.

Η μεταμόρφωση αυτή οδηγεί στην εφαρμογή της αρχής «των ελάχιστων προδιαγραφών» του νόμου περί φτωχών του 19ου αιώνα, με την έννοια ότι η όποια κοινωνική παροχή ακόμη και της κύριας σύνταξης θα εξαρτάται «από το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης με τη δημιουργία ατομικών μερίδων ανά ασφαλισμένο και παρακράτηση ενός ποσού κλιμακούμενου ανάλογα με το εισόδημα για τη χρηματοδότηση του συστήματος. Το τελικό ποσό σύνταξης που θα προκύπτει από τους κανόνες νοητής κεφαλαιοποίησης θα προστίθεται στην εθνική σύνταξη».

Με άλλα λόγια, επιδιώκεται το σύστημα κεφαλαιοποίησης που θα εφαρμοστεί μετά τη συγχώνευση των 11 ταμείων επικουρικής ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) να εφαρμοστεί και στα ενοποιημένα τρία ταμεία κύριας ασφάλισης, με ελεύθερη πτώση, εκτός των επικουρικών, και των κύριων συντάξεων, χωρίς ταυτόχρονα να μπορεί να υποστηριχθεί ποσοτικά η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Μια τέτοια προοπτική προδιαγράφει, εκτός από την ουσιαστική ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης και την καταστρατήγηση των βασικών αρχών σύστασης και λειτουργίας της, την εμβάθυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη διεύρυνση της φτωχοποίησης και της απογοήτευσης του πληθυσμού, κ.λπ., και, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, η όξυνση του «κοινωνικού ζητήματος» θα οδηγήσει σε όξυνση του «πολιτικού ζητήματος».


Η παρατήρηση αυτή σε όρους του Τόμας Καρλάιλ (1905) σημαίνει ότι: «Εάν δεν κάνουμε κάτι, κάποια μέρα αυτό θα γίνει από μόνο του και με τρόπο που δεν θα ευχαριστεί κανέναν». Υπ’ αυτή την έννοια, απαιτείται ως πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και εκλογικό σύστημα στις παρούσες συνθήκες της προεκλογικής περιόδου να κάνουμε κάτι αντίστοιχα σοβαρό με τη συνθετότητα και την πολυπλοκότητα του ασφαλιστικού προβλήματος.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ