LIVE-ΒΟΥΛΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ - Σε υψηλους τονους η συζητηση


Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΥΨΟΥΣ 800 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟ 2016

Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ύψους 800 εκατ. ευρώ θα κληθεί να εφαρμόσει η νέας κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει πως ο Προϋπολογισμός του 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αρχίσει να καταρτίζει το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2016, στο οποίο έχει ενσωματώσει όλες τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που ψήφισε τον Ιούλιο και το Αύγουστο η παρελθούσα Βουλή. Οι δημοσιονομικές αυτές παρεμβάσεις οδηγούν το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού από έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ εφέτος σε πλεόνασμα 0,05% του ΑΕΠ το 2016.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες για να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου που αναφέρεται σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ θα απαιτηθούν αλλαγές στο ασφαλιστικό ύψους 800 εκατ. ευρώ, κάτι στο οποίο έχει επέλθει συμφωνία με τους πιστωτές.


Με το νέο Μνημόνιο η Ελλάδα δεσμεύθηκε πως θα εφαρμόσει εμπροσθοβαρείς παραμετρικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων του συστήματος ΦΠΑ και του συνταξιοδοτικού συστήματός της, αλλά και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ενίσχυση της φορολογικής συμμορφώσεως, την διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, καθώς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σε μεγάλο βαθμό οι παρεμβάσεις στον ΦΠΑ έχουν δρομολογηθεί, αφού οι αλλαγές στα νησιά θα ισχύσουν από τον Οκτώβριο και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει από τον Οκτώβριο να δρομολογήσει τις αλλαγές στις συντάξεις, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει δημοσιονομικά να αποδώσουν άμεσα. Βάσει του Μνημονίου η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, την καθιέρωση στενότερης σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών, την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων, την εναρμόνιση των κανόνων σχετικώς με τους θεσμοθετημένους  πόρους που στηρίζουν τα ταμεία και την σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ με όσα ισχύουν στα άλλα ταμεία.

Επίσης, όλα δείχνουν ότι πάμε σε ένα ενιαίο σύστημα για όλους με ένα Ταμείο. Αλλαγή που θα σημάνει και αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, αλλά και των αποδοχών για τους συνταξιούχους. Οι δανειστές πιέζουν πάνω στο παλιό σενάριο για την ενοποίηση επικουρική και κύριας σύνταξης. Το σενάριο αυτό προβλέπει αναπλήρωση σε ποσοστό 70% του μισθού, δηλαδή φέρνει μείωση 10% στα σημερινά ποσά που ανεβάζουν το ποσοστό αναπλήρωσης στο 80% αν υπολογίσει κανείς ξεχωριστά κύρια και επικουρική. Παράλληλα το νέο σχέδιο προβλέπει ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα με μεταβατικό στάδιο τριών ταμείων των σημερινών ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ ως το 2017.

Παράλληλα το κράτος δεν θα εγγυάται παρά ένα μίνιμουμ ποσό στη σύνταξη που θα υπολογίζεται με βάση το όριο της φτώχειας. Αυτό σημαίνει ότι με τα δεδομένα του 2014 μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσό 380 ευρώ, όμως με τα σημερινά δεδομένα το ποσό αυτό μπορεί να πέσει ακόμη και στα 360 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της σύνταξης από κει και πάνω θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές του καθενός ξεχωριστά οι οποίες μάλιστα θα υπολογίζονται στο σύνολο του εργασιακού βίου και όχι με βάση της καλύτερη πενταετία και έτσι αναμένονται και νέες μειώσεις στα ποσά των συντάξεων.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ