ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Στη ΓΑΔΑ παραμένει ο Φλώρος μέχρι την απολογία του, μετά από το ξύλο στη Βουλή. ***** Στ. Κασσελάκης: Στις Ευρωεκλογές διεκδικούμε την πρωτιά. ***** Αλ. Χαρίτσης: Σήμερα απαντάμε στην απαξίωση και τον ευτελισμό της πολιτικής - 42 οι υποψήφιοι της Νέας Αριστεράς. ***** Γ. Καλλιάνος: Ευθύνες στους γιατρούς του «Αττικόν» για τον πατέρα του - «Αγαπητέ φίλε μου Άδωνι, δεν τα βάζω μαζί σου». ***** Λευκός Οίκος: Ζητά απαντήσεις από το Ισραήλ για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα. ***** ΗΠΑ: Έστειλαν πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία.

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ VD

Για πρώτη φορά στην ιστορία και 70 χρόνια μετά τη λήξη του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία διαφοροποιεί τη στάση της σε ό,τι αφορά το ελληνικό αίτημα περί καταβολής πολεμικών επανορθώσεων για τα εγκλήματα των ναζί σε βάρος των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Η αρχή έγινε με τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος μετά τη «συγγνώμη» που ζήτησε πέρυσι από τους συγγενείς των θυμάτων, επανήλθε στο θέμα των αποζημιώσεων, τασσόμενος για πρώτη φορά υπέρ της εξέτασης του σχετικού ελληνικού αιτήματος.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, πριν λίγες ημέρες, ο κ. Γκάουκ δήλωσε: «Εμείς δεν είμαστε βέβαια μόνο αυτοί που είμαστε σήμερα, αλλά και οι απόγονοι εκείνων, που άφησαν ίχνη ερήμωσης στην Ευρώπη κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, για τα οποία επί πολύ καιρό προς ντροπή μας γνωρίζαμε λίγα πράγματα. Είναι σωστό, αν μία χώρα με συνείδηση της ιστορίας της, όπως η δική μας, εξετάσει ποιες δυνατότητες επανορθώσεων θα μπορούσαν να υπάρξουν».

Ο Γκάουκ σημείωσε ότι ως Πρόεδρος της Γερμανίας δεν εκπροσωπεί κάποια άλλη νομική άποψη, πέραν της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία αρνείται τις επανορθώσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον «τη συζήτηση για τις διάφορες προτάσεις, να υπάρξει ανταπόκριση στην ανάγκη πολλών Ελλήνων για μία μορφή επανορθώσεων», προσθέτοντας πως επιθυμεί «η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει κάτι πιο δεσμευτικό, από ότι κάνει έως τώρα».

Ο Γερμανός Πρόεδρος διαπίστωσε, όπως τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα, την δυσθυμία για τον χειρισμό των γερμανικών εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα, κατά την επίσκεψή του πέρυσι την Άνοιξη στην Ελλάδα.



Μετά τη συνέντευξη του Προέδρου της Γερμανίας, ακολούθησαν και οι δηλώσεις της Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες, επίσης για πρώτη φορά, αφήνει και η ίδια ανοιχτό το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων. Συγκεκριμένα, ενόψει της συμπλήρωσης 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε, στις δηλώσεις της, την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, δείχνοντας κατανόηση για τα ανοικτά τραύματα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες. Η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε όσους επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. 

Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική διαχωριστική γραμμή». «Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού», επισήμανε, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία. «Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι θα είναι για την ίδια «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με τον Ρώσο Πρόεδρο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών», για τους οποίους ευθύνεται η Γερμανία στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ήσυχος για τον Γκάουκ: Δείγμα ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού

«Τα όσα αναφέρει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, αποτελούν μια συμβολή στην προσπάθεια που και εμείς κάνουμε να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος, για μια Ευρώπη χωρίς σκιές από το παρελθόν, που θα κοιτάζει κατάματα την ιστορία της, χωρίς ενοχικά συμπλέγματα. Είναι ένα δείγμα του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού» αναφέρει σε δήλωση του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος«Είναι, όμως, και μια αποστομωτική απάντηση σε όσους ισχυρίζονται πως η διεκδίκηση από την πλευρά μας των οφειλών της Γερμανίας από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελεί πράξη που στρέφεται κατά της Γερμανίας. Ο ελληνικός λαός έχει δεσμούς με τον γερμανικό λαό που δεν κατάφερε ούτε ο ναζισμός να διασπάσει οριστικά» κατέληξε.

Η Χρυσοβελώνη για τον Γκάουκ: Μια πρώτη δικαίωση…

«Η στήριξη του Προέδρου της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, στο ελληνικό αίτημα για την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων συνιστά μια πρώτη δικαίωση για την πατρίδα μας σε ηθικό και πολιτικό επίπεδο. Είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού με μεγάλο πολιτικό βάθος και περιεχόμενο» αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Με τις δηλώσεις του στη Sueddeutsche Zeitung ο κ. Γκάουκ υιοθετεί απόλυτα την ηθική και πολιτική βάση του ελληνικού προτάγματος για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων. Αναγνωρίζει ότι το δίκαιο του αιτήματος δεν παραγράφεται και δεν αναστέλλεται και στέλνει ηχηρό μήνυμα-ράπισμα σε όσους ανιστόρητους, επιμένουν να υποστηρίζουν ότι αποτελεί εχθρική ενέργεια προς τη Γερμανία» επισημαίνει η κ. Χρυσοβελώνη, προσθέτοντας ότι: «Η στήριξή του αυτή συνιστά ταυτόχρονα και δικαίωση των προσπαθειών του Κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου που έχουν θέσει ως μέγιστη ηθική και πολιτική προτεραιότητα τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων».

«Με την κίνησή του αυτή ο κ. Γκάουκ δρομολογεί εξελίξεις προς την κατεύθυνση να υπάρξει έμπρακτα θετική ανταπόκριση εκ μέρους της Γερμανίας με στόχο να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος του ελληνικού λαού, που πλήρωσε με το αίμα του και δυσανάλογα σε σχέση με πολλούς άλλους τη ναζιστική θηριωδία» καταλήγει στη δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Κωνσταντοπούλου: Σήμερα οι γερμανικές αποζημιώσεις, αύριο το χρέος

Είναι η πρώτη φορά που με τόσο επίσημο τρόπο ανοίγει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών από γερμανικής πλευράς, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με αφορμή την υποστήριξη από την πλευρά του Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στα αιτήματα της Ελλάδος για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων.

«Τιμώντας την επέτειο εκτέλεσης των αγωνιστών της Καισαριανής ο Πρόεδρος της Γερμανίας προέβη χθες σε μια ιστορικής σημασίας δήλωση, με την οποία συνομολογεί την ανάγκη διερεύνησης της προοπτικής καταβολής των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που με τόσο επίσημο τρόπο ανοίγει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών από γερμανικής πλευράς» δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου. 

Η πρόεδρος της Βουλής η οποία είναι και πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής  του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών) υπογράμμισε πως «Αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ζήτημα προωθείται με συντονισμένο και επίσημο τρόπο από ελληνικής πλευράς από την διακομματική επιτροπή της Βουλής,  από τους Έλληνες ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο, από τον πρωθυπουργό της χώρας και την κυβέρνηση και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Ας θυμηθούμε όλοι τον υπουργό που, προ τριετίας, δήλωνε ότι ''δεν υπάρχει φάκελος για τις γερμανικές αποζημιώσεις'' κι ας συνειδητοποιήσουμε ότι τα πάντα είναι ζήτημα διεκδίκησης και πολιτικής βούλησης. Σήμερα, οι γερμανικές αποζημιώσεις, αύριο το χρέος» δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.
ΑΜΠΕ 

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ