ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΣΥΡΙΖΑ για e-mail αποδήμων: Έμμεση παραδοχή από ΥΠΕΣ για «παράνομη επεξεργασία». ***** ΤτΕ: Στα 2,4 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το Α΄ τρίμηνο. ***** Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 4ο αίτημα πληρωμής 2,3 δισ. ευρώ για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. ***** Γάζα: «Άκαρπες» οι συνομιλίες Ισραήλ - Χαμάς για εκεχειρία και ομήρους.

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Γκ. Χαρδούβελης: Θα έχουμε σκίσει το μνημόνιο όταν βρούμε εναλλακτική χρηματοδότηση
Η Ελλάδα θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέρος του οποίου λήγει τον Μάρτιο, ωστόσο, οι αποπληρωμές στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανήκουν σε άλλη κατηγορία και θα χρειαστεί να συζητηθούν με τους πιστωτές, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στο Associated PressΟ Γιάννης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του είπε πως  η Ελλάδα σκοπεύει να ξεκινήσει συνομιλίες με τους πιστωτές της για την αναδιάταξη του χρέους, προκειμένου να καταστήσει το τεράστιο χρέος της χώρας βιώσιμο ενώ παράλληλα θα πρέπει να εργαστεί για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τον Απρίλιο.

«Στις αποπληρωμές στο ΔΝΤ ασφαλώς θα δώσουμε προτεραιότητα. Δεν πρόκειται να είμαστε η πρώτη χώρα που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. Θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι αν χρειαστεί να το κάνουμε αυτό μόνοι μας, και θα το κάνουμε» υπογράμμισε. «Όσον αφορά στις αποπληρωμές προς την ΕΚΤ, αυτές  ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία και θα πρέπει να καθορίσουμε αυτό το ζήτημα σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο, η Αθήνα δεν πρόκειται να ζητήσει καθυστέρηση όσον αφορά στις υποχρεώσεις  της προς την ΕΚΤ, αλλά θα αναζητήσει κάποιου είδους συμφωνία που  που θα κάνει πιο εύκολη την αποπληρωμή. Το Associated Press κάνει αναφορά για τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με το Eurogroup και την ανάγκη η Ελλάδα να παρουσιάσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων τα οποία πρέπει να μετατραπούν σε συγκεκριμένα μέτρα έως τον Απρίλιο. «Η συμφωνία του Απριλίου αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Και αυτό είναι η επιτακτική ανάγκη μας» είπε ο κ. Βαρουφάκης.
«Την ίδια στιγμή, και ανεξάρτητα από τη συμφωνία του Απριλίου, η οποία είναι βασισμένη και επικεντρωμένη στις μεταρρυθμίσεις, έχουμε πρόθεση να έχουμε συνομιλίες με τους εταίρους και τους θεσμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους» αναφέρει.



Από την άλλη πλευρά, την εκτίμηση ότι το μνημόνιο θα το έχουμε σκίσει όταν θα βρούμε μία εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «Από τη στιγμή που υπογράφεις την παράταση της σύμβασης υπογράφεις και το μνημόνιο».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Χαρδούβελης απάντησε και στο ζήτημα του e-mail λέγοντας ότι το «e-mail Χαρδούβελη» ήταν το τέλος της διαδρομής ενώ το «e-mail Βαρουφάκη» είναι η αρχή μίας άλλης διαπραγμάτευσης και δεν μπορούν να συγκριθούν. Υπερασπίστηκε παράλληλα τη στάση της Ελλάδας επί των ημερών του τονίζοντας ότι διαπραγμάτευση γίνονταν αλλά όχι υπό το φως της δημοσιότητας. Πολλές φορές υπήρχε διαμάχη. «Από τη στιγμή που υπογράφεις την παράταση της σύμβασης έχεις υπογράφεις και το μνημόνιο. Ο λόγος που έγινε όλη αυτή η φασαρία είναι γιατί θέλουν οι δανειστές να βάλουν την Ελλάδα να φωνάξουν δυνατά ότι υπογράφει τους κανόνες του μνημονίου και να μπορέσουν να το περάσουν στα κοινοβούλιά τους» είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Ο ίδιος εστίασε το μείζον ζήτημα τη μεγάλη διαπραγμάτευση στα 2,6 δισ. του δημοσιονομικού κενού που αμφισβητούσαν οι δανειστές. «Η κυβέρνηση ξεκινάει ήδη με δύο δις μείον και μία αύξηση του αφορολόγητου που προσθέτει άλλα δύο δις. Κοντά στα 10 δις η δημοσιονομική απώλεια που βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση» είπε. Εκτίμησε ότι οι δανειστές θα μειώσουν τις απαιτήσεις τους σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά θα έχει πρόβλημα με την πτώση της οικονομίας.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στο Eurogroup του Δεκεμβρίου ανέφερε ότι είχε φανεί ότι δεν μπορούσε να κλείσει η αξιολόγηση. «Στο τραπέζι έπεσαν τρεις επιλογές, τρεις μήνες ήθελε η Ε.Ε., η ΕΚΤ ήθελε έξι μήνες, το ΔΝΤ ήταν ουδέτερο αλλά είχε πει όχι στην επιλογή του ένα μήνα» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

Αναλύοντας το πώς εξελίχθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup πρόσθεσε: «Εγώ ήθελα τους 3 μήνες αλλά τους είπα ότι κύριοι ξεμένουμε από ρευστό τον Μάρτιο. Μία χώρα, η Φινλανδία, για δικούς της προεκλογικούς λόγους δεν ήθελε τους τρεις μήνες και είπαν ένας μήνας ή έξι μήνες. Εγώ δεν ήθελα έξι μήνες γιατί ήθελα τα χρήματα τα 7,2 δισ. Προτείναμε τρίμηνη παράταση για να κλείσει η αξιολόγηση και να πάρομε τα χρήματα του Μαρτίου». Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «Εγώ ως Γκίκας Χαρδούβελης ούτε καν σκέφτηκα ότι εγκλωβίζω κάποιον, σκέφτηκα την χώρα μου, χρειαζόμασταν ρευστό. Ο Ντέισελμπλουμ πρότεινε τους δύο μήνες».

Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό του Μαρτίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Από τα ταμεία για τον Μάρτιο τουλάχιστον 4 δισ. Έχει πει και ο ΣΥΡΙΖΑ για τα 11 δισ. του ΤΧΣ να τα χρησιμοποιήσει ως ενέχυρο για να δανειστεί. Μπορεί ίσως και είναι ένας τρόπος που θα πρέπει να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση όχι μέσω μίντια». Πρόσθεσε δε: «Ο δεύτερος τρόπος είναι να εκδώσει έντοκα γραμμάτια στο εξωτερικό. Αυτή η εναλλακτική σκοντάφτει σε δύο θέματα. Πρέπει να πάρει τη έγκριση των δανειστών αλλά και τότε δεν υπάρχει ρευστότητα στην Ελλάδα. Οι ξένοι έχουν σταματήσει να έρχονται για να ανανεώσουν από τον Δεκέμβριο».

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ