ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Στη ΓΑΔΑ παραμένει ο Φλώρος μέχρι την απολογία του, μετά από το ξύλο στη Βουλή. ***** Στ. Κασσελάκης: Στις Ευρωεκλογές διεκδικούμε την πρωτιά. ***** Αλ. Χαρίτσης: Σήμερα απαντάμε στην απαξίωση και τον ευτελισμό της πολιτικής - 42 οι υποψήφιοι της Νέας Αριστεράς. ***** Γ. Καλλιάνος: Ευθύνες στους γιατρούς του «Αττικόν» για τον πατέρα του - «Αγαπητέ φίλε μου Άδωνι, δεν τα βάζω μαζί σου». ***** Λευκός Οίκος: Ζητά απαντήσεις από το Ισραήλ για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα. ***** ΗΠΑ: Έστειλαν πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία.

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ EUROGROUP

Η Ελλάδα πήρε μία μικρή ανάσα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής για τετράμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης της χώρας, γράφουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας, πάντως, ότι η Ελλάδα χρειάστηκε να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στην Ευρώπη.

«Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με την Ευρωζώνη» είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα του BBC, το οποίο αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν στην Ελλάδα χώρο να ανασάνει, προκειμένου να επιτρέψουν στην Αθήνα να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της. Το BBC σημειώνει ότι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θα αξιολογήσουν τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Αθήνα και εάν οι υπουργοί Οικονομικών δεν ικανοποιηθούν, τότε υπάρχει ένα ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί η συμφωνία. Θα χρειαστούν μήνες διαπραγματεύσεων προτού γίνει ξεκάθαρο εάν η οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας θα βρουν ξανά τη σταθερότητά τους, αναφέρει ο οικονομικός αναλυτής του BBC, Ρόμπερτ Πέστον«Στην πραγματικότητα, αυτό που συμφωνήθηκε το βράδυ της Παρασκευής εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει νέα κρίση, δεν θα υπάρξουν φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, για δύο ολόκληρες ημέρες» σημειώνει ο δημοσιογράφος, τονίζοντας ότι τη Δευτέρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταθέσει μία λίστα προτεινόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα αποτελέσουν τη βάση της διαπραγμάτευσης έως τα τέλη Απριλίου.

Η Ελλάδα απομακρύνεται από την έξοδο από το ευρώ, γράφει ο Guardian, τονίζοντας ότι η χώρα υπόσχεται να μην επιστρέψει η λιτότητα, την ώρα που «η ξέφρενη διπλωματία στις Βρυξέλλες της δίνει σωσίβιο για τέσσερις μήνες». Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις, τόσο από σκληροπυρηνικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τους ΑΝΕΛ για τη συνέχιση των μέτρων λιτότητας ως μέρος της συμφωνίας, δεδομένου ότι εξελέγη με αντιμνημονιακό πρόγραμμα.

Σε ανάλυσή της, η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι η «ελληνική συμφωνία είναι το πρώτο βήμα πίσω προς τη λιτότητα» και τονίσει ότι η επέκταση της δανειακής σύμβασης με ελάχιστες παραχωρήσεις προς τον Γιάννη Βαρουφάκη αποδεικνύει ότι η Ευρώπη θέλει να τηρήσει το πρόγραμμα λιτότητας. «Η δεξιά ορθοδοξία που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες επιβλήθηκε στους καημένους τους Έλληνες. Μία συμφωνία που επιτρέπει σε αυτούς που χαράζουν πολιτική στην Ευρωζώνη, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Αθήνα να συνεχίσουν να μιλάνε την επόμενη εβδομάδα είναι ένα βήμα προς την καταστολή του αισθήματος κατά της λιτότητας» αναφέρει ο οικονομικός αναλυτής της εφημερίδας, Φίλιπ Ίνμαν.

Ο Ίνμαν εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει πολλούς εχθρούς στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Οι χώρες που έχουν υποστεί την εμπνευσμένη στις Βρυξέλλες λιτότητα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, καθώς και εκείνες που έχουν διαδραματίσει ρόλο στην εφαρμογή της, οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και οι Φινλανδοί, όλοι θέλουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να επιμείνει στο πρόγραμμα. Η Γαλλία και η Ιταλία θα μπορούσαν να φλερτάρουν με τους Έλληνες και να αποδειχθούν αξιόπιστοι σύμμαχοι, αλλά στέκονται μειλίχια στο περιθώριο προσφέροντας θερμά λόγια και τίποτε άλλο, εκτιμά ο συντάκτης του άρθρου.

«Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη λύνουν τις διαφορές τους προς το παρόν» είναι ο τίτλος του Associated Press. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι η κίνηση αυτή θα κατευνάσει τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ ακόμα και τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, αναφέρει ότι η Αθήνα έχει να ξεπεράσει άλλο ένα εμπόδιο: «Τη Δευτέρα πρέπει να παρουσιάσει μία σειρά απροσδιόριστων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα θεωρηθούν αποδεκτές από τους πιστωτές και θα έχουν τις ρίζες τους στην προηγούμενη συμφωνία διάσωσης, κάτι που η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι δεν θα κάνει».

Το πρακτορείο Reuters, τονίζει ότι η συμφωνία, που επετεύχθη μετά το τρίτο Eurogroup μέσα σε δύο εβδομάδες που χαρακτηρίστηκαν από δηκτικά σχόλια εκατέρωθεν, προσφέρει μια ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μία μεγαλύτερης διάρκειας συμφωνία για το χρέος. Το Reuters τονίζει ότι η Ευρωζώνη ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα σε μεγάλη υποχώρηση, καθώς ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί να καταργήσει το μνημόνιο, να σταματήσει τη συνεργασία με την τρόικα και να μειώσει τη λιτότητα.

«Το έγγραφο της δυσπιστίας» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, η οποία τονίζει ότι η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα χρήματα μόνο εάν πληροί τις προϋποθέσεις και προσθέτει ότι στις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών βρήκε σθεναρή αντίσταση. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία που επετεύχθη αποτελεί «έγγραφο της δυσπιστίας», καθώς τα χρήματα θα δοθούν μόνο εάν η Ελλάδα ολοκληρώσει με επιτυχία το σημερινό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και με όλους τους ισχύοντες κανονισμούς που, όπως σημειώνει η εφημερίδα, λίγο μπορούν να αλλάξουν. Μάλιστα, η Zeit χαρακτηρίζει τη χθεσινή βραδιά ως μία επιτυχία του Σόιμπλε.

Για άλμα πίστης από τις Βρυξέλλες κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν αποφεύχθηκε η έξοδος από το ευρώ. Η τετράμηνη παράταση του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα, αναφέρει το Spiegel. «Είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς» γράφει.

«Η Ευρώπη κερδίζει χρόνο» είναι ο τίτλος της Sueddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η σκληρή γραμμή στη στάση με την Ελλάδα δείχνει ότι το ζήτημα δεν αφορά τα χρήματα, αλλά τον αγώνα ανάμεσα σε μετριοπαθείς και ριζοσπαστικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Η εφημερίδα σημειώνει ότι το 2015 είναι μία κρίσιμη χρονιά για την Ευρώπη, καθώς δέκα από τα 28 κράτη-μέλη έχουν εκλογές και η απόφαση για την Ελλάδα μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο και στις γειτονικές χώρες.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt γράφει ότι «Η Ελλάδα πρέπει να θάψει τα πολιτικά της όνειρα» και αναφέρεται σε «επικράτηση» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε«Ο Σόιμπλε είναι ένας άνθρωπος που κάνει ήδη πολλά χρόνια πολιτική. [...] Και έτσι μπορεί κανείς να τον συγχωρέσει όταν, απευθυνόμενος προς την ελληνική κυβέρνηση, με σχεδόν πατρική σοφία, λέει ότι κυβέρνηση σημαίνει ραντεβού με την πραγματικότητα και η πραγματικότητα συχνά δεν είναι τόσο όμορφα όσο τα όνειρα. Περίπου μια ώρα πριν τα πει αυτά ο Σόιμπλε, η νεαρή ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να θάψει τα πολιτικά της όνειρα. Έπειτα από συζητήσεις μιας εβδομάδας και δύο αποτυχημένα Eurogroup, συμφώνησε να δεχθεί τους όρους λιτότητας από τις Βρυξέλλες, εναντίον των οποίων τασσόταν προεκλογικά» αναφέρει η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της.

«Η γερμανική Ευρώπη θριαμβεύει και πάλι. Μετά από μία ατελείωτη διελκυστίνδα, η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι ανακοίνωσαν χθες το βράδυ έναν συμβιβασμό που ολοκληρώνει έναν μήνα με διαπραγματεύσεις, διαφωνίες και πολύ, πολύ θέατρο» γράφει η ισπανική El PaisΗ ισπανική εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία εμπνέεται από τις γερμανικές ιδέες και ότι δεν έγιναν δεκτές σχεδόν όλες οι κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης. «Ναι, δίνει κάποια περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει το βαρύτερο κοινωνικό κόστος και επιτρέπει κάποια ελάφρυνση του χρέους, με αντάλλαγμα αυστηρούς όρους» τονίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι Ευρώπη ανησυχεί για την Ελλάδα και θέλει να εξασφαλίσει ένα αυστηρό πλαίσιο για τις μεταρρυθμίσεις και την αξιολόγηση.

Πώς η ζώνη του ευρώ απέφυγε μία σύγκρουση με την Ελλάδα είναι ο τίτλος του γαλλικού Monde. «Χρειάστηκε ένα δράμα τριών πράξεων, τρία Eurogroup για να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στην Αθήνα και την Ευρωζώνη και να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, αυτό ενός Grexit. Η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει παράταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει από το 2012, το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Αλλά με κόστος σημαντικές υποχωρήσεις από την κυβέρνηση Τσίπρα που είχε υποσχεθεί στους Έλληνες "το τέλος της λιτότητας"».

Και η Liberation γράφει ότι η συμφωνία επετεύχθη με κόστος νέες υποχωρήσεις από την Αθήνα και ότι εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας για τους επόμενους τέσσερις μήνες και την παραμονή της στο ευρώ. Από την άλλη, τονίζει η γαλλική εφημερίδα, οι χώρες της Ευρωζώνης που ακολουθούν τη Γερμανία στο να είναι οι καλύτεροι μαθητές στην τάξη της Ευρώπης είπαν εκατό φορές «όχι» στις απαιτήσεις της Αθήνας

«Eurogroup, συμφωνία για την Ελλάδα: Παράταση βοήθειας για τέσσερις μήνες», γράφει η εφημερίδα La Repubblica, η οποία προσθέτει ότι «τα πιο αρνητικά σενάρια διαψεύστηκαν, αφού το Eurogroup ολοκληρώθηκε με άσπρο καπνό». Η εφημερίδα της Ρώμης αναφέρει ότι «Η συμφωνία βασίζεται, σε τέσσερα σημεία: Επέκταση της βοήθειας για τέσσερις μήνες, ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μέτρων πριν την καταβολή νέας βοήθειας, απαρίθμηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι την Δευτέρα και σεβασμός των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε, αφού θα συμφωνηθούν τα μέτρα, να μην τα αλλάξει ή να τα αποσύρει μονομερώς, σε περίπτωση που έχουν επιπτώσεις επί του δημόσιου προϋπολογισμού».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, η επέκταση θα χρησιμεύσει για να συζητηθεί «η δυνατότητα μιας νέας συμφωνίας, η οποία μπορεί να είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι». Η εφημερίδα προσθέτει, επίσης, ότι «πηγή της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει την δέσμη μεταρρυθμίσεων για την επόμενη φάση, δίνοντας έμφαση σε εκείνες που αποτελούν κοινό έδαφος, όπως στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και στην αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης».

Η Ελλάδα πέτυχε μία εύθραυστη συμφωνία για τετράμηνη παράταση της διάσωσής της, αλλά η σκηνή έχει στηθεί για ακόμα πιο έντονες διαπραγματεύσεις σχετικά με το οικονομικό μέλλον της χώρας, γράφει η Wall Street Journal.

Οι New York Times αναφέρουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για νέες έντονες διαπραγματεύσεις, καθώς οι πιστωτές έχουν πει ότι θα δώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα εάν η χώρα πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Εάν η Αθήνα κινηθεί αργά, μπορεί να μην λάβει χρήματα για μήνες. Ή η συμφωνία θα μπορούσε να καταρρεύσει, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μία άτακτη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ».

«Ελλάδα και Ευρώπη καταλήγουν σε συμβιβασμό, αποφεύγοντας οικονομική καταστροφή» είναι ο τίτλος της Washington Post«Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι η Γερμανία πήρε ότι ήθελε από τη συμφωνία, καθώς παρατάθηκε το τρέχον πρόγραμμα με μερικές αλλαγές. Αλλά αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται με τους όρους της Γερμανίας. Η Ελλάδα θα μπορεί να επιλέξει ποιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα κάνει, όπως πιο αυστηρά μέτρα στην είσπραξη των φόρων ή περικοπές σε συνταξιοδοτικά επιδόματα -τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν από την Ευρώπη, αλλά, πιο σημαντικό, δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε λιτότητα φέτος» προσθέτει η εφημερίδα.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ