LIVE-ΒΟΥΛΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ - Σε υψηλους τονους η συζητηση


Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΣΟΥΛΤΣ: ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Να «αφοπλιστεί» λεκτικά εναντίον της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ καλεί τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και προειδοποιεί την Αθήνα να αποφύγει μονομερή καταγγελία των κανόνων, καθώς, όπως σημειώνει, σε αυτή την περίπτωση δεν θα τα έβαζε μόνο με την Γερμανία, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη. «Η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν διαθέτει και τη μεγαλύτερη εμπειρία. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει ακόμα πρώτα να προσανατολιστεί. Έμεινα έκπληκτος με το πόσο άνετα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε ως επικεφαλής μίας ριζοσπαστικής Αριστεράς σε έναν συνασπισμό, ο οποίος βρίσκεται δεξιά από την ''Εναλλακτική για την Γερμανία'' (AfD). Πρόκειται για μία αξιοσημείωτη ιδεολογική ευελιξία» τονίζει ο κ. Σουλτς στην εφημερίδα «Welt am Sonntag».


Προσθέτει δε: «Ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκει σε κανένα άλλο κόμμα τόσο μεγάλη στήριξη στη ριζοσπαστικότητα, με την οποία ένα κομμάτι του κόμματός του απορρίπτει τις έως τώρα συμφωνίες με την Ευρώπη, όση στους ΑΝΕΛΈνας συνασπισμός με τους ακροδεξιούς της Χρυσής Αυγής μάλλον θα πήγαινε πολύ μακριά. Το γεγονός όμως ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε έναν συνασπισμό με ένα κόμμα το οποίο είναι καθαρά φιλοευρωπαϊκό και σοσιαλδημοκρατικό, όπως το ''Ποτάμι'', σίγουρα είναι ένα αξοσημείωτο βήμα για ένα αριστερό κόμμα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ευρώπη θα έπρεπε να φοβάται τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Σουλτς δηλώνει ότι: «Η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται, αλλά να προετοιμαστεί ότι την περιμένουν σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Και η Αθήνα όμως πρέπει να περιμένει σκληρές διαπραγματεύσεις», ενώ σε ερώτηση για το εάν συμβούλευσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την αντιγερμανική ρητορική, σημειώνει: «Του συνέστησα με έμφαση να "αφοπλιστεί" ρητορικά. Δεν τον ωφελεί σε τίποτα. Ο κ. Τσίπρας θα έκανε καλά να τελειώσει με τις επιθέσεις του εναντίον της Α. Μέρκελ. Στο κάτω κάτω είναι η γερμανική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, η οποία θα πρέπει να τον βοηθήσει. Κατά τα άλλα, δεν είναι μόνο οι Γερμανοί, οι οποίοι κοιτάζουν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις στην Αθήνα, αλλά το σύνολο της Ε.Ε. Ο κ. Τσίπρας τα βάζει με πολλούς, εάν καταγγείλει μονομερώς τους κανόνες. Πώς μπορείς να εξηγήσεις στους Πορτογάλους, τους Ισπανούς ή τους Ιρλανδούς που υλοποίησαν επώδυνες μεταρρυθμίσεις μια ξεχωριστή μεταχείριση της Αθήνας; Μπορεί σε κάποιους να "περνάει" καλά το να χτυπάς τους Γερμανούς, αλλά είναι επίσης κοντόφθαλμο και δεν μας πάει μπροστά».

Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο μεγάλα θεωρεί ο κ. Τσίπρας τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, επισημαίνει: «Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι υπάρχουν περιθώρια, αλλά ότι και αυτά έχουν όρια. Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να θέσει υπό έλεγχο τα φαντάσματα που κάλεσε. Τα περιθώρια θα εξαρτώνται από αν θα το καταφέρει. Έχει πολλή δουλειά μπροστά του στο ίδιο του το κόμμα και με τον κυβερνητικό εταίρο, τον οποίο επέλεξε».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται ακόμη στην πολιτική έναντι της Ρωσίας, απαντώντας σε ερώτηση εάν η προσέγγιση με την Ρωσία αποτελεί τακτική ή πιστεύω» της ελληνικής κυβέρνησης: «Πρόκειται πρώτα από όλα για ένα εσωπολιτικό μέτρο. Θέλει να δείξει στους ψηφοφόρους ότι τώρα είναι νέοι άνθρωποι υπεύθυνοι. Είναι και μια αντίδραση πείσματος εναντίον των σεναρίων καταστροφής που ζωγραφίστηκαν πριν από τις εκλογές, για την περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του δεν θέλουν να είναι παρίες. Θέλουν σεβασμό. Και για αυτό πήγα στην Αθήνα».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και δήλωση του κ. Σουλτς στο δελτίο ειδήσεων του ZDF: «Εάν η νέα κυβέρνηση δεν αισθάνεται δεσμευμένη στις συμφωνίες, τις οποίες σύναψε η προηγούμενη κυβέρνηση, τότε θα δει ότι δεν θα ρέει πλέον χρήμα. Αυτό ακριβώς είναι που δεν χρειάζεται η Ελλάδα».
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ