ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΣΥΡΙΖΑ για e-mail αποδήμων: Έμμεση παραδοχή από ΥΠΕΣ για «παράνομη επεξεργασία». ***** ΤτΕ: Στα 2,4 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το Α΄ τρίμηνο. ***** Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 4ο αίτημα πληρωμής 2,3 δισ. ευρώ για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. ***** Γάζα: «Άκαρπες» οι συνομιλίες Ισραήλ - Χαμάς για εκεχειρία και ομήρους.

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2015

Δεν προβλέπει νέα εισπρακτικά μέτρα ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους
Κατατίθεται αύριο Παρασκευή, στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2015 από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τις κυριότερες προβλέψεις του προϋπολογισμού, ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και ρυθμό ανάπτυξης στο 3%, περαιτέρω μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους στο 160% του ΑΕΠ προβλέπει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός 2015, που καταθέτει αύριο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Αν και οι συζητήσεις με την τρόικα, μέσω τηλεδιασκέψεων και e-mail, αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς δεν γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους, η κυβέρνηση και χωρίς συμφωνία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια ακόμη «μονομερή» ενέργεια, ύστερα από αυτή της ρύθμισης-μαμούθ των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Υπενθυμίζεται ότι θέση του κυβερνητικού συνασπισμού είναι ότι το επόμενο έτος δεν θα υπάρξει «κενό», ενώ οι δανειστές υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει απόκλιση άνω των 2 δισ. ευρώ.
Το δημοσιονομικό μάλιστα κενό μπορεί να αυξηθεί από την πλευρά των δανειστών ακόμη και στα 3 δισ. ευρώ, καθώς περιμένουν να δουν πώς θα κινηθούν οι εισπράξεις τους επόμενους δύο μήνες από τη «μεγάλη» ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, λόγος για τον οποίο άλλωστε υπαναχώρησαν από την αρχική τους θέση να αποσυρθεί και να μπει ανώτατο πλαφόν οι 72 δόσειςΣε κάθε περίπτωση και παρά τις προβλέψεις της τρόικας για «κενό» που θα πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα, ο νέος προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει νέα εισπρακτικά μέτρα, ωστόσο δεν περιλαμβάνει και τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα, που μετατίθενται για την επόμενη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, στη μετά μνημονίων εποχή.

Στο κείμενό του, βέβαια, όπως και στο προσχέδιο που έχει κατατεθεί, έχουν ενσωματωθεί η μείωση της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης κατά 30%, όπως και το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, βάσει πολλών δόσεων, ενώ για την αποκατάσταση των μισθών δικαστικών και ένστολων έχουν προβλεφθεί κονδύλια 541 εκατ. ευρώ.

Ο νέος προϋπολογισμός θα «καλεί» μισθωτούς και συνταξιούχους να πληρώσουν πρόσθετους φόρους πάνω από 1,7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:
  • Περίπου 805 εκατ. ευρώ προέρχονται από την άμεση φορολογία, αφού προβλέπονται έσοδα περίπου 22,144 δισ. ευρώ, από 21,339 δισ. ευρώ φέτος.
  • Περίπου 930 εκατ. ευρώ από την έμμεση φορολογία, καθώς υπολογίζονται έσοδα ύψους που θα προσεγγίζουν τα 25,242 δισ. ευρώ, από 24,312 δισ. ευρώ φέτος, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και της αύξησης της τουριστικής κίνησης που βελτιώνει αισθητά τις εισπράξεις, ειδικά από τον ΦΠΑ.
Οι επιβαρύνσεις δε στην άμεση φορολογία θα προέλθουν από:
  • Την αύξηση της παρακράτησης στα εισοδήματα των μισθωτών, καθώς θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημά τους λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Την αύξηση της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα των συνταξιούχων, που προέρχεται από την «ενοποίηση» κύριων και επικουρικών συντάξεων. Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή του νέου συστήματος ενιαίου υπολογισμού των κρατήσεων από έναν εκκαθαριστή, την ΗΔΙΚΑ, ολόκληρος ο αναλογούν φόρος θα παρακρατείται στην πηγή με αποτέλεσμα να μειωθεί το μηνιαίο εισόδημα των συνταξιούχων.
  • Την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από φέτος, αφού ο πρώτος συντελεστής από το 10% αυξάνεται στο 11% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για τα ενοίκια που εισπράχθηκαν πέρυσι και φορολογήθηκαν φέτος αυτοτελώς ο συντελεστής ήταν στο 10% για έσοδα έως και 12.000 ευρώ, ενώ για το υπερβάλλον ποσό ο συντελεστής ήταν 33%, όπως και παραμένει και για τα ενοίκια που εισπράττονται εντός του τρέχοντος έτους. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εάν κάποιος εισπράττει 17.000 ευρώ ενοίκια το χρόνο θα φορολογηθεί με 11% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, δηλαδή 1.320 ευρώ και 33% για τα επόμενα 5.000 ευρώ, δηλαδή 1.650 ευρώ, με συνολική επιβάρυνση 2.970 ευρώ.
  • Τη φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων των αγροτών με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο φορολογικός συντελεστής 13% εφαρμόζεται επί των κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξάρτητα από τον τόπο και τον τρόπο (λιανικώς ή χονδρικώς) πώλησης των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. Ως εκ τούτου βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του συντελεστή 13% είναι τα πωλούμενα προϊόντα να παράγονται αποκλειστικά από τον πωλητή τους -παραγωγό και να μην έχουν υποστεί μεταποίηση.
Νέες επιβαρύνσεις 1,735 δισ. ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές αλλαγές από το προσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε τον προηγούμενο μήνα στη Βουλή, δεν αναμένονται και ως εκ τούτου, η αύξηση των φορολογικών εσόδων αναμένεται να είναι 1,735 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους θα ανέλθουν σε 47,386 δισ. ευρώ το 2015, από 45,651 δισ. ευρώ το 2014Αύξηση η οποία με το σχέδιο που υπάρχει θα προέλθει εκτός από την αύξηση της παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις και από:
  • Τα αυξημένα έσοδα κατά 883 εκατ. ευρώ λόγω της είσπραξης των δύο τελευταίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ του 2014 κατά τους πρώτους μήνες του 2015. Ωστόσο, το ποσό αυτό σε δημοσιονομική βάση θα καταγραφεί στο έτος 2014.
  • Την περαιτέρω βελτίωση της είσπραξης φόρων παρελθόντων ετών εξαιτίας των δράσεων και των πρωτοβουλιών που έχουν σχεδιασθεί από τις αρχές, μεταξύ άλλων και με τη βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Από την άλλη πλευρά, προβλέπονται μειωμένα έσοδα από τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, αλλά και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%. Επισημαίνεται ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν σε αύξηση των μη φορολογικών εσόδων κατά 10,8%, στα 3,08 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από την είσπραξη φόρων με ταυτότητα οφειλής που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, αλλά και μειωμένα κατά 3,6% μη τακτικά φορολογικά έσοδα.

Οι επιστροφές αχρεωστήτως εισπραχθέντων εσόδων αναμένεται να διαμορφωθούν εντός στόχων, στα 3,13 δισ. ευρώ.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός 2015, εκτός απροόπτου, αναμένεται να είναι για πρώτη φορά ισοσκελισμένος, με την πρόβλεψη για δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2%.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom με πληροφορίες από την naftemporiki.gr



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ