Πρόταση δυσπιστίας: Απορρίφθηκε με 159 «όχι» - 141 ψήφισαν «ναι». ***** Σ. Φάμελλος μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας: Η Κυβέρνηση δεν απάντησε- Η κοινωνία όμως γνωρίζει. ***** ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει προκλητικός μέχρι τελικής πτώσης. ***** Στ. Κασσελάκης: Γιατί διώξατε τους δύο συνεργάτες σας μετά την επίσκεψή τους «στα συμφέροντα που μας υπονομεύουν». ***** Ακρίβεια και κοινωνική ανισότητα θα κρίνουν τις ευρωεκλογές.

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

THE ECONOMIST: ΕΩΛΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Τα σχέδια της Αθήνας για μία καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης αποδεικνύονται έωλα. Μια δραστική άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμποδίζει την κυβέρνηση να δανειστεί μέσα στο 2015 σχεδόν 9 δισ. ευρώ από τις αγορές, ούτως ώστε να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις και να αμβλύνει τον αντίκτυπο από τα μέτρα λιτότητας. Η πολιτική αυτή έχει κάνει το 35% και άνω του πληθυσμού να απειλείται από τη φτώχεια. Αντί αυτής της προοπτικής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να διαπραγματευθεί νέα γραμμή πίστωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση ή, ακόμα χειρότερα, να αποδεχθεί 15 μήνες επιπλέον με σκληρή εποπτεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αντάλλαγμα 12 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς εξακολουθεί να επιμένει ότι «η εποχή του Μνημονίου» τελειώνει και κάνει λόγο για ανανεωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Μετά την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες είναι πρόθυμες να αγοράσουν ακίνητα σε δημοφιλείς προορισμούς των νησιών του Αιγαίου. Το ΤΑΙΠΕΔ, ο φορέας ιδιωτικοποιήσεων της χώρας, εξετάζει τρεις προσφορές από διεθνείς ομίλους σχετικά με τη διαχείριση 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ ο κινεζικός κολοσσός της Cosco πρόκειται να επενδύσει 230 εκατ. ευρώ για να επεκτείνει τον τερματικό σταθμό δεξαμενοπλοίων στον Πειραιά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί 0,6% το τρέχον έτος και 2,9% το 2015.

Ορισμένοι ισχυρίζονται πως οι προοπτικές της Ελλάδας σκιάζονται από την πολιτική αστάθεια. Ο κ. Σαμαράς και το κεντροδεξιό του κόμμα της Νέας Δημοκρατίας χρειάζεται πλειοψηφία τριών πέμπτων στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ούτως ώστε να εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο. Ειδάλλως, θα προκηρυχθούν εκλογές. Του λείπουν ακόμα 26 ψήφοι. Πέραν τούτου, ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές ή ακόμα και μέλη του ΠΑΣΟΚ, του εταίρου της Ν.Δ. στον κυβερνητικό συνασπισμό, ίσως αποφασίσουν να συνταχθούν με το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν ένα προβάδισμα 4%-8% επί της Ν.Δ. και ακόμα και οι υποστηρικτές της κυβέρνησης αρχίζουν να αποδέχονται την προοπτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί νικητής στις προσεχείς εκλογές. Το μείζον ερώτημα που απασχολεί την Αθήνα είναι το εάν το κόμμα της αντιπολίτευσης θα εξασφαλίσει σαφή πλειοψηφία ή θα αναγκαστεί να σχηματίσει συνασπισμό με άλλα αριστερά κόμματα. Αυτό θα εμπεριέκλειε το ΠΑΣΟΚ ή το «Ποτάμι»

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ο 40χρονος Αλέξης Τσίπρας, έχει οικοδομήσει γέφυρες τόσο με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες όσο και με τη γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο. Εξακολουθεί να προωθεί το αίτημά του οι πιστωτές της Ελλάδας να παραγράψουν τουλάχιστον το ήμισυ του διογκούμενου δημοσίου χρέους της χώρας, το οποίο φθάνει σήμερα σχεδόν στο 175% του ΑΕΠ. Εντούτοις, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως ο κ. Τσίπρας δεν είναι πλέον ο αδιάλλακτος ταραχοποιός, που υποσχέθηκε το 2012 να διαλύσει το «βάρβαρο Μνημόνιο» εάν έλθει στην εξουσία. Με ηπιότητα προσπαθεί να διαβεβαιώσει τους δυνητικούς επενδυτές, που θα φέρουν χρήματα στη χώρα από το εξωτερικό, ότι η Ελλάδα θα είναι ένα μέλος της Ευρωζώνης με φιλική προς τις εταιρείες προσέγγιση υπό την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ