ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο της Σούδας. ***** Ώρα μηδέν για τις φορολογικές δηλώσεις 2024 και την υποβολή τους στο taxisnet. ***** ΣΥΡΙΖΑ: Σε Καστελόριζο και Ρόδο ο Στ. Κασσελάκης. ***** 23 Απριλίου 2010: Ο Γιώργος Παπανδρέου βάζει την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελόριζο. ***** Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα με drones στην Οδησσό - 7 τραυματίες.

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο....ΣΥΡΙΖΑ!

Οι αγορές για τις πρόωρες κάλπες στην Ελλάδα
Η προκήρυξη εκλογών στην Ελλάδα θα επαναφέρει το ρίσκο διάσπασης της Ευρωζώνης, εκτιμά σε έκθεση της η Societe Generale, ενώ υποστηρίζει ότι ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στις συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να εξασφαλίσει ακόμα και αυτοδυναμία αν γίνουν εκλογές, όπως τουλάχιστον δείχνουν τώρα οι δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι και πριν από δυο χρόνια φάνηκε κάτι ανάλογο αλλά οι ψηφοφόροι που προτιμούν τη σταθερότητα βοήθησαν να αποτραπεί. «Η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί. Είναι πιθανές ακόμα πιο επώδυνες εκδοχές. Δεν θα έχουν σχεδιαστεί με ορθολογικό τρόπο» γράφουν οι αναλυτές της Societe Generale, τονίζοντας πως η πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε μέρη που κανείς δεν θα ήθελε να πάει.

Ωστόσο, η έκθεση τονίζει σε άλλο σημείο πως το outlook είναι πιο θετικό σε περίπτωση που «ο ελληνικός λαός ψηφίσει υπέρ της σταθερότητας και η σημερινή κυβέρνηση επιστρέψει μετά τις εκλογές». «Η σημερινή κυβέρνηση έχει ένα ιστορικό επιτευγμάτων σε κάποιους τομείς» επισημαίνεται. Εν τω μεταξύ σε άλλο σημείο αναφέρεται πως αν οι διεθνείς δανειστές συνεργαστούν αποτελεσματικά και σαν μια ομάδα, οποιοδήποτε αποτέλεσμα στις εκλογές θα μπορούσε να στηρίξει την σταθερότητα. «Αλλά πολύ φοβόμαστε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, όπως είδαμε τελευταία» σημειώνεται.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση από τις αγορές, η Societe Generale εκτιμά πως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα. «Γιατί η Ελλάδα να θέλει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, αν μπορεί να βρει πιο ελκυστική χρηματοδότηση από τον ESM και δεδομένων των αμφιβολιών για το αν η πρόσβαση στις αγορές είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα;» υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Societe GeneraleΌπως τονίζουν, με την ευρωπαϊκή οικονομία να παραμένει στάσιμη, τα επιτόκια στις αγορές είναι πολύ υψηλά για να καταστήσουν βιώσιμο το προφίλ χρέους της Ελλάδας.

Credit Suisse: Τα σενάρια για μια νέα κυβέρνηση

Πέντε μήνες αβεβαιότητας για την Ελλάδα, που ενδέχεται να περιορίσουν την ανάκαμψη και να περιπλέξουν το μεταρρυθμιστικό έργο βλέπει η Credit Suisse σε έκθεσή της. Ελλάδα έχει περάσει το σημείο καμπής, όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας, υπογραμμίζει. Οι δημοσιονομικές εξελίξεις κινούνται στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί στην προηγούμενη αξιολόγηση από την τρόικα. 

Σε γενικές γραμμές, από μακροοικονομική σκοπιά, δεν υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να θέσουν σε αμφισβήτηση τη σχεδιασμένη ελάφρυνση χρέους που είχε συμφωνηθεί προ μηνών, οδηγώντας το δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 120% στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.
Ωστόσο, με την οικονομία να περνά μόλις σε φάση ανάκαμψης και το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό, οι αγορές ταρακουνήθηκαν από την πρόθεση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει πρόωρα το πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Η αναταραχή στο χρηματιστήριο θα πρέπει να ιδωθεί και στο πλαίσιο της αυξανόμενης δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, εν όψει της σημαντικής διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που ξεκινά το Φεβρουάριο, αλλά και εν μέσω μιας γενικευμένης τάσης αποφυγής ρίσκου διεθνώς, λόγω της αμφισβήτησης της παγκόσμιας και ιδίως της ευρωπαϊκής ανάκαμψης. Όπως προβλέπει η Credit Suisse, η Ελλάδα θα παραμείνει ευάλωτη έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το Μάρτιο του 2015. Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να περιορίσει την ανάκαμψη και να περιπλέξει τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες.

Σκέψεις για ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση

Η Credit Suisse καταθέτει και κάποιες σκέψεις αναφορικά με ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση: Όπως επισημαίνει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις δεν δείχνει να μπορεί να κυβερνήσει μόνος του, αφού είναι απίθανο να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα έγκειται τόσο σε μια πιθανώς παρατεταμένη αβεβαιότητα στη σύσταση νέας κυβέρνησης αλλά και στη στάση της όποιας νέας κυβέρνησης, κάτι που θα εξαρτηθεί από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Ένας συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατική Αριστερά και το ''Ποτάμι'' θα υποδήλωνε μια πιο παραδοσιακή κεντροαριστερή προσέγγιση σε σχέση με έναν συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, για παράδειγμα, που έχουν πιο εθνικιστική προσέγγιση και αντιτίθενται έντονα σε Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά έξοδο από την ευρωζώνη. Είναι πιο πιθανό, εν κατακλείδι, μια νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ να έλθει σε νέα συμφωνία με Ε.Ε. και ΔΝΤ, μετά από μια βέβαιη περίοδο μεταβλητότητας, σε σχέση με ένα πιο ριζοσπαστικό σενάριο, όπως την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως αναφέρει ο οίκος, είναι πλάνη να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και να χρεοκοπήσει επειδή πλέον έχει πρωτογενές πλεόνασμα, και ότι θα ήταν καλύτερα να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργειαΥπάρχουν κάποιες πρόσθετες μορφές στήριξης που παρέχονται στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τα διαρθρωτικά κονδύλια και η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, καθώς και η ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ. Αυτά θα χαθούν σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη. Τότε, το πρωτογενές πλεόνασμα θα εξαφανιζόταν και θα έκαναν την εμφάνισή τους μεγαλύτερα προβλήματα για την οικονομία και τον χρηματοοικονομικό τομέα της χώρας.

Έρχεται νέο πρόγραμμα

Όσον αφορά στη στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο, η Credit Suisse εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμβιβαστεί με ένα μειωμένο επίπεδο επιτροπείας και όρων, με κάποιου τύπου πρόγραμμα, όπως στην περίπτωση προληπτικής γραμμής στήριξης. Επίσης, εκτιμά ότι και το ΔΝΤ πιθανότατα θα παραμείνει, με κάποιες αλλαγές ίσως στους όρους και στα χαρακτηριστικά του προγράμματος. Σχετικές αποφάσεις, σημειώνει, δεν αναμένονται πριν από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, εκτιμά ότι θα είναι μικρές τους επόμενους μήνες και θα παραμείνουν χαμηλές για το υπόλοιπο της δεκαετίας. Ειδικότερα για την περίοδο 2015-2016, υπολογίζει ότι διαμορφώνονται περίπου στα 30 δισ. εκ των οποίων τα 12 δισ. χρειάζονται για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ, περίπου 10 δισ. για την αποπληρωμή δανείων και ομολόγων και τα υπόλοιπα για την κάλυψη πιθανού ελλείμματος προϋπολογισμού.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ