LIVE-ΒΟΥΛΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ - Σε υψηλους τονους η συζητηση


Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΕΡΨΙΧΟΡΗΣ ΚΟΥΜΑΡΕΛΑ: «Η ΜΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΧΡΗΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ»

Assistant buyer στην Luisa via Roma
Γνωρίζει τα πάντα για τον κόσμο της μόδας! Από το οικονομικό της Νομικής, η Τερψιχόρη Κουμαρέλα, κόρη του γιατρού Βασίλη Κουμαρέλα και της γευσιγνώστριας συζύγου του Ελπίδας,  βρέθηκε να σπουδάζει στην μαγευτική Ιταλία  και συγκεκριμένα στη  Φλωρεντία κάνοντας το μεταπτυχιακό της στο fashionmanagement. Έκτοτε ο χώρος της μόδας την κέρδισε. Αρχικά εκπαιδεύτηκε στον οίκο μόδας του RobertoCavalli, μαθαίνοντας όλα τα μυστικά της δουλειάς και σήμερα από το πόστο της LUISA VIA ROMA αφουγκράζεται  όλες τις νέες τάσεις της παγκόσμιας μόδας που τυχαίνει να προέρχονται από την Ιταλία. Η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται είναι μια ανερχόμενη οικογενειακή επιχείρηση που προωθεί όλους τους must οίκους μόδας στον κόσμο.

Η Τερψιχόρη, σίγουρα εκτός του εξαίσιου τόπου που επέλεξε για βάση της, έχει να μας πει πολλά για τη μόδα και για το πώς αυτή  έχει εισβάλλει ως τρόπος ζωής στην καθημερινότητά μας.

Τερψιχόρη, πως από το τεχνοκρατικό κομμάτι του οικονομικού της νομικής αποφάσισες να μεταπηδήσεις στον χώρο της μόδας; Ήταν συνειδητή επιλογή ή στον δρόμο διαπίστωσες ότι ήθελες να ασχοληθείς με ποιο δημιουργικό τομέα; 



Τ.Κ. Ήταν θα έλεγα φυσική εξέλιξη. Η μόδα με ενδιέφερε πάντα, κληρονομικό μικρόβιο από τη γιαγιά μου και έτσι το να συνδυάσω αυτό το ενδιαφέρον με τη γνώση που αποκόμισα από το πανεπιστήμιο ήρθε από μόνο του. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω αυτό το μεταπτυχιακό για περαιτέρω εξειδίκευση και για να καταλάβω σε βάθος πώς λειτουργεί ο κλάδος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα περίπλοκος ακριβώς επειδή εμπεριέχει το κομμάτι της δημιουργικότητας και η ισορροπία μεταξύ δημιουργικότητας και κέρδους είναι πολύ λεπτή.

 Ποιες ήταν οι εμπειρίες που αποκόμισες από τον οίκο Roberto Cavalli;

Τ.Κ. Έκανα την πρακτική μου στο τμήμα σχεδιασμού και υλοποίησης δειγμάτων, ακριβώς στο κέντρο της λεπτής ισορροπίας που προανέφερα. Ουσιαστικά εκεί άρχισα να καταλαβαίνω πώς ακριβώς λειτουργεί το όλο σύστημα έτσι ώστε μια ιδέα να υλοποιηθεί και να γίνει must-buy μέσω της σωστής επιλογής υλικών και χρωμάτων, αλλά και τη σημασία του αποτελεσματικού προγραμματισμού παραγωγής, της αποδοτικής τιμολόγησης κλπ.

Πώς διαμορφώνονται σήμερα οι τάσεις της μόδας από τους οίκους στην Ιταλία και πως νομίζεις ότι αυτές γίνονται τρόπος ζωής;

Τ.Κ. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο τρόπος ζωής είναι που διαμορφώνει τις τάσεις και όχι οι οίκοι. Οι σχεδιαστές αντλούν έμπνευση από το ότι συμβαίνει στην κοινωνία, στην τέχνη είτε του σήμερα είτε ανατρέχοντας σε παλιότερες εποχές. Ουσιαστικά είναι οι κοινωνικές τάσεις που μεταφράζονται σε ρούχα, αξεσουάρ κλπ. Είναι ένα είδος χρηστικής τέχνης.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει στον τόπο που επέλεξες για βάση σου και τι είναι αυτό που σου λείπει από τη Μυτιλήνη που μεγάλωσες;

Τ.Κ. Η Φλωρεντία είναι μία μαγευτική πόλη. Είναι σαν να ζεις σε άλλη εποχή. Επίσης είναι μικρή πόλη, πας παντού με τα πόδια και βλέπεις γνωστούς στο δρόμο όπως στη Μυτιλήνη. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που την κάνει φιλόξενη για μένα. Σε κάθε περίπτωση όμως η Μυτιλήνη μου λείπει πάρα πολύ. Το φως, οι θάλασσα, η οικογένεια, οι φίλοι και φυσικά το φαγητό!

Θεωρείς ότι η Ελλάδα έχει να προτείνει τάσεις στη μόδα; Γιατί όμως είναι τόσο πίσω σε σχέση με άλλες χώρες που δεν έχουν παράδοση σε αυτόν τον τομέα;

 Τ.Κ. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει «όνομα» στη μόδα. Εμπορικά δηλαδή δεν έχει τη δυναμική του made in Italy. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ένα ρεύμα στην Αθήνα με νέους σχεδιαστές πολλά υποσχόμενους όπως για παράδειγμα η Αγγελική Κοτρώνη των Myksa. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο να αναπτυχθεί ο κλάδος αρκεί να τον στηρίξουμε πρώτα εκ των έσω. Σίγουρα παράδοση και ιστορική/πολιτισμική βάση υπάρχουν και είναι ισχυρότατες. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλοι οίκοι χρησιμοποιούν πολύ συχνά στοιχεία της ελληνικής παράδοσης στις collections τους.

Ποια είναι η δική σου θεωρία για τη μόδα ;

Τ.Κ. Μόδα για μένα είναι ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζει να εκφράζεται ο καθένας. Είναι κάτι εντελώς προσωπικό και είναι ανεξάρτητο μάρκας, χρημάτων, κοινωνικού στάτους και εποχικότητας.

Κλείνοντας θέλαμε να μας πεις ένα αγαπημένο σου κομμάτι ρούχου η αξεσουάρ που θεωρείς ότι δεν μπορείς να αποχωριστείς αυτήν την περίοδο ….

Τ.Κ. Τώρα τελευταία μ’ έχει πιάσει μια λόξα με τα Έθνικ και φοράω πολλά τέτοιου είδους κοσμήματα. Το αγαπημένο μου όλων είναι ένα αγιορείτικο κομποσκοίνι με φυσικές χάνδρες από το φυτό «Το δάκρυ της Παναγίας» που μου χάρισε ο μπαμπάς μου.

Σ.Σ.
Αναδημοσίευση της συνέντευξης της Τερψιχόρης Κουμαρέλα, από την ιστοσελίδα politikalesvos.gr, η οποία σημειωτέον είναι ένα από τα τέκνα της μεγάλης οικογένειας Κουμαρέλα, μιας οικογένειας που μέλη της έχουν διαπρέψει κατά καιρούς στον παγκόσμιο γίγνεσθαι. Τα θερμά μας συγχαρητήρια αγαπητή μας Τερψιχόρη.
Γιάννης Κουμαρέλλας
Για την
''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ