Πρόταση δυσπιστίας: Απορρίφθηκε με 159 «όχι» - 141 ψήφισαν «ναι». ***** Σ. Φάμελλος μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας: Η Κυβέρνηση δεν απάντησε- Η κοινωνία όμως γνωρίζει. ***** ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει προκλητικός μέχρι τελικής πτώσης. ***** Στ. Κασσελάκης: Γιατί διώξατε τους δύο συνεργάτες σας μετά την επίσκεψή τους «στα συμφέροντα που μας υπονομεύουν». ***** Ακρίβεια και κοινωνική ανισότητα θα κρίνουν τις ευρωεκλογές.

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

ΜΗΝΥΜΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΠΡΟΣ ΤΡΟΪΚΑ: «ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΗΡΑΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΑΣ. ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΕΠΑΧΘΕΙΣ ΟΡΟΥΣ»

Το...ταγκό στο Παρίσι με την τρόικα
Μήνυμα στην τρόικα να μην επιμείνει σε νέα λιτότητα έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, λίγες ημέρες πριν από τις επαφές με το κλιμάκιο των δανειστών στο Παρίσι. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι δανειστές «έχουν κίνητρο να αφήσουν την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί, καθώς έτσι μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος μας», σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης. «Η Ελλάδα έχει κάνει τις περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις της και το επόμενο στάδιο θα στερεοποιηθεί, έτσι να ώστε να βεβαιωθούμε πως δεν θα κάνει όπισθεν. Η τρόικα μπορεί να μείνει στο παρασκήνιο πλέον και να μην κάθεται στο λαιμό μας. Έτσι στο άμεσο μέλλον μπορούμε να βελτιώσουμε τη θέση μας με πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Όπως σημείωσε ο κ. Χαρδούβελη, «Η οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να δεχτεί πλήγμα από τυχόν νέους, επαχθείς στόχους», ενώ υπενθύμισε την αστοχία των δανειστών στους υπολογισμούς τους για το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε τελικά η Ελλάδα.
«Ελπίζω αυτό να τους δίδαξε ένα μάθημα, και να μην επιμείνουν πολύ στη δημοσιονομική πλευρά», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.


Αναφορικά με το χρέος, ο Γκίκας Χαρδούβελης σημείωσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μέσω μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης των δανείων στήριξης. «Το χρέος μας είναι μεγάλο, αλλά και πολύ μακροπρόθεσμο, οπότε εύκολα εξυπηρετούμενο», ανέφερε. Αποκάλυψε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως η Αθήνα ετοιμάζει νέα έξοδο στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες, για τρίτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια "αποκλεισμού". Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Η Ελλάδα έχει ήδη υλοποιήσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις», ενώ εκτίμησε μάλιστα ότι  θα είναι περισσότερο αποτελεσματικές στο μέλλον «επειδή η τρόικα δεν θα είναι στο λαιμό μας».

Ο κ. Χαρδούβελης υπενθύμισε τους λάθος υπολογισμούς των δανειστών για το πρωτογενές πλεόνασμα. «Ελπίζω αυτό να τους δίδαξε ένα μάθημα, και να μην επιμείνουν πολύ στη δημοσιονομική πλευρά» είπε και πρόσθεσε πως ενδεχόμενοι «νέοι, επαχθείς όροι» θα πλήξουν την ανάπτυξη. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει επίσης έτοιμος να καταρτίσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα εστιάζει τους τομείς της γεωργίας και της ναυτιλίας, με στόχο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει μεγαλύτερη ποικιλία στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στα προβλήματα της Ευρωζώνης, τη στασιμότητα σε Ιταλία και Γαλλία, την πολιτική διαμάχη για τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία που προωθεί η Γερμανία, ο Έλληνας υπουργός εκτιμά ότι χρειάζονται επεκτατική νομισματική πολιτική, η οποία κρατά χαμηλά τα επιτόκια και τα κόστη δανεισμού. «Οι Έλληνες δεν πιστεύουν πια σε υποσχέσεις. Γνωρίζουν ότι είναι οι ίδιοι που πρέπει να χρηματοδοτήσουν τον εαυτό τους» καταλήγει.

Η εφημερίδα αναφέρεται και προσωπικά στην πορεία του κ. Χαρδούβελη μέχρι το υπουργείο Οικονομικών. Η πρώτη απόπειρα του Γκίκα Χαρδούβελη να αφήσει τη δουλειά του ως οικονομολόγος και να δοκιμάσει την τύχη του στην πολιτική, ήταν το 2000, την περίοδο που η Ελλάδα ετοιμαζόταν να μπει στην ένωση του ευρώ, μια εποχή ευημερίας και αισιοδοξίας. Η δεύτερη φορά έγινε στα τέλη του 2009, τότε που η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης και το Grexit ήταν πιο κοντά από ποτέ.
Τώρα είναι η τρίτη του απόπειρα από το πλέον «καυτό» πόστο της ελληνικής πολιτικής σκηνής: αυτό του υπουργού Οικονομικών. 

Ο Γκίκας Χαρδούβελης μιλάει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον το δικό τους, αλλά και της Ελλάδας, σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στους New York Times«Ο πεσιμιστής θα πει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα σε όλον τον κόσμο. Ο αισιόδοξος από την άλλη θα πει πως από τη στιγμή που έπεσες, μπορείς να ξανασηκωθείς», σημειώνει εν είδει προλόγου. Οι New York Times επισημαίνουν πως για τον ίδιο είναι μια πρόκληση η θέση που ανέλαβε, καθώς είναι υποχρεωμένος να διαχειριστεί μια σκληρή «γιατρειά» για την ύφεση που μετά από έξι χρόνια, έχει κουράσει τον κόσμο.

Η... θεραπευτική αγωγή θα περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου φορολογικού συστήματος, εισάγοντας ένα νέο φόρο ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) με το το βάρος να κατανέμεται πιο ομοιόμορφα και παράλληλα να καταστείλει τη φοροδιαφυγή.
Η δεύτερη αναμόρφωση περιλαμβάνει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει το 2010 και συνεχίζεται. Στο ενδιάμεσο πρέπει να περικοπούν οι θέσεις στο Δημόσιο κατά 6.500 και να ιδιωτικοποιηθούν κάποια κρατικά περιουσιακά στοιχεία, κάτι για το οποίο δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος. Η, δε, προσέγγιση με την Κίνα αναμένεται να τονώσει τις επενδύσεις σε συγκεκριμένους καίριους τομείς.


Το...ταγκό στο Παρίσι με την τρόικα

Σε τρία εικοσιτετράωρα στο Παρίσι, στο νούμερο 2 της οδού Andre Pascal, στο ουδέτερο έδαφος του στρατηγείου του ΟΟΣΑ, τρόικα και κυβέρνηση έρχονται face to face, για μια τριήμερη διαβούλευση μακριά από τους δρόμους της Αθήνας και τους διαδρόμους των ελληνικών υπουργείων. Αν και οι δύο πλευρές επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία της συγκεκριμένης συνάντησης και να ψαλιδίσουν τις προσδοκίες, το πείραμα των Παρισίων, κατά πολλούς μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τις σχέσεις της Αθήνας με τους πιστωτές.

Δεν είναι τυχαίο ότι η προσπάθεια περιορισμού της παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα γίνεται λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Ε.Ε., με τα σενάρια να βρίθουν περί απόσυρσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα, την Αθήνα αμετακίνητη στη θέση της περί μη παροχής νέου δανείου από την Ε.Ε. και την πολιτική σκηνή της χώρας σε ένταση και εν αναμονή μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Η μόνιμη επωδός στην κυβέρνηση είναι ότι αυτή τη φορά η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν, το αργότερο έως το τέλος του Οκτωβρίου και να μην επαναληφθεί η φθορά της προηγούμενης αξιολόγησης που κράτησε μήνες, προκαλώντας εκνευρισμό σε όλες τις πλευρές. Αυτό που καθίσταται ολοένα και πιο ορατό είναι ότι αυτή τη φορά θα επιχειρηθεί μια διαπραγμάτευση σε δύο επίπεδα: Το τεχνοκρατικό, που αναλαμβάνουν οι υπουργοί της κυβέρνησης και το πολιτικό σε επίπεδο αρχηγών κρατών, όπου θα χαραχθεί τελικά η πορεία της χώρας εντός ή εκτός Μνημονίου τους επόμενους μήνες.

«Κλειδί» οι εγγυήσεις

Τα μεγάλα ζητήματα στην επικείμενη διαπραγμάτευση είναι δύο: Πότε θα «κλειδώσει» η συμφωνία για το χρέος και με ποιες προϋποθέσεις και πώς θα μεθοδευθεί η δέσμευση της Ελλάδας σε ένα πολυετές Σύμφωνο Μεταρρυθμίσεων, απαραίτητη προϋπόθεση για να συναινέσουν οι Ευρωπαίοι σε χαλάρωση της εποπτείας και παροχή βαθμών ελευθερίας στην ελληνική κυβέρνηση.

Με κυρίαρχο το αίτημα της ελληνικής πλευράς για σταδιακές φοροελαφρύνσεις, ει δυνατόν από τη φετινή χρονιά, έστω και με μικρά βήματα, ώστε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να στείλει το μήνυμα σε μια καθαρά προεκλογική περίοδο ότι τα χειρότερα πέρασαν και η Ελλάδα περνά σε νέα φάση. Στη δύσκολη αυτή πορεία ο δρόμος κάθε άλλο παρά με ροδοπέταλα είναι στρωμένος. Και αυτό επειδή τίποτα δεν θα χορηγηθεί στη χώρα χωρίς δεσμεύσεις, με δεδομένο ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ώστε η οικονομία να σταθεί στα πόδια της και να κερδίσει το στοίχημα των αγορών, με πλήρη πρόσβαση του Δημοσίου στις αγορές και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ