LIVE-ΒΟΥΛΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ - Σε υψηλους τονους η συζητηση


Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος οι περισσότεροι σχολιαστές εκτιμούν ότι ξεκινά πλέον η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος. «Χαρμόσυνο μήνυμα» είναι ο τίτλος σχολίου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, που αναφέρεται στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον ελληνικό προϋπολογισμό του 2013. «Αυτή την είδηση την περίμενε η Ελλάδα τόσο επιτακτικά όσο τη βροχή μια χώρα που πλήττεται από μακρά περίοδο ξηρασίας», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

«Αυτή τη χαρμόσυνη είδηση αναγγέλλει η Αθήνα εδώ και μήνες, ωστόσο η Ε.Ε. αντιμετώπιζε μέχρι τώρα με δυσπιστία τα ελληνικά στοιχεία, καθώς το 2009 αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα παραποιούσε επί χρόνια τα στοιχεία του προϋπολογισμού της», υπενθυμίζει η Handelsblatt και επισημαίνει ότι με την επίσημη επιβεβαίωση των ελληνικών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα «ανακτά ένα μέρος της αξιοπιστίας της». Σύμφωνα με την εφημερίδα η ανάκτηση της εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη προκειμένου η χώρα να αναγνωρισθεί κάποτε ως πλήρες μέλος της Νομισματικής Ένωσης. Πέραν τούτου, «το πλεόνασμα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει καλή πρόοδο στο πεδίο της εξυγίανσης του προϋπολογισμού της», αποφαίνεται η εφημερίδα. Αυτό που, ωστόσο, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό η Handelsblatt είναι το γεγονός ότι η διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος «συνιστά προϋπόθεση για περαιτέρω ελαφρύνσεις από την ευρωζώνη στο πεδίο της εξυπηρέτησης του χρέους». 

Σύμφωνα με το σχόλιο, πρόκειται για τη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Οι πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει προσδοκίες στο ελληνικό λαό. «Το εάν αυτές οι προσδοκίες εκπληρωθούν δεν είναι βέβαιο, καθώς ο ESM δεν έχει σχεδόν καθόλου περιθώρια κινήσεων, με δεδομένο ότι η Ελλάδα απολαμβάνει ήδη άκρως ευνοϊκά επιτόκια, ενώ η αποπληρωμή των δανείων θα αρχίσει σε 20 χρόνια». Σύμφωνα με το σχόλιο, «Μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων (του ESM) δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά ''κούρεμα'' του χρέους, το οποίο η ευρωζώνη απορρίπτει κατηγορηματικά». 


Απομένουν μόνο τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης. «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι ομόλογοί του από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να κάνουν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα στη σημείο αυτό, ωστόσο, θα έπρεπε να παραιτηθούν από έσοδα των προϋπολογισμών τους που θα προέκυπταν από τους τόκους. Ο Σόιμπλε θα μπορούσε να το κάνει αυτό, καθώς ο γερμανικός προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος. Για τις περισσότερες άλλες χώρες της ευρωζώνης θα ήταν δύσκολο να κάνουν μία ακόμη θυσία για την Ελλάδα», επισημαίνει η Handelsblatt, υπενθυμίζοντας τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς των άλλων χωρών και το τεράστιο χρέος Ιταλίας και Γαλλίας.



H Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε κάποια ελάφρυνση

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει ότι «η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε κάποια ελάφρυνση, καθώς το 2012 οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν υποσχεθεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Είχαν όμως υπόψη τους κάποια περιορισμένα μέτρα, όπως τη μείωση των επιτοκίων και την παράταση του χρόνου αποπληρωμής παλαιότερων δανείων. Επικαλούμενοι νομικούς και πολιτικούς λόγους εξακολουθούν να απορρίπτουν ένα ''πραγματικό κούρεμα'', κατά το οποίο οι δημόσιοι πιστωτές θα έπρεπε να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους».

Η Stuttgarter Zeitung: «Το ελληνικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και καταπνίγει κάθε μελλοντική ανάπτυξη. Το πρωτογενές πλεόνασμα που πιστοποιήθηκε τώρα στο αναφερθέν ύψος και το οποίο δεν περιλαμβάνει τους τόκους, δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα στατιστικό τρικ. Είναι σημαντικό μόνο για το λόγο ότι οι χώρες της ευρωζώνης συνέδεσαν με αυτό περαιτέρω ελαφρύνσεις για το χρέος. Η συζήτηση για την μακροπρόθεσμη διάσωση της Ελλάδας ξεκινά μόλις τώρα».

Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λύνει τα προβλήματα

Η εφημερίδα Bild σχολιάζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας καθώς οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να μην υλοποιούνται: «Παντού ανθεί η διαφθορά. Οι γραφειοκράτες εξακολουθούν να μην εργάζονται όπως θα έπρεπε. Τα συνδικάτα μπλοκάρουν μια ελεύθερη αγορά εργασίας. Η Ελλάδα ζει με δανεικά. Το χρέος ανέρχεται στο 175 % του ΑΕΠ. Το μίνι πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ούτε καν μια σταγόνα στον ωκεανό. Όποιος αγοράζει ελληνικά ομόλογα, το κάνει λιγότερο επειδή εμπιστεύεται τους Έλληνες ότι θα επιλύσουν γρήγορα τα προβλήματά τους. Αντιθέτως: Ποντάρει στο ότι εντέλει οι άλλοι θα πληρώσουν. Η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της. Σήμερα δεν υπάρχει ακόμη λόγος για πανηγυρισμούς».

Η Freie Presse σημειώνει ότι «τώρα οι υπ. Οικονομικών θα πρέπει να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους, καθώς στις πατρίδες τους είναι δύσκολο να εξηγηθούν οι ελαφρύνσεις αυτές που υποσχέθηκαν. Χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά μια έμμεση διαγραφή του χρέους για τους Έλληνες. Στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης αυτό δεν πρόκειται να αποτελέσει αφορμή για πανηγυρισμούς».
Deutsche Welle

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ