ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Στη γραμμή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υπέρ των «καθαρών λύσεων» ως προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εμφανίζεται ο Κώστας Καραμανλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ''Έθνος'', ο πρώην πρωθυπουργός είχε επαφές με βουλευτές της Ν.Δ. το τελευταίο διήμερο και φέρεται να τάσσεται υπέρ της άποψης ότι είτε θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου, είτε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, απορρίπτοντας έτσι άλλες προτάσεις για πολιτικές πρωτοβουλίες.
Ο Κ. Καραμανλής φέρεται να κατέστησε σαφές προς τους συνομιλητές του σχετικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες περί συμφωνίας για ορισμό ημερομηνίας εκλογών μέσα στο '15 ή περί δημιουργίας κυβέρνησης ειδικού σκοπού ότι η πολιτική εκκρεμότητα μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στη χώρα.
Στα χέρια των πολιτικών αρχηγών φθάνει τις επόμενες ώρες το οπτικοακουστικό υλικό, που σχετίζεται με τις καταγγελίες του Παύλου Χαϊκάλη. Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής παρέλαβε το υλικό και συγκαλείται εκ νέου του Σάββατο. Το CD με τις επίμαχες συνομιλίες έφτασε επίσης στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Τροπολογία από τους ΑΝΕΛ να μην τιμωρείται η παγίδευση συνομιλίας αν πρόκειται για την προστασία θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος.

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

ΕΛΠΙΔΑ ΟΛΙ ΡΕΝ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Αυστηρή προειδοποίηση από τον Μπαρόζο

«Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν σύντομα να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι δηλώσεις του επιτρόπου Ρεν για την Ελλάδα, έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα 27 κράτη- μέλη της ΕΕ.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον οι δυσοίωνες προβλέψεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία μαρτυρούν την αποτυχία του Μνημονίου, ο Όλι Ρεν απάντησε πως δεν συμφωνεί, τονίζοντας ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δημιουργήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζούσε επί μια δεκαετία πέρα από τις δυνατότητές της, βασισμένη στον δανεισμό. Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η κατάσταση αυτή δεν ήταν βιώσιμη και η Ελλάδα έπρεπε να λάβει μέτρα για να αποκαταστήσει τα δημοσιοοικονομικά της.

Καταλήγοντας, ο Ο. Ρεν τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα και η ευρωζώνη υποστήριξαν την Ελλάδα με πολύ σημαντικά ποσά, με στόχο η ελληνική οικονομία να οδηγηθεί σε βιώσιμα επίπεδα.

Αυστηρή προειδοποίηση από τον Μπαρόζο

Από την άλλη ο Ζ. Μπαρόζο αναφερόμενος στην Ελλάδα κατά την διάρκεια συνέντευξης του στο ιταλίκό κανάλι SkyTG24, μεταξύ άλλων είπε:  «Έχω πολύ σεβασμό για την ελληνική δημοκρατία και φυσικά για το ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά επίσης έχω σεβασμό για τα άλλα 16 κοινοβούλια που ενέκριναν το ελληνικό πρόγραμμα».

«Φυσικά οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και εάν δεν γίνονται σεβαστές αυτό σημαίνει ότι οι όροι δεν υπάρχουν για να συνεχίσουμε με μία χώρα που δεν σέβεται τις συμφωνίες» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ερώτηση εάν με τα σχόλια του εννοεί ότι η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε ότι κανένα μέλος κανενός οργανισμού δεν μπορεί να συνεχίσει εάν δεν τηρήσει τους συμφωνημένους κανόνες.

«Κοιτάξτε εάν ένας μέλος μίας ομάδας, δεν θέλω να μιλήσω για μία χώρα συγκεκριμένα, αλλά εάν ένα μέλος μιας ομάδας δεν σέβεται τους κανόνες, είναι καλύτερα να εγκαταλείπει την ομάδα και αυτό ισχύει για κάθε οργανισμό ή θεσμό ή κάθε σχέδιο» κατέληξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος από την κρίση»

Πάντως στον γερμανικό τύπο κυριαρχούν και σήμερα η ανησυχία για τον σχηματισμό κυβέρνησης και οι αμφιβολίες για το αν θα τηρήσει η Αθήνα τα συμφωνηθέντα.

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αφιερώνει στην Ελλάδα σχεδόν όλη τη δεύτερη σελίδα της. Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα κάνει λόγο για «νευρικό πέρασμα στον τελευταίο γύρο», αναφερόμενη στην έως τώρα αδυναμία των κομμάτων να συμφωνήσουν σε μία κυβέρνηση συνασπισμού. «Επειδή οι νέες εκλογές θα ενίσχυαν πιθανόν τα ακραία κόμματα, οι παραδοσιακές δυνάμεις άρχισαν να αισθάνονται την ανάγκη να έρθουν σε συμφωνία», εκτιμά η αρθρογράφος και συμπληρώνει: «Στην αλλαγή διαθέσεων συνέβαλε εμφανώς ένας άνδρας στον οποίο ξαφνικά στρέφονται νέες ελπίδες: Ο Φώτης Κουβέλης».

Η SZ κάνει λόγο για «ελιγμούς της Αθήνας» και σημειώνει ότι οι Έλληνες εντείνουν την αγωνία και αυτό εν μέσω μίας κατάστασης που δεν θα μπορούσε να είναι δραματικότερη».

Αναφορά γίνεται και στην αυστηρή γραμμή που τηρεί η ΕΕ έναντι της Ελλάδας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «η ΕΕ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει έναντι των Ελλήνων. Μόνο αν η νέα κυβέρνηση τηρήσει στο ακέραιο το συμφωνηθέν πρόγραμμα εξυγίανσης θα υπάρξει περαιτέρω οικονομική βοήθεια».

Επικίνδυνοι για τη δημοκρατία οι γερμανικοί χειρισμοί;

Η SZ φιλοξενεί τέλος συνέντευξη του Ντιρκ Χίρσελ, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του συνδικάτου εργαζομένων Ver.di. Ο Γερμανός ειδικός εκτιμά ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο καταστρέφει την Ευρώπη. Ο κ Χίρσελ θεωρεί ότι η πολιτική λιτότητας πλήττει τα θύματα της κρίσης εκτιμώντας παράλληλα ότι η γερμανική καθοδήγηση βλάπτει τη δημοκρατία.

«Οι καταστροφικές επιπτώσεις μίας δημοσιονομικής πολιτικής δίχως ανάπτυξη φαίνονται σήμερα στη Νότια Ευρώπη. Κανένα βιομηχανικό κράτος τα τελευταία 25 χρόνια δεν προσάρμοσε τα δημοσιονομικά του τόσο ραγδαία όσο η Αθήνα το 2010. Το δημοσιονομικό έλλειμμα συρρικνώθηκε τότε κατά 5%. Οι περικοπές μείωσαν τους μισθούς και την κατανάλωση. Οι ρυθμοί ανάπτυξης έπεσαν το 2011 πάνω από 6%. Τα φορολογικά έσοδα κατέρρευσαν. Ένας στους πέντε Έλληνες είναι άνεργος» παρατηρεί μεταξύ άλλων ο Γερμανός ειδικός.

Στις οικονομικές σελίδες της Frankurter Allgemeine Zeitung επιχειρείται ένας απολογισμός της πορείας μεταρρυθμίσεων στις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση. Η εφημερίδα εκτιμά ότι «οι μεταρρυθμίσεις ξεκίνησαν, αλλά για την επιτυχία τους απαιτείται μεγάλη αντοχή».

Αναφερόμενη στην Ελλάδα η FAZ μιλά για «αμφιβολίες για τη μεταρρυθμιστική πορεία στην Ελλάδα» και επισημαίνει: «Το εκλογικό αποτέλεσμα, που προκάλεσε δραματική απώλεια ψήφων για τα μέχρι σήμερα μεγάλα κόμματα, κρύβει τώρα τον κίνδυνο απουσίας μίας πολιτικής δύναμης η οποία θα υλοποιήσει τις συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί οικονομολόγοι που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι οι Έλληνες πολιτικοί -προπαντός ο Αντώνης Σαμαράς- πίεσαν τόσο γρήγορα για νέες εκλογές».

«Επονείδιστοι εξτρεμιστές»

«Δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος από την κρίση για τους Έλληνες», σχολιάζει η Westdeutsche Zeitung του Ντίσελντορφ. «Ούτε με ούτε χωρίς το ευρώ. Για όσο διάστημα όμως η Αθήνα δεν αποφασίζει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει, οφείλουν να σκεφτούν οι Ευρωπαίοι εταίροι να διακόψουν την καταβολή χρημάτων βοήθειας».

Για «επονείδιστους εξτρεμιστές» κάνει λόγο η Welt του Βερολίνου σχολιάζοντας επικριτικά τα κόμματα των άκρων που ανέδειξε η τελευταία εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα. Ξεκινώντας από το ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Ο κομματικός συνασπισμός χρειάστηκε μόλις δύο μέρες για να αποδειχθεί ερασιτεχνικός και επικίνδυνος».

Ο αρθρογράφος επικαλείται ατυχείς, κατά τη γνώμη του, δηλώσεις και πολιτικούς χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και του επικεφαλής του Αλέξη Τσίπρα. «Στην άλλη άκρη του φάσματος» σημειώνει η Welt «τρομάζει η βλακωδώς βίαιη συμπεριφορά της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, που έφτασε το 7%» Το άρθρο κλείνει με την εξής εκτίμηση: «Οι νέες εκλογές δεν θα ήταν ίσως καθόλου κακές για τη χώρα, παρά μόνο για τα ακραιφνή της κόμματα. Την επόμενη φορά δεν θα μπορούσαν σε καμία να επιτύχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Πάντως σίγουρα όχι αν συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο».
ΑΠΕ/D.Welle


''Τhe New Daily Mail'' 
Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

WEB - TV


ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΑΙΔΕΙΑ

WOMENS...

ΜΑΜΑ 365

LIFE

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

''Η ΦΑΜΕΓΙΑ''


Μόλις κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο της Αντωνίας Ζεβόλη - Νταουντάκη συμβολαιογράφου ''Η ΦΑΜΕΓΙΑ".

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου γράφει: 1905, στην Κρήτη, πριν την ένωσή της με την Ελλάδα.

Σ’ ένα ορεινό, άγονο χωριό γεννιέται ένα κορίτσι σε μια πολυμελή, φτωχή οικογένεια. Στα επτά της χρόνια, μετά το θάνατο του πατέρα, αναγκάζεται να γίνει Φαμέγια.
«Και είχα ένα προαίσθημα πως με περίμενε μια ζωή τρομαχτική από δω και μπρος, που θα εξαρτιότανε πια αποκλειστικά από τα δικά μου αδύναμα ακόμα παιδικά χέρια, από το δικό μου άπηχτο μυαλό, από το δικό μου αδιαμόρφωτο χαρακτήρα. Κι ένοιωθα πως τώρα, τώρα όχι αργότερα, πρέπει να αποκτήσω δύναμη. Δύναμη στα χέρια, στο μυαλό, στον χαρακτήρα, για να αντέξω αυτά που με περιμένουν και που καταλάβαινα πως θα τα αντιμετωπίσω όλα μόνη μου. Εντελώς μόνη μου», έλεγε.
Και αυτά που την περίμεναν σφυρηλάτησαν το μυαλό, τα χέρια, τον χαρακτήρα της στο πέρασμα των χρόνων και των γεγονότων που ακολούθησαν τη ζωή της και τη ζωή αυτής της χώρας. Η φυγή στην Αθήνα, η δουλειά στο εργοστάσιο, η οικογένεια, ο πόλεμος, η κατοχή, ο εμφύλιος, τα μεταπολεμικά χρόνια που ακολούθησαν, είναι ο καμβάς που πάνω του κέντησε την προσωπικότητά της.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ